Drakulát is bevetik Romániában, csak oltsák be végre magukat az emberek a Pfizerekkel

2021.05.11. 15:24

Miután az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, a misztikumhoz fordultak: Karóbahúzó Vlad, ismertebb nevén Drakula kastélyában is oltópontot állítottak fel.

Drakulát is bevetik Romániában, csak oltsák be végre magukat az emberek a Pfizerekkel

Kedden Románia összes megyéje átlépett a zöld színkódba, írja az Agerpres román hírügynökség. Ezzel

az ország összes megyéje a legenyhébb járványügyi védekezését léptette életbe,

a teraszok mellett immár az éttermek belső terei 50 százalékos kapacitás mellett működhetnek, kinyitnak a mozik, színházak, 300 fővel bezárólag pedig tömegrendezvényeket is lehet tartani.

Zöld, sárga, vörös

Románia járványügyi védekezése eleve differenciáltabb, mint a magyarországi. Az ország megyéit az átfertőzöttség szerint csoportosítják három különböző csoportba, amiket színkódokkal jelölnek. A színkód megállapításánál pedig az elmúlt 14 nap során elvégzett tesztek pozitív eredményeit vetítik ezer főre, és ez alapján állapítják meg a fertőzöttségi rátát, az ún. ezreléket, amely alapján zöld, sárga vagy vörös színkóddal látják el az adott megyét.

Ezek a színkódok nemcsak a járvány intenzitása közti különbséget jelzik, hanem a különböző színkóddal jelölt megyékben eltérő járványügyi intézkedések is vannak érvényben.

A SZÍNKÓDOLT ROMÁN MEGYÉK. MOST MINDEGYIK ZÖLD / COVID19.GEO-SPATIAL.ORG

+ Zöld színkóddal jelölik azokat a megyéket, ahol csak a legszükségesebb korlátozások vannak érvényben. Ezeken a helyeken kötelező kültéri maszkviselés, és szinte minden megengedett a nagyobb tömegrendezvények tarthatásán kívül. Ennek értelmében nyitva vannak az iskolák, üzeletek, kocsmák és a vendéglők, amelyek beltéren is kiszolgálhatnak. Zöld megyének olyat nyilvánítanak, ahol az elmúlt 14 nap során elvégzett tesztek fertőzési rátája 1,5 ezrelék alatt marad. Ezeket a feltételeket az ország összes megyéje teljesíti.

+ Sárga színkóddal jelölik azon megyéket, ahol szigorúbb szabályok vannak érvényben, de a járvány még kontroll alatt van. Az ilyen színkódú megyékben az iskolák nem mindenhol lehetnek nyitva, a vendéglők esetében pedig változó, hogy azoknak csak a teraszai vagy 30 százalékos kihasználtság mellett a belterei is nyitva lehetnek. Ezekről a megyei közegészségügyi hivatalok döntenek, ezért változó, hogy nyitva vannak-e a belterek, vagy csak a teraszok. Sárgák azok a megyék, ahol a fertőzési ráta az elmúlt 14 nap során meghaladta az 1,5 ezreléket, de 3 ezreléket nem.

Vörös színkóddal jelölik a legszigorúbb korlátozást bevezető megyéket, ahol az iskolák be kell zárni, valamint a vendéglőknek és kávézóknak csak a teraszai tarthatnak nyitva. A legtöbb egyéb szolgáltatás nyújtó helyeknek (például fitnesztermek, mozik) a vörös zónában már be kellett zárniuk. Ezen megyékben a fertőzési ráta 3 ezrelék fölött van.

A színkódolt intézkedések mellett vannak általános, mindegyik megyére érvényes szabályok is: ilyen a közterületi maszkviselés, a társadalmi távolságtartás, valamint

az este 22 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom.

A kijárási tilalom alól csak azon személyek kapnak felmentést, akik éjszakai munkát végeznek.

Csökken az azonosított esetek száma, de kevés a teszt és az oltás

Az elmúlt 24 órában Romániában 1156 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak az elvégzett 36 195 tesztből, vagyis a tesztek pozitivitási rátája mindössze 3 százalékos. A WHO szerint akkor tesztel megfelelően egy ország, és akkor követhető a járvány terjedése pontosan, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 12 százalék között van, de annak hétnapos átlaga nem lépi át az öt százalékot.

A tesztelés mellett ugyanakkor keleti szomszédunk az oltási kedvben nagy visszaesést mutat:

miközben egyre inkább elfogyni látszik az oltakozni hajlamosak száma, az ország ezt rengeteg látványos akcióval próbálta megemelni.

Például hétvégi oltómaratont tartottak már nemcsak a bánsági Temesváron, hanem a fővárosban, Bukarestben és számos más nagyobb városban is, ahol időpontfoglalás és regisztáció nélkül lehetett oltáshoz jutni. Kolozsváron és Bukarestben amerikai mintára drive-through oltóközpont is nyílt. Sőt, felmerült még a román mulatószenészekkel (manele) való vakcinanépszerűsítés is az országban, a miniszterelnök pedig megígérte, hogy a tengerparton és a hegyekben nem kell majd maszk, csak oltakozzanak elegen.

A TÖRCSVÁRI KASTÉLY, DRAKULA SZÉKHELYE. FOTÓ: DOBRE CEZAR / WIKIMEDIA COMMONS
És még a Drakula-mítoszt is az oltás népszerűsítésének szolgálatába állították.

Az Erdély délkeleti csücskében található Brassó városa után a Kárpátokon keresztülvezető törcsvári szorosban található a Törcsvári kastély, amelyet a román közvélemény a 15. századi havasalföldi román fejedelem, Karóbahúzó Vladdal (Vlad Țepeș) – a popkultúrában ismertebb nevén, Drakulával – kapcsol össze.

A LUGOSI BÉLA ÁLTAL MEGFORMÁLT DRAKULA JOBBRÓL, AZ EREDETI ROMÁN FEJEDELEM, KARÓBAHÚZÓ VLAD BALRÓL. FOTÓ: AZONNALI-MONTÁZS

A BBC szerint ebben a kastélyban is oltópontot állítottak fel, ahol injekciós tű helyett vámpírfogakra hasonlító dolgokkal adják be a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltását az éppen oda látogató turistáknak. Az eseményt még Facebook-eseményben is meghirdették.

Az oltáshoz nem szükséges előzetes regisztráció, csak egy személyi igazolvány. Az oltás után pedig az oltottak még egy bizonyítványt is kapnak, amely alább látható:

A BRASSÓ MEGYEI PREFEKTÚRA FACEBOOK-OLDALÁN KÖZZÉ IS TETTE A NEM ÉPPEN FEMINISTABARÁT, NŐI NŐVÉRREL ELLÁTOTT BIZONYÍTVÁNYT IS. ILYET KAPNAK A TÖRCSVÁRI KASTÉLYBAN OLTOTTAK.

Keleti szomszédunknál már több hete

több vakcina állt rendelkezésre, mint ahányan már regisztráltak oltásra.

A közel húszmillió lakosú Romániában hétfőig összesen 6 millió adag vakcinát használtak fel, amivel összesen 3,6 millió embert oltottak be – ez a teljes lakosság 18 százalékát teszi ki, míg az uniós átlag 28,3 százalék. A teljes védettséget szerzett emberek száma – akik mindkét adag oltást megkapták már – nagyjából 2,4 millió fő, míg csak az első oltását nagyjából 1,2 millió ember kapta meg.

NYITÓKÉP: A törcsvári kastély oltópontja felé útmutató tábla. Fotó: Brassó megyei prefektúra / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek