Hogyan lehetnek újra bizottsági tagok a fideszesek az EP-ben?

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.11. 09:19

Az EP jogi szakszolgálata szerint a parlamenti bizottsági helyeknek tükrözniük kell a frakcióin túl a független képviselők erőviszonyait is.

Hogyan lehetnek újra bizottsági tagok a fideszesek az EP-ben?

Június 9-én, szerdán adott ki egy véleményt az Európai Parlament jogi szakszolgálata, amely alapján jogilag van rá esély, hogy a Fidesz EP-képviselői visszaülhessenek a parlamenti bizottságokba.

Mint ismert, a Fidesz még március elején döntött úgy, hogy 12 EP-képviselőjével elhagyja az Európai Néppárt frakcióját – majd a pártcsaládot is – annak ürügyén, hogy az EPP a belső szabályzatának egy olyan módosítását szavazta meg, ami kimondatlanul megkönnyítette volna a fideszes képviselők együttes kizárását a frakcióból. Az egyszem KDNP-s Hölvényi György egyébként bennmaradt az EPP-frakcióban, a Fidesz azonban nem sokkal később Fidesz-fejléces papíron a néppárti pártcsaládnak is búcsút intett.

A frakcióból való kilépéssel azonban a Fidesz egy csomó hátrányt is magára vállalt: képviselői jóval kevesebb felszólalási lehetőséghez jutnak, ahogy hozzáértő asszisztenseket sem olyan könnyű szerezniük, és ami a legfájóbb, azok a fontos bizottsági helyek is elvesznek a Fidesz számára, amiket az Európai Néppárt frakciótagjaiként és jóvoltából szereztek.

Az EP jogi szakszolgálatának véleménye – ami ugyan bizalmas, de a Politico brüsszeli hírlevelének sikerült megszereznie – azt mondja ki, hogy

a parlamenti bizottságokban nemcsak az egyes frakciók méretét és erőviszonyait kellene leképezni, hanem a frakción kívüli MEP-ekét is.

Azaz az EPP-frakciónak így vagy úgy, de el kéne ismernie, hogy 12 taggal zsugorodtak, pepitában pedig ezzel arányosan a független MEP-ek (ahova most már a fideszesek is tartoznak) megnövekedett létszámának megfelelően kellene meghatározni a bizottsági helyek számát.

A jogi szakszolgálat egyébként egy ehhez némileg kapcsolódó ügyet is vizsgált: a szlovák libertariánus Szabadság és Szolidaritás (SaS) színeiben mandátumot szerző, majd az EU-kritikus konzervatív, az ECR frakciójában helyet foglaló Lucia Ďuriš Nicholsonová februárban először az SaS-t, május végén pedig az ECR-frakciót hagyta el – leginkább etikai és emberi jogi kérdésekben mutatkozó nézetkülönbségek miatt –, és független EP-képviselőként a progresszív-liberális Renew Europe-frakcióhoz csatlakozott.

Csakhogy Nicholsonová mindeközben a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság (EMPL) elnöke is – az ECR-beli távozásakor egyértelműen leszögezte, hogy maradni is fog a bizottság élén. A jogi szakszolgálat véleménye azonban az, hogy Nicholsonová a frakcióváltással elvesztette a jogát arra, hogy továbbra is bizottsági elnök legyen, ugyanis az ECR küldte őt oda eredetileg, és a bizottsági posztot nem lehet csak úgy átvinni és mintegy felajánlani egy másik frakció számára.

Azt azonban mindenképp hozzá kell tenni, hogy

a jogi szakszolgálat állásfoglalásai jogi kötőerővel nem bírnak, a parlamenti képviselők ügyeiben – a parlamenti eljárási szabályzat alapján – az Európai Parlament elnöksége hoz döntéseket.

Az Európai Parlamentnek 20 állandó bizottsága van, amiknek a feladatai közé tartozik, hogy az Európai Bizottság javaslatait megvizsgálják, véleményezzék és adott esetben akár tárgyaljanak a Bizottsággal róluk, így egy parlamenti bizottsági tag jobban tud hatni egy javaslatra, mint egy bizottsági tagsággal nem rendelkező MEP.

NYITÓKÉP: Fidesz EU / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek