+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. május 4. kedd, 15:01
Ehhez azonban az oltási kampányba igencsak bele kell húzni, ugyanis jelenleg 3,3 millió román állampolgár kapta meg az első adag oltását.

Mint arról beszámoltunk: még március végén a jobboldali Nemzeti Liberális Pártból (PNL) érkezett Florin Cîțu, román miniszterelnök a szabadtéri maszkviselési kötelezettség feloldását is belebegtette a románoknak, azért, hogy minél többen oltassák be magukat, és ezzel hozzájáruljanak a járványügyi korlátozások feloldásához. Ezt pontosította most Cîțu azzal, hogy

 

a tengerparton és a hegyekben nem lesz majd kötelező maszkot viselni – akkor legalábbis, ha június elejétől meglesz az ötmillió beoltott ember.

 

A kültéri maszkhordást ugyan már egyre többen kérdőjelezik meg, mivel a járvány kezdetén még arról volt szó, hogy ne viseljünk maszkot, ha nem vagyunk fertőzöttek, mert semmi értelme. 2020 végére végül a maszkhordási kötelezettség a régióban – így Magyarországon és a keleti szomszédunknál is – átalakult oly módon, hogy már nemcsak a buszon, zárt köztérben volt kötelező a szájmaszk, hanem kültéren, parkban is, kivéve a rekreációs testedzést, mint a kocogás vagy a biciklizés.

 

Florin Cîțu román miniszterelnök a húsvéti hosszú hétvége (Romániában ugyanis a május elseji hétvégén volt az ortodox húsvét) utáni kedden azt nyilatkozta, hogy elégedett a románok ünnepek alatt tanúsított magatartásával, mivel nem fordultak elő kirívó estek, ahol tömegtumultus alakult volna ki. Cîțu a románai oltakozással kapcsolatban is elégedettségét fejezte ki. Mint mondta „ha Bukarestet, Kolozsvárt, Temesvárt, Konstancát nézem az összes város meghaladja a 20 százalék fölötti átoltottságot. Sőt Kolozsváron már 34, Bukarestben 30 százalék.”

 

Az oltási kampány Cîțu számára presztízskérdés is, mivel a román miniszterelnök

 

június elsejére szeretné elérni az ötmillió első adag vakcinával beoltottat, amely után Romániában is jöhetne a belebegtetett „nagy nyitás”.

 

 

Jelenleg a színkódok szerint differenciált román járványügyi védekezés körülbelül azonos a mostani magyar nyitással: a teraszok szinte mindenhol nyitva vannak, beltéren pedig 30 százalékos kapacitással működhetnek a vendéglők, még a sárga zónákban is. A vörös megyékben – jelenleg egy sincs Romániában – vannak a legszigorúbb járványügyi intézkedések. Kivételt az éjszakai kijárási korlátozás jelent a magyarországi állapotokhoz képest, ugyanis

 

keleti szomszédunk esetében este 22 és hajnali 5 közötti, színkódtól független, általános kijárási korlátozás van érvényben.

 

Mit lehet majd a június elseji nagy nyitás után tenni?

 

A román miniszterelnök azon túl, hogy ötmillió beoltottnál a tengerparton és a hegyekben nem lesz kötelező a kültéri maszkviselés, azt is belebegetette, hogy az oltottak előnyhöz juthatnak: például Cîțu szerint az oltottaknak 100 százalékos kapacitással megnyílhatnak az éttermek belső terei, vagy a szállodák is. Hogy ezt hogyan fogják kivitelezni, jelenleg kérdéses:

 

ugyanis Romániában a magyar védettségi igazolványhoz hasonló belföldi plasztikkártya gyártása még csak fel sem merült.

 

A DÉLI-KÁRPÁTOKBAN, A TRANSZFOGARASI ÁTJÁRÓ MELLETT FEKVŐ BÂLEA-TAVAT IS MASZK NÉLKÜL LEHET MAJD MEGNÉZNI. FOTÓ: GAVIA26210 / PIXABAY

 

Valószínű, hogy az oltás után kézhez kapott papírlap birtokában élhetnek majd az oltottak a román kormányfő által kilátásba helyezett könnyítésekkel. Sőt, a miniszterelnök még a magánesemények (lakodalmak, keresztelők) megtartását sem tartja kizártnak június elseje után.

 

A maszkviselés általános eltörlését még nem hozta fel, szerinte ezzel meg kell várni augusztus elsejét, „majd beszélhetünk erről akkor.”

 

Hogy áll az országos oltási kedv?

 

Keleti szomszédunknál a múlt héten fordult elő először a december 27-én elkezdett oltási kampány során, hogy

 

több vakcina állt rendelkezésre, mint ahányan már regisztráltak oltásra.

 

A közel húszmillió lakosú Romániában vasárnap estig összesen 5,4 millió adag vakcinát használtak fel, amivel összesen 3,35 millió embert oltottak be – ez a teljes lakosság 17,3 százalékát teszi ki, míg az uniós átlag 24,4 százalék. A teljes védettséget szerzett emberek száma – akik mindkét adag oltást megkapták már – nagyjából 2 millió fő, míg csak az első oltását nagyjából 1,3 millió ember kapta meg.

 

NYITÓKÉP: Florin Cîțu miniszterelnök, itt még maszkban. Fotó: Románia kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás