Neue Zürcher Zeitung: A foci Eb morális bajnoka már megvan, a mindig másokra mutogató Németország

Szerző: Bukovics Martin
2021.06.23. 19:06

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

Neue Zürcher Zeitung: A foci Eb morális bajnoka már megvan, a mindig másokra mutogató Németország

A szerda esti német-magyar, az Európa-bajnokságon való továbbjutásért vívott meccs előtti német sajtószemlénkbe nem fért bele, mivel csak este 18 órakor küldte ki esti hírlevelét a svájci Neue Zürcher Zeitung, pontosabban annak németországi kiadásának főszerkesztője, Marc Felix Serrao. Ezek a hírlevelek leginkább az Azonnali Reggeli feketéjére hasonlítanak: az olvasó nem linkeket kap, tehát nem kattintórobotnak nézik, mint a legtöbb itthoni lap: a hírlevél a szerző hosszú kommentárjával kezdődik, ami többnyire az aznapi legforróbb témát vesézi ki. A gyakran unalmasan egységes németországi fősodorbeli médiát rendre kritizáló újság szerzője szerdán így a magyar pedofiltörvény németországi fogadtatása kapcsán kirobbant szivárványvitával foglalkozik: vagyis azzal, hogy

ki kell-e világítani a szivárvány színeivel a stadionokat, és egyáltalán, célt ér-e mindez?

Serrao azzal kezdi, hogy ha nem lenne képben, azt hinné, Németország új nemzeti színei a szivárványszínek lettek az eddigi fekete-vörös-arany helyett, az néz rá ugyanis mindenhonnan a német meccs előtt: újságok címlapjairól, Bundesliga-klubok (üres) stadionjairól, városházákról, meg eleve szinte a teljes német internetről. Első pillantásra van is valami a tiltakozás mögött, írja: a melegeket a pedofilokkal összemosó magyarországi törvény ugyanis a homofóbia maga.

A Neue Zürcher Zeitung újságírója (és maga a lap) mégsem csatlakozik a kórushoz. „Ne lenne jogos a kritika? Nem kellene más európai országoknak is tiltakoznia, amikor Magyarország, amely egyébként büszke lehet arra a hagyományra, hogy mennyire higgadtan bánik a szexuális kisebbségekkel, az elnyomó szexuális erkölcs új központjává vedlik épp át? Mindkét kérdésre lehet világos igennel felelni, ahogy közben az új szivárványnemzet, Németország erkölcsi igyekezetétől is kínosan érezni magunkat.”

Az újságíró szerint már csak azért is kínos ez az egész, mert miközben a német nyilvánosság nagy része „belevájja kezét a sebbe”, „kiáll” vagy éppen „meghúzza a határokat” a parlamentben az ellenzék Jobbikon kívüli része által eleve bojkottált magyar törvénnyel kapcsolatban, annak címzettjei nem a pedofiltörvény kitalálói és megszavazói, azaz a müncheni stadionban eleve el sem látogató Orbán Viktor és a fideszes politikusok, hanem maga a magyar válogatott, annak olasz edzője és a nekik szurkoló magyarok lesznek: 

„Azzal, hogy a német nyilvánosság a sportbeli küzdelmet felhasználja politikai üzenete célba juttatására, nem az ezért felelős magyar politikusokat ülteti a vádlottak padjára, hanem magát Magyarországot. Orbán Viktort ez nem fogja zavarni, épp ellenkezőleg.”

Az Orbánnak még hasznot is hajtó politikai rövidlátáson túl a „német szivárványharcosok” egónövelő motivációja is megkérdőjelezhető a szerző szerint. Szerinte ha komolyan gondolná mondjuk a bajor autóipar egyik legfontosabb szereplője, a BMW a magyar melegpárok helyzetét, akkor nemcsak a facebookos profilképét színezné át (mellesleg ezt csak azon országokban tette, ahol a homoszexualitást nem büntetik, azokban, ahol igen, ugyanis maradt leányvállalatainak facebookos profilképe az eddigi, teszi hozzá az NZZ német kiadásának főszerkesztője), hanem az épülő debreceni gyár már most is álló részeit festené le pirosra, narancsra, sárgára, zöldre, kékre és lilára. 

A cikk legvége ennek megfelelően minőségi németezésbe csap át: „Ha a németek (persze nem mindegyikük) valamit megtanultak a saját totalitárius múltjukkal való szembenézésből, az annak az érzése, hogy ők jobban tudják. Ma mindenekelőtt aggódó tekintettel néznek másokra. Mindegy, hogy az Trump Amerikája, Nagy-Britannia a brexit előtt vagy után, Izrael (minden egyes alkalommal), vagy Magyarország. Amikor a németek rá tudnak mutatni valaki másra az ujjukkal, akkor önmaguk lehetnek. Mindegy is, hogy ki nyeri meg ma este a müncheni mérkőzést: a morális Európa-bajnok kiléte német szemszögből már most megvan.”

Arról, hogy miért az NZZ a legjobb napilap Európában, itt lehet olvasni.

NYITÓKÉP: Azonnali-montázs

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek