Fidesz-fejléces papíron intett búcsút az Európai Néppártnak Novák Katalin

2021.03.18. 17:25

Orbán korábban a Fidesz néppárti EP-frakcióból való kilépését miniszterelnöki fejléces levélben jelentette be.

Fidesz-fejléces papíron intett búcsút az Európai Néppártnak Novák Katalin

A párt logójával és elérhetőségeivel díszített, fejléces papíron intett búcsút az Európai Néppártnak Novák Katalin a Fidesz nemzetközi titkárságának nevében. A Fidesz a néppárti frakciót már március elején otthagyta, most a pártcsaláddal való végleges szakításról van szó. Novák a Twitteren osztotta meg a búcsúlevelet, amelyet Antonio López-Istúriz White-nak, a jobboldali európai pártcsalád főtitkárának címzett, és annyit írt benne:

„Ezúton értesítem az Európai Néppárt elnökségét, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Párt tagságát a továbbiakban nem kívánja fenntartani, ezért, megfelelően a Statútumok 9. pontjának, tagságáról lemond.”

 

Twitter-bejegyzésében Novák még annyit tesz hozzá a levélhez:

„Ideje búcsúzni.”

Ezzel Francesco Sartori és Lucio Quarantotto, híres, 1995-ös olasz dalának címére (Con te partirò) utalt angolul. A slágert 1995-ben Andrea Bocelli és Sarah Brightman tette híressé angol nyelven (Time to say goodbye).

Novák a fejléces búcsúval Orbán Viktor miniszterelnököt követte, aki ugyancsak miniszterelnöki, fejléces papíron jelentette be március 3-án, hogy a Fidesz elhagyja az Európai Néppárt EP-frakcióját. Ezzel a magyar kormánypárt lényegében elébe ment egy sor, számukra igen hátrányos néppárti belső szabályzatmódosításnak, amelyek segítségével akár a komplett Fidesz-delegáció frakciótagságát is megszüntethették volna.

Az egész eljárás formailag akkor kezdődött, amikor decemberben Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő „legestapózta” Manfred Webert a jogállamisági vizsgálati kritérium miatt, amit a koronavírus-mentőcsomaghoz kötöttek ki, és amit a Fidesz már akkor is ellenzett. Ezek után december 16-án Deutschot megfosztották minden néppárti frakciótisztségétől, de nem zárták ki a frakcióból. Az ügy folyományaként a szabályzat a Néppárt frakciójában végül nagyjából úgy módosult volna, hogy Deutsch kizárása után a teljes Fidesz-delegációnak is ez lehetett volna a sorsa.

Érdekesség azonban, hogy a Fidesszel időtlen idők óta együtt kormányzó Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egy szem EP-képviselője, Hölvényi György továbbra is a néppárti frakció és a pártcsalád tagja.

NYITÓKÉP: Novák Katalin Facebook-oldala

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek