+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 4. hétfő, 19:35
Boris Palmer legutóbbi nyilatkozatával, amiben kétségbe vonta az idős emberek koronavírustól való megmentésének szükségességét, betelt a pártjánál a pohár. Nem indulhat ezentúl zöld színekben, és megindul ellene a kizárási eljárás, ami akár persze éveket vehet igénybe.

Boris Palmer, a sváb Tübingen zöld polgármestere nemrég azt nyilatkozta, hogy

 

olyan emberek életét mentendő történnek most a korlátozások, „akik egy fél éven belül úgyis meghaltak volna”.

 

A Sat1 magántévének a politikus Wolfgang Schäuble múlt heti interjúját kommentálta, amiben a Bundestag kereszténydemokrata elnöke arra mutat rá (alkotmányjogilag amúgy teljesen helyesen), hogy a német alaptörvényben nem az élet, hanem az emberi méltóság a legfontosabb, korlátozhatatlan alapérték, márpedig a mostani járványügyi korlátozásokat az életvédelemmel indokolja a politika.

 

Boris Palmer valóban szerencsétlenre sikeredett félmondata kiverte a német közéletben a biztosítékot – különösen saját pártjánál, a Zöldeknél. Palmer az őt ért bírálatokra a neokonzervatív Welt am Sonntagba írt cikkében úgy reagált: Németországban „a demokrácia a vitakultúra súlyos fertőzöttségében szenved”.

 

A párt szövetségi társelnöke, Annalena Baerbock hétfőn erre már bejelentette: a párt megvonja a támogatását Palmertől, ugyanis

 

a politikus „nem szép gyakorisággal, tudatosan provokálva helyezkedik szembe a zöldek alapértékeivel, amennyiben is kirekeszt embereket”.

 

A döntés egyelőre csak annyit jelent, hogy ha Palmer 2022-ben ismét elindulna Tübingenben a főpolgármesteri tisztért, nem használhatja a zöldek lógóját, nem tekintheti magát a párt jelöltjének. Robert Habeck, a párt másik szövetségi elnöke meg azt mondta: elfogyott a türelme Palmerrel. Közben mostanra több, mint száz zöld párttag szorgalmazza, hogy induljon meg Palmer kizárása.

 

A német pártok belső működése azonban nagyon demokratikus, azaz egy kizárási eljárás – ha a kizárandó nem veszi magától a kalapját – elég hosszadalmas. A német szociáldemokraták például 2010 óta próbálják meg az iszlámellenes és neoliberális nézeteiről ismert Thilo Sarrazint kitessékelni a pártból, és csak most kapott az eljárás zöld jelzést, de Sarrazin jelezte: továbbra is harcolni fog az SPD-s párttagságáért.

 

Mindig is jobbra állt a zöld irányvonaltól

 

Palmer eddig is kilógott a pártból, ugyanis 2015-től kezdve élesen bírálta a merkeli (és a Zöldek által is támogatott) humanista menekültpolitikát. 2015-ben kijelentette: „nincs mindenki számára hely“ Németországban. Ennek kapcsán írt könyvét az Azonnali itt recenzálta.

 

A ZÖLD POLITIKUS KONZERVATÍV IMIDZSEL VETT RÉSZT A HELYI ÉS ORSZÁGOS POLITIKÁBAN. ITT ÉPPEN SÖRFESZTIVÁLT NYIT MEG TÜBINGENBEN. FOTÓ: BORIS PALMER / FB

 

De már korábban is világos volt, hogy a politikus a zöldpárt jobbszárnyán van. A 2013-as választási kampányban

 

bírálta például saját pártját, amely egy szerinte túlságosan baloldali, újraelosztó adópolitika mellett kötelezte el magát,

 

és ezzel szemben azt szorgalmazta a jómódú Tübingen polgármestereként, hogy ha létre is jönne koalíció a szociáldemokratákkal és a balosokkal, a Zöldek „a gazdasági észszerűség garanciái”. A párt nem követte, a 2013-as rossz szereplést Palmer úgy értékelte: elfordult a polgárság egy része a zöldektől.

 

NYITÓKÉP: Boris Palmer / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás