Még meg sem alakult az orbánista pártcsalád, máris pártszakadásról szólnak a hírek

Szerző: Techet Péter
2021.07.20. 13:58

Sajtóinformációk szerint a lengyel kormánypárt távozni készül azon európai pártcsaládból, amelyből az orbánista új szövetség születhetne. A hírek szerint Giorgia Meloni neofasisztáinak túlhatalma zavarja őket.

Még meg sem alakult az orbánista pártcsalád, máris pártszakadásról szólnak a hírek

Amióta a Fidesz már nem része az Európai Néppártnak, felmerült annak lehetősége, hogy az Európai Parlament két, EU-kritikus frakciójából – a mérsékeltebb Konzervatívok és Reformerek (ECR), valamint a radikálisabb Identitás és Demokrácia (ID) csoportokból – létrejöhetne egy új szélsőjobboldali pártcsalád.

Noha Orbán Viktor a két pártcsalád több politikusával – így például az ECR-elnök olasz, neofasiszta Giorgia Melonival, valamint az ID-ben ülő, Lega-vezér Matteo Salvinivel – találkozott már, de konkrét tervek nem hangzottak el az egyesülés kapcsán. Több ECR- és ID-tagpárt – bár feltűnő módon eleve nem mindegyik – nemrég közös értéknyilatkozatot adott ki, de itt se volt még szó semmiféle egyesülésről. Ráadásul ezt a nyilatkozatot a két legfontosabb holland szélsőjobboldali párt alá sem írta, a harmadik – amelyiknek először megjelent az aláírása – pedig visszatáncolt. A feltételezhető ok az volt, hogy

a holland szélsőjobboldal számára nem elfogadható az a fajta homofóbia, amit Orbánék a pedofilellenesnek nevezett törvénnyel elkezdtek.

Nem csak a melegekhez való viszony éles konfliktusforrás az európai szélsőjobboldalon. Amint azt az Azonnalin is kielemeztük: további ellentétek is vannak, elvégre

  • az ECR-ben ülnek olyan atlantista, polgári pártok is, amelyek nem akarnának akár még a Fidesszel sem közösködni;
  • Oroszország kapcsán a lengyel kormánypárt PiS és a Kreml által anyagilag is támogatott olasz Lega vagy francia Nemzeti Tömörülés homlokegyenest mást képvisel;
  • eleve nem eldöntött, hogy ki lehetne egy új pártcsalád vezére;
  • utóbbi kérdést tovább súlyosbítja, hogy a két pártcsalád (ECR, ID) harca az olasz belpolitikát is leképezi, ahol az ECR-elnök Meloni és az ID-s Salvini harcol az olasz jobboldal vezérségéért.

Mindehhez jön az is, hogy a Fidesznek érdeke lehet bizonyos pártokat kihagyni. Főleg a német AfD-vel nem akarhat szövetségre lépni, mert az nyílt hadüzenet lenne a német politikai és gazdasági elit számára, amellyel azért Orbánék – a Néppártból való távozásuk ellenére is – nem akarnak teljesen szakítani.

Lengyel, olasz, nem jóbarát?

Most azonban egy újabb – ráadásul nem várt – törésről szólnak a hírek. Az Euractiv információi szerint

a PiS lengyel kormánypárt el fogja hagyni a Giorgia Meloni vezette ECR-pártcsaládot, mert sokallják az olaszok dominanciáját.

Az ECR alapját 2009-ben egykoron a PiS és a brit konzervatívok adták, és egy ugyan EU-szkeptikus, de elkötelezetten atlantista, polgári pártcsalád voltak. Azonban a brit konzervatívok brexit miatti távozása után a pártcsalád jobbra tolódottt, noha polgári, jobbközép erők – például a cseh ODS vagy a szlovák SaS – ma is maradtak. Azonban valóban sokban meglepő, hogy a két EU-kritikus csoport közül mérsékeltebbnek számító ECR élén Giorgia Meloni személyében egy olasz neofasiszta politikus áll 2020 óta, aki mind gazdaság-, mind külpolitikában sokban eltér az ECR korábbi (főleg neoliberális és határozottan oroszellenes) irányától.

Az Euractiv szerint a PiS-eseknek éppen abból lett volna elegük, hogy Meloniék teljesen leuralnák a pártcsalásot.

Az olasz jobbközép Il Foglio napilap úgy tudja, hogy

az esetleges szakadás összefügghet az orbánista pártcsalád születésének nehézségeivel.

Miközben a lengyel PiS támogatná a Fidesszel és a Legával – tehát két ECR-en kívüli párttal – való összefogást, Meloni arra játszana, hogy az ECR-t mindenképpen egyben tartsa, és az új pártcsalád annak – természetesen vezetése alatti – kibővítése legyen csupán. Ezzel nem kellene Orbánnak átengednie a vezérséget, és az olasz belpolitikában rivális Salvinit is ellenörzése alatt tarthatná.

A lengyel Onet.pl arra hívja fel a figyelmet, hogy

az ECR elnökségéből már június 18-án lemondott az PiS-es Anna Fotyga.

Noha ezt egészségügyi indokokra hivatkozva tette, a PiS azóta se töltötte be a posztot más politikussal – azaz mintha a lengyel kormánypártot már nem is nagyon érdekelné a jelenléte az ECR-ben. Ezzel az ECR-t ma Giorgia Meloni mellett a spanyol francóista Vox-párt egyik politikusa vezeti alelnökként.

Az Azonnali az Olaszország Fivérei egyik európai parlamenti képviselőjétől név nélkül úgy értesült: valóban vannak feszültségek Meloniék és a PiS között, de

egyelőre nem lenne szó még szakadásról. Maga is azonban „baráti tűzről“ beszélt a PiS belső kritikái kapcsán.

NYITÓKÉP: Giorgia Meloni többek között PiS-es politikusokkal tárgyal / Santiago Abascal, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek