Lukasenka szerint Belarusznak semmi köze az eltérített Ryanair-járathoz

2021.07.21. 21:13

A Belarusz diktátor a Sky News Arabiának adott interjújában úgy fogalmazott, hogy ők senkit sem kényszerítettek arra, hogy Minszkben szálljon le.

Lukasenka szerint Belarusznak semmi köze az eltérített Ryanair-járathoz

Interjút adott a félig brit, félig arab tulajdonú Sky News Arabiának a Belaruszt 26 éve vasmarokkal irányító Aljekszandr Lukasenka, ahol a riporterrel hosszan beszéltek a május végi eseményekről, amikor a belarusz hatóság földre kényszerített egy Athénból Vilniusba tartó Ryanair-járatot. A hivatalos ok szerint a Hámász palesztin terrorszervezet bombát helyezett a gépre, ami miatt a belarusz hatóságok arra kérték a járatot, hogy Vilnius helyett Minszkben szálljanak le.

Miután a gép leszállt Minszkben, és átvizsgálták a gépet, nem találták nyomát az állítólagos bombának,

azonban egy belarusz újságíró, Raman Prataszevics és barátnője mellett 2 KGB-ügynök nélkül fejezte be az utat az ír fapados légitársaság járata.

Az Európa utolsó diktátorának is nevezett Lukasenka az eset óta először adott interjút a belarusz közmédián kívül más médiumnak, ahol a gépeltérítés mellett beszélt a Belarusz ellen bevezetett szankciókról is.

Lukasenka: Mi senkit sem kényszerítettünk földre

A Belarusz diktátor szerint hamis az az állítás, hogy a belarusz hatóságok parancsolták volna le a járatot a földre. Szerinte a pilóta döntése volt, hogy Vilnius helyett Minszkben szállt le.

„Ez az információ hamis. Mi senkit sem kényszerítettünk a földre, és nem mi változtattuk meg a gép pályáját. Ami történt, az a pilóta döntése volt” 

– véli Lukasenka, aki hozzátette, hogy ő maga sem érti a pilóta döntését, hiszen Minszkhez képest Vilniushoz sokkal közelebb volt a gép. Szerinte nincs bizonyíték arra, hogy valóban a belaruszok kényszerítették a gép leszállását, és mint mondta:

 „Ha lenne [erről bizonyíték], akkor bocsánatot kérnénk az egész világtól és a nemzetközi közösségtől”

– ígéri a belarusz diktátor, azonban az interjúban arra már nem tértek ki, hogy a pilóták és a belarusz diszpécser közötti rádióbeszélgetés hiányos leirata szerint miért kértek a pilóták vészhelyzeti leszállási engedélyt 17 perccel azután, hogy a minszki diszpécser közölte a pilótákkal, hogy bomba lehet a járaton.

Az ügy kapcsán a Szabad Európa Rádiónak megszólaló légiszakértő szerint a közölt rádióbeszélgetés leirata több kérdést vetett fel, mint megválaszolt, és úgy véli: egy tapasztalt pilóta egyáltalán nem használná a Mayday! Mayday! Mayday! kifejezést egy ilyen szituációban. A leirat minőségét tekintve pedig úgy vélekedik, hogy az olyan „mintha egy olyan személy írta volna, akinek korlátozott ismerete van, és néhány tényt úgy próbált összefogni, amelyek esetleg nem tényszerűek”.

Lukasenka szerint előre tervezett akcióról volt szó

Az interjú második részében a gépeltérítés miatt kirobbant botrányról, illetve az EU által bevezetett szankciókról beszélgettek.

Lukasenka szerint az ügy nem az elfogott Prataszevicsről vagy a gépről szól, hanem arról, hogy „nem sikerült végrehajtaniuk a következő színes forradalmat, miután számos forradalmat hajtottak végre a világon – kezdve Grúziában és Ukrajnában”, azonban arra nem tért ki, hogy akkor a belarusz KGB miért vette őrizetbe a lengyel hatóságoktól menedékjogot kapó újságírót és barátnőjét.

Szerinte az egész incidens előre meg volt rendezve, és az előre megfontolt provokáció volt. A belarusz elnök szerint emögött leginkább az Egyesült Államok állhat, de úgy véli, Lengyelországnak, Lettországnak, Litvániának, és Ukrajnának is köze lehetett az egészhez. 

„Az incidenst követő események jól mutatják, hogy a provokáció mit kívánt elérni. Azt akarták, hogy még inkább megfojthassák Belaruszt, és megakadályozzák annak további fejlődését”

– utalt Lukasenka többek között a kivetett EU-s szankciókra. 

Az újságíró megkérdezte Lukasenkát Litvánia azon vádjáról is, miszerint a rezsim illegális bevándorlókkal helyez nyomást Litvániára és az EU-ra. A vádak kapcsán Lukasenka csak annyit mondott, hogy erre szintén nincs bizonyíték, sőt,

szerinte az „európaiak hibrid háborúval támadják” Belaruszt, Oroszországot és Kínát, 

ami szerinte egy harmadik világháborúhoz is vezethet – bár a korábban bizonyítékokat követelő Lukasenka ebben az esetben ő sem állt elő eggyel sem.

Arról, hogy az EU mennyire adekvát választ adott a gépeltérítésre, az erről szóló elemzésünkben bővebben írtunk, míg arról, hogy ez mennyire roppanthatja meg Lukasenka rezsimjét, Rácz András Belarusz- és Oroszország-szakértővel az Azonnali podcastjában, a Helyzetben beszélgettünk.

NYITÓKÉP: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek