+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 4. hétfő, 19:35
Boris Palmer legutóbbi nyilatkozatával, amiben kétségbe vonta az idős emberek koronavírustól való megmentésének szükségességét, betelt a pártjánál a pohár. Nem indulhat ezentúl zöld színekben, és megindul ellene a kizárási eljárás, ami akár persze éveket vehet igénybe.

Boris Palmer, a sváb Tübingen zöld polgármestere nemrég azt nyilatkozta, hogy

 

olyan emberek életét mentendő történnek most a korlátozások, „akik egy fél éven belül úgyis meghaltak volna”.

 

A Sat1 magántévének a politikus Wolfgang Schäuble múlt heti interjúját kommentálta, amiben a Bundestag kereszténydemokrata elnöke arra mutat rá (alkotmányjogilag amúgy teljesen helyesen), hogy a német alaptörvényben nem az élet, hanem az emberi méltóság a legfontosabb, korlátozhatatlan alapérték, márpedig a mostani járványügyi korlátozásokat az életvédelemmel indokolja a politika.

 

Boris Palmer valóban szerencsétlenre sikeredett félmondata kiverte a német közéletben a biztosítékot – különösen saját pártjánál, a Zöldeknél. Palmer az őt ért bírálatokra a neokonzervatív Welt am Sonntagba írt cikkében úgy reagált: Németországban „a demokrácia a vitakultúra súlyos fertőzöttségében szenved”.

 

A párt szövetségi társelnöke, Annalena Baerbock hétfőn erre már bejelentette: a párt megvonja a támogatását Palmertől, ugyanis

 

a politikus „nem szép gyakorisággal, tudatosan provokálva helyezkedik szembe a zöldek alapértékeivel, amennyiben is kirekeszt embereket”.

 

A döntés egyelőre csak annyit jelent, hogy ha Palmer 2022-ben ismét elindulna Tübingenben a főpolgármesteri tisztért, nem használhatja a zöldek lógóját, nem tekintheti magát a párt jelöltjének. Robert Habeck, a párt másik szövetségi elnöke meg azt mondta: elfogyott a türelme Palmerrel. Közben mostanra több, mint száz zöld párttag szorgalmazza, hogy induljon meg Palmer kizárása.

 

A német pártok belső működése azonban nagyon demokratikus, azaz egy kizárási eljárás – ha a kizárandó nem veszi magától a kalapját – elég hosszadalmas. A német szociáldemokraták például 2010 óta próbálják meg az iszlámellenes és neoliberális nézeteiről ismert Thilo Sarrazint kitessékelni a pártból, és csak most kapott az eljárás zöld jelzést, de Sarrazin jelezte: továbbra is harcolni fog az SPD-s párttagságáért.

 

Mindig is jobbra állt a zöld irányvonaltól

 

Palmer eddig is kilógott a pártból, ugyanis 2015-től kezdve élesen bírálta a merkeli (és a Zöldek által is támogatott) humanista menekültpolitikát. 2015-ben kijelentette: „nincs mindenki számára hely“ Németországban. Ennek kapcsán írt könyvét az Azonnali itt recenzálta.

 

A ZÖLD POLITIKUS KONZERVATÍV IMIDZSEL VETT RÉSZT A HELYI ÉS ORSZÁGOS POLITIKÁBAN. ITT ÉPPEN SÖRFESZTIVÁLT NYIT MEG TÜBINGENBEN. FOTÓ: BORIS PALMER / FB

 

De már korábban is világos volt, hogy a politikus a zöldpárt jobbszárnyán van. A 2013-as választási kampányban

 

bírálta például saját pártját, amely egy szerinte túlságosan baloldali, újraelosztó adópolitika mellett kötelezte el magát,

 

és ezzel szemben azt szorgalmazta a jómódú Tübingen polgármestereként, hogy ha létre is jönne koalíció a szociáldemokratákkal és a balosokkal, a Zöldek „a gazdasági észszerűség garanciái”. A párt nem követte, a 2013-as rossz szereplést Palmer úgy értékelte: elfordult a polgárság egy része a zöldektől.

 

NYITÓKÉP: Boris Palmer / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás