Német zöld politikus a szivárványokról: Ennyi erővel Che Guevera-fejjel is ki lehetne világítani a stadionokat

Szerző: Techet Péter
2021.06.23. 20:29

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán. Szerinte nem lehet csak egyetlen meccsre egy stadiont szivárványosítani, amint nem lehet csak egyetlen politikai szimbólumot felhasználni. A Momentum-szövetséges FDP egyik politikusa is a magyar álláspont mellett állt ki. Eközben az egyik konzervatív politikus már karácsonyi képeslapot se akarna kapni Orbántól.

Német zöld politikus a szivárványokról: Ennyi erővel Che Guevera-fejjel is ki lehetne világítani a stadionokat

A kérdés, hogy ki kellett volna-e világítani a müncheni stadiont szivárványos színekben – tiltakozva a múlt héten efogadott magyar törvény ellen, amely szerint tilos lesz gyerekek számára elérhetővé tenni nemcsak a pornográf, de a nemváltoztatást és a homoszexualitást népszerűsítő, vagy pusztán megjelenítő tartalmakat is – a szerdai német-magyar focimeccs idejére, élesen megosztotta a német közvéleményt is.

A többség persze – kezdve Markus Söder bajor keresztényszociális miniszterelnökkel – kiállt a kivilágítás mellett. Söder bírálta is az UEFA döntését, amely megtiltotta végül a kivilágítást, de keményen nekiment az UEFA-nak Paul Ziemiak, a CDU főtitkára is, aki szerint a kivilágítással lehetett volna hitet tenni a sokszínűség mellett. Eközben Alexander Dobrindt, a CSU politikusa az AfD ellenében akarta volna az egész kivilágítást.

A Fidesz és a német uniópártok közötti kapcsolat megromlását mutatja az is, hogy Tobias Hans, Saar-vidék kereszténydemokrata miniszterelnöke a közszolgálati ZDF-en Markus Lanz esti beszélgetős műsorában kedden egyenesen azt mondta:

a karácsonyi üdvözlőlap, amit Orbán Viktor írt neki tavaly, a szemetesben landolt nála.

Ezzel szemben Orbánék mellett állt ki a liberális FDP egyik politikusa. Gerhard Papke, aki 2005 és 2012 között az FDP frakcióvezetője volt a düsseldorfi tartományi parlamentben, azt mondta, hogy

„elviselhetetlen ez a pimasz arrogancia azon népekkel szemben, amelyek nem vetik magukat alá a baloldali fősodornak”.

A Momentummal szövetséges FDP egyik prominens politikusa és a Fidesz közötti kapcsolatról az Azonnali már korábban is beszámolt. A párt egykori főtitkára és jelenlegi EP-képviselője, Nicola Beer Magyarországon is érdekelt férje miatt jó viszonyt ápol a fideszes körökkel, esküvője is a Hold utcai protestáns templomban volt 2018-ban, ahol Balog Zoltán korábbi EMMI-miniszter és református lelkész adta össze a párt.

A zöld politikusnak van pár kérdése

Ezúttal azonban egy zöldpárti politikus is a szivárványszínű stadion ellen kelt ki.

BORIS PALMER 2007 ÓTA A BADEN-WÜRTTEMBERGI 90 EZRES EGYETEMVÁROS, TÜBINGEN POLGÁRMESTERE. PÁRTJÁBAN, A ZÖLDEKBEN JÓIDEJE EGYFAJTA BELSŐ ELLENZÉKI SZEREPET VISZ: 2013-BAN AZÉRT BÍRÁLTA A ZÖLDEKET, AMIÉRT TÚLSÁGOSAN IS BALOLDALI ADÓPOLITIKÁT VISZNEK, DE A PÁRT MENEKÜLTBARÁT ÁLLÁSPONTJÁT IS TÖBBSZÖR KRITIZÁLTA. A ZÖLDEK VEZETŐSÉGÉNEK DÖNTÉSE SZERINT HA PALMER 2022-BEN IS INDULNA, NEM TEHETNÉ EZT A PÁRT SZÍNEIBEN. FOTÓ: SCHLOSS KIRCHBERG JAGST

Legalábbis Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere kérdéseket fogalmazott meg ennek kapcsán.

+ Szerinte meg kéne azoknak is szólalniuk, akik képesek belátni, hogy az UEFA nem engedheti meg, hogy a szimbolikus politizálás terepévé váljék egy stadion.

+ Emellett azt is kritizálta, hogy miért csak a magyar-német meccsen kellene megjelennie a szivárványos színnek, miért ne lehetett volna azt kivetíteni a portugálok vagy franciák elleni német meccsen is –

ezzel szerinte „tudatosan megaláznak” egy európai országot.

Ha ugyanis nem csak a magyar csapat ellen irányult volna a kérés, akkor minden más meccsen is ki lehetett volna világítani a melegek mellett az adott stadiont.

+ Palmer persze leszögezte: az elfogadott magyar törvény elfogadhatatlan számára, az szerinte is elutasítandó. De szerinte akkor felmerül a kérdés, hogy mit kéne tenni, ha majd Kína vagy Ororszország ellen játszanak a csapatok, elvégre „ott is vannak igazságtalan törvények“.

Felteszi a költői kérdést, hogy a nagy és erős államokkal szemben is lesz-e majd ellenállás

– és egyáltalán „meddig mehet ez [mármint az államokkal szembeni kritika a foci területén – a szerk.] jól“?

+ Palmer azt is megemlítette, hogy nem érti, a számos politikai szimbólum közül miért a szivárványos zászlót kéne csak kiválasztani. Humorosan megemlíti, hogy

ezzel az erővel Che Guevera-fejjel, esetleg izraeli vagy palesztin zászlóval is ki lehetne világítani majd a stadionokat.

+ Emellett arra is rámutatott, hogy a szivárványos zászlót jelképező mozgalmat se csak a teljes elfogadás jellemzi, elvégre például azon feministákat, akik elutasítják a transzgenderizmust – őket hívják kritikusan TERF-eknek –, a melegmozgalmon belül sokan nem tolerálják.

A transzgenderizmus képviseli a nemet váltani akaró emberek érdekeit; a kritikus feminizmus szerint viszont ezzel éppen hozzájárulnak a hagyományos nemi szerepek fenntartásához (elvégre egy nővé váló férfi klisészerűen kezd el nőként viselkedni), valamint az egész mozgalmat a nőket érintő szociális és jogegyenlőségi kérdésekről eltereli egy szűk kisebbség saját egyéni vágyainak kiélésébe. (Az ezzel kapcsolatos feminista belháborúkról készült Partizán-videó itt nézhető meg.) A lényeg: ezen kritikus feminizmussal szemben valóban élesen lép fel az LGBTQI-mozgalom többsége.

+ Palmer eleve úgy véli: a különböző identitáspolitikai jelképek használata kontraproduktív lehet, mert

még nagyobb ellenállást, dühöt válthatnak ki azon rétegekkel szemben, akiket elvileg képviselni akarnak.

+ Palmer arra is rámutatott, hogy ha valaki tényleg a nyílt társadalmat támogatja, akkor azt is el kell viselnie, ha a müncheni Allianz Aréna nem lesz szívárványszínekben kivilágítva.

Boris Palmer persze nem először táncol ki a sorból. A politikus közismert arról, hogy a liberális menekültpolitikát, a politikai korrektséget vagy a szigorú lockdownpolitikát bírálja. Ezekről is beszélt a politikus az Azonnalinak adott tavalyi interjújában.

Mint ismert: az UEFA végül úgy döntött, hogy nem lesz kivilágítva a müncheni aréna a szerda esti meccsre. Ezen „sikert“ azonban Orbán Viktor nem fogja élőben élvezni, mert a német-magyar meccs helyett Giorgia Melonival, az olasz neofasiszta párt – egyben az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsalád – elnökével fog vacsorázni.

NYITÓKÉP: Szivárványszínben kivilágított müncheni Allianz-stadion / Johannes Schluep, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek