Már Lengyelországba is érkeznek iraki migránsok Belaruszból

2021.08.07. 20:18

Nemcsak Litvániában, Lengyelországban is megnőtt a többnyire Irakból és Afganisztánból érkező illegális bevándorlók száma. A két ország szerint a Lukasenka-rezsim így visel hibrid háborút az EU ellen. Időközben a belarusz határőrség szerint Litvánia provokál.

Már Lengyelországba is érkeznek iraki migránsok Belaruszból

Mint arról részletesen beszámoltunk, a Belaruszt 27 éve vasmarokkal irányító, Európa utolsó diktátorának is nevezett Aljakszander Lukasenka hibrid háborúba kezdett az Európai Unióval.

Litvánia azzal vádolja Lukasenkát, hogy állami segítséggel szállítanak bevándorlókat a litván-belarusz határra, hogy így juttassák el Litvániába az Irakból érkező migránsokat.

Ezt egyrészt egy Frontex által rögzített felvétellel bizonyítják, amin az látható, hogy a belarusz határőrség egyik járművéből szállnak ki illegális határátlépők, másrészt az utóbbi időben igencsak megnőtt a Litvániába illegálisan érkezők száma: míg tavaly egész évben 81 illegális határátlépőt számoltak a litván-belarusz határon, addigra idén már több mint négyezret, ami miatt szinte már megteltek a litván menekülttáborok.

Annak ellenére, hogy az EU-nak sikerült elérnie, hogy augusztus 15-ig szüneteltessék az Irakból Belaruszba tartó járatokat, még koránt sincs vége ezen hibrid háború első felvonásának,

ugyanis immáron nemcsak Litvániába, hanem Lengyelországba is érkeznek iraki bevándorlók.

Maciej Wąsik, belügyminiszter-helyettes még csütörtökön számolt be arról, hogy megnőtt az iraki illegális bevándorlók száma Lengyelországban is, ami miatt Minszket hibrid háború viselésével gyanúsította meg. 

„Vannak köztük fiatal férfiak és nők is gyerekekkel. Belarusz élő fegyverként használja a migránsokat” – jelentette ki Wąsik, aki szerint azután nőtt meg a lengyel-belarusz határra érkező irakiak száma, miután Lengyelország menedékjogot adott a tokiói olimpiáról majdnem hazatoloncolt belarusz futónak, Kriszcina Cimanouszkajának. A 24 éves futónak azután kellett idő előtt elhagynia az ötkarikás játékokat, mert közösségi médiáján kritizálta edzőit és a Lukasenka fia által elnökölt Belarusz Olimpiai Bizottságot, viszont Minszk helyett végül Varsóba utazott, ahol humanitárius menedékjogot kapott (Az ő ügyéről bővebben ebben a cikkben írtunk.)

Lengyelország területére tavaly 122-en próbáltak illegálisan belépni, míg csak az elmúlt hónapban 242 többnyire Irakból és Afganisztánból érkező migránst fogtak el a határokon – csak augusztus 4-én 71-et, miután Cimanouszkaja épségben megérkezett Varsóba.

Amellett, hogy Litvánia és Lengyelország szerint Belarusz élő fegyverként használja a migránsokat, a jobb élet reményében illegálisan az unióba igyekvők harapófogóba is kerültek: 

ugyanis Belarusz lezárta a határait, sőt, augusztus 6-án bejelentették, hogy még több határőrt küldenek a litván-belarusz határra, mivel szerintük a litvánok illegálisan próbálják visszacsempészni az illegális bevándorlókat. 

A Belarusz határőrség szóvivője azzal vádolta meg Litvániát, hogy az „Európai Unióban menedékjogot kérő külföldieket” szállítanak a litván-belarusz határra, ami szerintük provokáció – emiatt pedig minden szükséges erőt és eszközt felhasználnak a belaruszok, hogy megakadályozzák a határ illegális átlépését. 

De miért indított Lukasenka hibrid háborút az EU ellen? Mi lehet ennek a vége? És mi történhet a két ország között rekedt irakiakkal? Olvasd el az erről szóló cikkünket!

NYITÓKÉP: Ebesz Parlamenti Csoport /Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek