Hiába esett át a koronavíruson, Böjte Csaba a csíksomlyói búcsún be fogja oltatni magát

2021.05.19. 19:40

Miután Románia idén engedélyezte a május 21-én szombaton esedékes csíksomlyói búcsú megtartását, az állami egészségügy úgy döntött: Csíkszerdában hétvégi oltómaratont tartanak. Böjte Csaba is beszállt az oltás népszerűsítésbe.

Hiába esett át a koronavíruson, Böjte Csaba a csíksomlyói búcsún be fogja oltatni magát

Szerdán délután adta hírül a Maszol, hogy a hétvégi csíkszeredai oltáskampány keretén belül az erdélyi magyar katolikusok celebpapja,

Böjte Csaba is be fogja oltani magát,

hogy ezzel is népszerűsítse a keleti szomszédunknál igencsak stagnáló oltási hajlandóságot.

Miután a székelyföldi Csíkszerdában is előfordult az, hogy az oltópontok várakozási listái teljesen üresek voltak – erről itt írtunk – a május 21-én, szombaton tartandó csíksomlyói búcsú ideális alkalomnak ígérkezett arra, hogy a városban egy, országosan már bevettnek számító hétvégi oltómaratont tartsanak. Ezeken az oltómaratonokon időpontfoglalás nélkül, csak egy személyi igazolvány felmutatásával meg lehet kapni az oltást. Sőt a helyszínt is úgy választották ki, hogy a búcsú helyszínéhez, a somlyói hegyhez a lehető legközelebb legyen: a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház csíksomlyói kihelyezett épületének udvarán fogják az oltásmaratont megszervezni.

Böjte Csaba is beoltatja magát

A hétvégi oltásmaraton népszerűsítésébe nem más szállt be, mint a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyerekmentő tevékenysége által

az egész Kárpát-medencében híressé vált ferences atya: Böjte Csaba.

Böjte Csaba egyébként még tavaly megfertőződött a koronavírussal. Miután a tünetei rosszabodni kezdtek, kórházba került, és Budapesten kezelték a Szent László Kórházban. A korábban már megfertőződött sztárpap ezért már rendelkezik antitestekkel, viszont a vakcina népszerűsítése miatt ennek ellenére vállalta az oltást.

A CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ. JOBBRA A FÁKTÓL ELTAKARVA A CSÍKSZEREDAI KÓRHÁZ CSÍKSOMLYÓI KIHELYEZETT OSZTÁLYA. FOTÓ: CHRISTO / WIKIMEDIA COMMONS

Böjte Csaba a Maszolnak elmondta, hogy mivel úgyis ott lesz a búcsún, és

az oltáskampány helyszíne a somlyói hegy mellett lesz, ezért a búcsús mise végén odamegy, és beoltatja majd magát.

Hogy miért döntött úgy, hogy a vírusos fertőzés után mégis beoltatja magát, azt példákkal mesélte el:

„Ez szerintem az élet rendje, ha fáj a fogam, akkor elmegyek a fogorvoshoz, és nem okoskodok, hogy majd a Jóisten imádságra meggyógyítja.

A Jóisten azért adta a talentumot, hogy azt használjuk. Ugye a pék, az autójavító használja a maga tudását. A kidurrant kerék mellett nem imádkozom, hanem keresek egy szakembert, aki vulkanizálja a kereket. Ilyen egyszerűnek tűnik nekem”, mesélte a Maszolnak.  

Hogy áll keleti szomszédunk az oltással?

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Romániában csak az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) zöld utat kapott, az Európai Bizottság vakcinabeszerzéséből érkező vakcinákat használják.

Keleti szomszédunknál az oltási kedv nagy visszaesést mutat,

és miközben egyre inkább elfogyni látszik az oltakozni hajlamosak száma, az ország ezt rengeteg látványos akcióval próbálja megemelni.

Oltómaratont tartottak már nemcsak a bánsági Temesváron, hanem a fővárosban, Bukarestben és számos más nagyobb városban is (a csíkszeredait is ezek mintájára szervezik), ahol időpontfoglalás és regisztáció nélkül lehetett oltáshoz jutni. Kolozsváron és Bukarestben amerikai mintára drive-through oltóközpont is nyílt.

Sőt, felmerült még a román mulatós zenészekkel (manele) való vakcinanépszerűsítés is az országban, a miniszterelnök pedig megígérte, hogy a tengerparton és a hegyekben nem kell majd maszk, csak oltakozzanak elegen. Még a népszerű Drakula-mítoszt is az oltáskampány népszerűsítésére használták fel, ugyanis oltópontot alakítottak ki a Drakula lakóhelyének tartott törcsvári kastélyban is, ahol bárki beoltathatta magát.

Az oltási kampány megakadása ellenére azonban Romániában május 15-e óta már nem kötelező a szabadtéri maszkviselés a piacok és a zsúfolt helyek kivételével.

NYITÓKÉP: Böjte Csaba a csíksomlyói hegyen. Fotó: Böjte Csaba / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek