A pályára szivárványzászlóval befutó néző a szerdai nap hőse – a Momentum XV. kerületi jelöltje szerint

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.24. 06:58

Palocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen Eb-meccset követően.

A pályára szivárványzászlóval befutó néző a szerdai nap hőse – a Momentum XV. kerületi jelöltje szerint

Sporttörténelmet írt szerda este a magyar válogatott Münchenben: a magyar pedofiltörvény miatt az UEFA verdiktje nyomán végül nem szivárványszínűre világított Allianz Arénában – ami a német sajtót is megosztotta – a hazai pályán, zuhogó esőben fűre lépő világklasszis Németország ellen 2-2-es döntetlent ért el Magyarország.

Ezzel ugyan a halálcsoportnak is nevezett F csoport (ahol a németeken túl ott voltak még a világbajnok franciák és az Eb-címvédő portugálok) utolsó helyén végeztünk, és a magyar csapat számára véget ért ezzel az Eb, de azt bizton ki lehet jelenteni, hogy nincs miért szégyenkeznünk:

Marco Rossi szövetségi kapitány olyan csapatot rakott össze, ami az utóbbi másfél hétben derekasan helyt állt és valódi ellenfele volt a világ topcsapatainak is.

Ugyanakkor a magyar válogatott müncheni szereplését keresztbe szelte a hazai belpolitika: az itthon a Fidesz-KDNP, a Jobbik, a Mi Hazánk és még néhány független képviselő által elfogadott, a pedofíliát a homoszexualitással és nemváltoztatással összemosó törvény miatt akart azzal tiltakozni több bajorországi helyi politikus, hogy arra kérték az ebben illetékes UEFA-t: járuljon hozzá ahhoz, hogy a német-magyar meccs helyszínét, a müncheni Allianz Arena stadiont az LMBTQ-közösség nemzetközi jelképével, a szivárvány színeivel világítsák ki.

Erre az UEFA végül nem adott engedélyt, mondván, az európai fociszövetség egy politikailag és vallásilag semleges szervezet, és már csak a gesztus politikai kontextusa miatt is el kell utasítsa a kivilágítást.

Ez azonban nem akadályozta meg azt, hogy a pedofiltörvény miatti tiltakozás megjelenjen szerdán Németországban: több Bundesliga-beli klub úgy döntött, az ő stadionjaik ki lesznek világítva szivárványszínűen (igaz, odabent sem focimeccs, sem odasiető nézők nem voltak). Volt viszont egy Allianz Aréna-beli néző, aki a magyar himnusz alatt szivárványszínű lobogóval beszökött a pályára – az esetet a kamerák nem mutatták, a biztonsági szolgálat pedig gyorsan leteperte és kitessékelte a férfit.

A Momentum XV. kerületi önkormányzati képviselője, Palocsai Béla szerint ez utóbbi ember volt szerdán a „nap hőse”

– legalábbis erről rakott ki Facebook-sztorit a politikus. Palocsai a XV. kerületi Budai II. László Stadionból követte a szerdai mérkőzést, és Facebook-sztorijába egyébként erről több posztot is kirakott, a magyar csapatnak szurkolva, sztoriját a nap hőséről szóló képpel zárva.

ÍGY SZURKOLT SZERDA ESTE A MOMENTUMOS PALOCSAI BÉLA. MONTÁZS: A POLITIKUS FACEBOOK-SZTORIJÁBÓL KÉSZÜLT KÉPERNYŐKÉPEK.

Palocsai egyébként a Momentum Budapest 12-es számú választókerületi jelöltje is az előválasztáson, ellenfele eddig egyedül a DK szóvivője, Barkóczi Balázs – őt viszont széles koalíció támogatja már, amiben benne van a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd és az LMP is.

Budapest 12-es választókörzete előzetesen biztos ellenzéki befutóhelynek számít 2022-ben, ott 2014-ben épphogy csak nyerni tudott a Fidesz, 2018-ban viszont már – nagy ellenzéki összefogás nélkül – a DK-s Hajdu László tudott győzedelmeskedni, 4,71 százalékpontot verve fideszes kihívójára, míg a mostani ellenzéki szövetség szempontjából releváns jelöltek 2014-ben összesen 20,93, 2018-ban már 21,57 százalékponttal szereztek többet, mint a mindkétszer a Fidesz színeiben ott induló László Tamás.

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

NYITÓKÉP: Palocsai Béla / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek