+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. május 11. kedd, 15:24
Miután az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, a misztikumhoz fordultak: Karóbahúzó Vlad, ismertebb nevén Drakula kastélyában is oltópontot állítottak fel.

Kedden Románia összes megyéje átlépett a zöld színkódba, írja az Agerpres román hírügynökség. Ezzel

 

az ország összes megyéje a legenyhébb járványügyi védekezését léptette életbe,

 

a teraszok mellett immár az éttermek belső terei 50 százalékos kapacitás mellett működhetnek, kinyitnak a mozik, színházak, 300 fővel bezárólag pedig tömegrendezvényeket is lehet tartani.

 

Zöld, sárga, vörös

 

Románia járványügyi védekezése eleve differenciáltabb, mint a magyarországi. Az ország megyéit az átfertőzöttség szerint csoportosítják három különböző csoportba, amiket színkódokkal jelölnek. A színkód megállapításánál pedig az elmúlt 14 nap során elvégzett tesztek pozitív eredményeit vetítik ezer főre, és ez alapján állapítják meg a fertőzöttségi rátát, az ún. ezreléket, amely alapján zöld, sárga vagy vörös színkóddal látják el az adott megyét.

 

Ezek a színkódok nemcsak a járvány intenzitása közti különbséget jelzik, hanem a különböző színkóddal jelölt megyékben eltérő járványügyi intézkedések is vannak érvényben.

 

A SZÍNKÓDOLT ROMÁN MEGYÉK. MOST MINDEGYIK ZÖLD / COVID19.GEO-SPATIAL.ORG

 

+ Zöld színkóddal jelölik azokat a megyéket, ahol csak a legszükségesebb korlátozások vannak érvényben. Ezeken a helyeken kötelező kültéri maszkviselés, és szinte minden megengedett a nagyobb tömegrendezvények tarthatásán kívül. Ennek értelmében nyitva vannak az iskolák, üzeletek, kocsmák és a vendéglők, amelyek beltéren is kiszolgálhatnak. Zöld megyének olyat nyilvánítanak, ahol az elmúlt 14 nap során elvégzett tesztek fertőzési rátája 1,5 ezrelék alatt marad. Ezeket a feltételeket az ország összes megyéje teljesíti.

 

+ Sárga színkóddal jelölik azon megyéket, ahol szigorúbb szabályok vannak érvényben, de a járvány még kontroll alatt van. Az ilyen színkódú megyékben az iskolák nem mindenhol lehetnek nyitva, a vendéglők esetében pedig változó, hogy azoknak csak a teraszai vagy 30 százalékos kihasználtság mellett a belterei is nyitva lehetnek. Ezekről a megyei közegészségügyi hivatalok döntenek, ezért változó, hogy nyitva vannak-e a belterek, vagy csak a teraszok. Sárgák azok a megyék, ahol a fertőzési ráta az elmúlt 14 nap során meghaladta az 1,5 ezreléket, de 3 ezreléket nem.

 

Vörös színkóddal jelölik a legszigorúbb korlátozást bevezető megyéket, ahol az iskolák be kell zárni, valamint a vendéglőknek és kávézóknak csak a teraszai tarthatnak nyitva. A legtöbb egyéb szolgáltatás nyújtó helyeknek (például fitnesztermek, mozik) a vörös zónában már be kellett zárniuk. Ezen megyékben a fertőzési ráta 3 ezrelék fölött van.

 

A színkódolt intézkedések mellett vannak általános, mindegyik megyére érvényes szabályok is: ilyen a közterületi maszkviselés, a társadalmi távolságtartás, valamint

 

az este 22 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom.

 

A kijárási tilalom alól csak azon személyek kapnak felmentést, akik éjszakai munkát végeznek.

 

Csökken az azonosított esetek száma, de kevés a teszt és az oltás

 

Az elmúlt 24 órában Romániában 1156 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak az elvégzett 36 195 tesztből, vagyis a tesztek pozitivitási rátája mindössze 3 százalékos. A WHO szerint akkor tesztel megfelelően egy ország, és akkor követhető a járvány terjedése pontosan, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 12 százalék között van, de annak hétnapos átlaga nem lépi át az öt százalékot.

 

A tesztelés mellett ugyanakkor keleti szomszédunk az oltási kedvben nagy visszaesést mutat:

 

miközben egyre inkább elfogyni látszik az oltakozni hajlamosak száma, az ország ezt rengeteg látványos akcióval próbálta megemelni.

 

 

Például hétvégi oltómaratont tartottak már nemcsak a bánsági Temesváron, hanem a fővárosban, Bukarestben és számos más nagyobb városban is, ahol időpontfoglalás és regisztáció nélkül lehetett oltáshoz jutni. Kolozsváron és Bukarestben amerikai mintára drive-through oltóközpont is nyílt. Sőt, felmerült még a román mulatószenészekkel (manele) való vakcinanépszerűsítés is az országban, a miniszterelnök pedig megígérte, hogy a tengerparton és a hegyekben nem kell majd maszk, csak oltakozzanak elegen.

 

A TÖRCSVÁRI KASTÉLY, DRAKULA SZÉKHELYE. FOTÓ: DOBRE CEZAR / WIKIMEDIA COMMONS

 

És még a Drakula-mítoszt is az oltás népszerűsítésének szolgálatába állították.

 

Az Erdély délkeleti csücskében található Brassó városa után a Kárpátokon keresztülvezető törcsvári szorosban található a Törcsvári kastély, amelyet a román közvélemény a 15. századi havasalföldi román fejedelem, Karóbahúzó Vladdal (Vlad Țepeș) – a popkultúrában ismertebb nevén, Drakulával – kapcsol össze.

 

A LUGOSI BÉLA ÁLTAL MEGFORMÁLT DRAKULA JOBBRÓL, AZ EREDETI ROMÁN FEJEDELEM, KARÓBAHÚZÓ VLAD BALRÓL. FOTÓ: AZONNALI-MONTÁZS

 

A BBC szerint ebben a kastélyban is oltópontot állítottak fel, ahol injekciós tű helyett vámpírfogakra hasonlító dolgokkal adják be a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltását az éppen oda látogató turistáknak. Az eseményt még Facebook-eseményben is meghirdették.

 

Az oltáshoz nem szükséges előzetes regisztráció, csak egy személyi igazolvány. Az oltás után pedig az oltottak még egy bizonyítványt is kapnak, amely alább látható:

 

A BRASSÓ MEGYEI PREFEKTÚRA FACEBOOK-OLDALÁN KÖZZÉ IS TETTE A NEM ÉPPEN FEMINISTABARÁT, NŐI NŐVÉRREL ELLÁTOTT BIZONYÍTVÁNYT IS. ILYET KAPNAK A TÖRCSVÁRI KASTÉLYBAN OLTOTTAK.

 

Keleti szomszédunknál már több hete

 

több vakcina állt rendelkezésre, mint ahányan már regisztráltak oltásra.

 

A közel húszmillió lakosú Romániában hétfőig összesen 6 millió adag vakcinát használtak fel, amivel összesen 3,6 millió embert oltottak be – ez a teljes lakosság 18 százalékát teszi ki, míg az uniós átlag 28,3 százalék. A teljes védettséget szerzett emberek száma – akik mindkét adag oltást megkapták már – nagyjából 2,4 millió fő, míg csak az első oltását nagyjából 1,2 millió ember kapta meg.

 

NYITÓKÉP: A törcsvári kastély oltópontja felé útmutató tábla. Fotó: Brassó megyei prefektúra / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás