+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. március 18. csütörtök, 17:25
Orbán korábban a Fidesz néppárti EP-frakcióból való kilépését miniszterelnöki fejléces levélben jelentette be.

A párt logójával és elérhetőségeivel díszített, fejléces papíron intett búcsút az Európai Néppártnak Novák Katalin a Fidesz nemzetközi titkárságának nevében. A Fidesz a néppárti frakciót már március elején otthagyta, most a pártcsaláddal való végleges szakításról van szó. Novák a Twitteren osztotta meg a búcsúlevelet, amelyet Antonio López-Istúriz White-nak, a jobboldali európai pártcsalád főtitkárának címzett, és annyit írt benne:

 

„Ezúton értesítem az Európai Néppárt elnökségét, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Párt tagságát a továbbiakban nem kívánja fenntartani, ezért, megfelelően a Statútumok 9. pontjának, tagságáról lemond.”

 

Twitter-bejegyzésében Novák még annyit tesz hozzá a levélhez:

 

„Ideje búcsúzni.”

 

Ezzel Francesco Sartori és Lucio Quarantotto, híres, 1995-ös olasz dalának címére (Con te partirò) utalt angolul. A slágert 1995-ben Andrea Bocelli és Sarah Brightman tette híressé angol nyelven (Time to say goodbye).

 

 

Novák a fejléces búcsúval Orbán Viktor miniszterelnököt követte, aki ugyancsak miniszterelnöki, fejléces papíron jelentette be március 3-án, hogy a Fidesz elhagyja az Európai Néppárt EP-frakcióját. Ezzel a magyar kormánypárt lényegében elébe ment egy sor, számukra igen hátrányos néppárti belső szabályzatmódosításnak, amelyek segítségével akár a komplett Fidesz-delegáció frakciótagságát is megszüntethették volna.

 

Az egész eljárás formailag akkor kezdődött, amikor decemberben Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő „legestapózta” Manfred Webert a jogállamisági vizsgálati kritérium miatt, amit a koronavírus-mentőcsomaghoz kötöttek ki, és amit a Fidesz már akkor is ellenzett. Ezek után december 16-án Deutschot megfosztották minden néppárti frakciótisztségétől, de nem zárták ki a frakcióból. Az ügy folyományaként a szabályzat a Néppárt frakciójában végül nagyjából úgy módosult volna, hogy Deutsch kizárása után a teljes Fidesz-delegációnak is ez lehetett volna a sorsa.

 

Érdekesség azonban, hogy a Fidesszel időtlen idők óta együtt kormányzó Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egy szem EP-képviselője, Hölvényi György továbbra is a néppárti frakció és a pártcsalád tagja.

 

NYITÓKÉP: Novák Katalin Facebook-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás