Orbán Viktor az olasz neofasiszták vezetőjével vacsorázik a német-magyar meccs helyett

2021.06.23. 09:44

Orbán lemondta, hogy Münchenben nézze végig a sorsdöntő német-magyar focimeccset.

Orbán Viktor az olasz neofasiszták vezetőjével vacsorázik a német-magyar meccs helyett

A német DPA hírügynökség információi szerint

Orbán Viktor lemondta a szerdai, Münchenben tartandó német-magyar Eb-meccsre tervezett útját.

Az Orbán kapcsán gyakran kiválóan informált, inkább a jobboldalra hajló német Bild bulvárlap úgy tudja, Orbán egy magángéppel 17:30-kor landolt volna Münchenben, az éjszakát a Bayerischer Hof nevű emblematikus luxushotelben töltötte volna, és másnap reggel 7-kor már repült is volna el a bajor fővárosból.

Ugyanakkor a Politico szerdai hírlevele szerint 

Orbán az olasz Giorgia Melonival, a neofasiszta Olaszország Fivérei párt és az európai ECR pártcsalád elnökével fog vacsorázni Brüsszelben,

aki Olaszországban épp Salvinivel azon versenyzik, hogy melyikük vezesse az olasz jobboldalt. A Politico ezt onnan tudja, hogy betekinthettek Meloni naptárába. A magyar miniszterelnök számára a találkozó azért fontos, mert az Európai Néppártból való távozást követően a Fidesz a lengyel kormánypárttal és az olasz jobboldal szélével új európai pártcsaládot szeretne létrehozni, amely hangsúlyosabban jelenítené meg azon értékvilágot, amely mentén pártjaik politizálnak.

Szivárványos kritikák

Mint ismert, a szerdai meccs előtt bajorországi helyi politikusok azt szerették volna elérni, hogy az UEFA járuljon hozzá ahhoz, hogy a német-magyar meccs helyszínét, a müncheni Allianz Arena stadiont az LGBT-közösség nemzetközi jelképével, a szivárvány színeivel világítsák ki, így tiltakozva a magyar parlament fideszes kétharmada és a Jobbik által elfogadott, a melegeket a pedofilokkal összemosó törvény ellen.

Az UEFA azonban megtagadta a müncheni szociáldemokrata polgármester, Dieter Reiter kérését, mondván

az európai fociszövetség egy politikailag és vallásilag semleges szervezet, és már csak a gesztus politikai kontextusa miatt is el kell utasítsa a kivilágítást.

Az UEFA döntését rengetegen kritikával illették a német közbeszédben, köztük Markus Söder keresztényszociális bajor miniszterelnök is, és voltak, akik az UEFA azon tweetjére is hivatkoztak, amelyben pont egy szivárványos emojival hívták fel a figyelmet arra, hogy a 2020-as Európa-bajnokság „mindenkié” lesz.

A DPA információi szerint Orbán a német politikusoknak azt üzente, hogy fogadják el az UEFA döntését, mondván, az, hogy milyen stadion milyen kivilágításban pompázik, nem állami döntés, és eleve, Budapesten is „természetesen részei az utcaképnek a szivárvány színei”. Noha a müncheni helyszín nem lesz kivilágítva szerda este, több Bundesliga-beli klub úgy döntött: az ő stadionjaik ki lesznek világítva szivárványszínűen, igaz, odabent nemhogy focimeccse nem lesz, de odasiető nézők se.

Az ügyben megkerestük Havasi Bertalant, Orbán Viktor szóvivőjét is, hogy megerősítse nekünk a DPA értesüléseit. Ő azt írta, Orbán magánprogramjáról nem tájékoztatják a szerkesztőségeket.

A német sajtó sem egységes az ügyben

Reinhard Müller, a józan észt a német sajtóban gyakran egyedüliként képviselő konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerkesztője véleménycikkében arról ír, hogy „olcsó és bigott” azon „csak ingyen bátor vidéki politikusok” hozzáállása a müncheni stadion szivárványszínekben történő kivilágításához és az ezt elutasító UEFA „bűnbakká történő képzéséhez”, akik amúgy minden további nélkül megtehetnék, hogy legközelebb szivárványszínű kosztümben látogatnak el Orbán Viktorhoz – már ha valóban annyira fontos nekik a téma, mint most mondják.

A helyzet szerinte annál is rosszabb, mint látszik: az egész vita ugyanis csak az abban résztvevők saját lelkiismeretének és egójának fényezéséről szól, még véletlenül sem az érintett magyar melegekről, nem beszélve arról, hogy „a játékosokra, pláne a magyarokra, láthatóan senki sem gondol”, hovatovább szelektív is a tiltakozás, a putyini Oroszország vagy épp a melegeket régebb óta cseszegető Lengyelország meccsei előtt mindez fel sem merült a mostani Eb-n, írja Müller.

A csoportkörből a legjobb 16 közé csak abban az esetben juthat tovább a magyar válogatott, ha győz a németek ellen a szerda este kilenckor kezdődő mérkőzésen. Az, hogy egy esetleges győzelem után a második vagy a harmadik helyezést szerené meg a magyar csapat, a francia-portugál meccs eredményétől függ.

Minden, amit a meccsről tudni kell: itt összefoglaltuk neked.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek