Román miniszterelnök: Ha június elsején meglesz az ötmillió beoltott, a tengerparton és a hegyekben nem kell kültéren a maszk

2021.05.04. 15:01

Ehhez azonban az oltási kampányba igencsak bele kell húzni, ugyanis jelenleg 3,3 millió román állampolgár kapta meg az első adag oltását.

Román miniszterelnök: Ha június elsején meglesz az ötmillió beoltott, a tengerparton és a hegyekben nem kell kültéren a maszk

Mint arról beszámoltunk: még március végén a jobboldali Nemzeti Liberális Pártból (PNL) érkezett Florin Cîțu, román miniszterelnök a szabadtéri maszkviselési kötelezettség feloldását is belebegtette a románoknak, azért, hogy minél többen oltassák be magukat, és ezzel hozzájáruljanak a járványügyi korlátozások feloldásához. Ezt pontosította most Cîțu azzal, hogy

a tengerparton és a hegyekben nem lesz majd kötelező maszkot viselni – akkor legalábbis, ha június elejétől meglesz az ötmillió beoltott ember.

A kültéri maszkhordást ugyan már egyre többen kérdőjelezik meg, mivel a járvány kezdetén még arról volt szó, hogy ne viseljünk maszkot, ha nem vagyunk fertőzöttek, mert semmi értelme. 2020 végére végül a maszkhordási kötelezettség a régióban – így Magyarországon és a keleti szomszédunknál is – átalakult oly módon, hogy már nemcsak a buszon, zárt köztérben volt kötelező a szájmaszk, hanem kültéren, parkban is, kivéve a rekreációs testedzést, mint a kocogás vagy a biciklizés.

Florin Cîțu román miniszterelnök a húsvéti hosszú hétvége (Romániában ugyanis a május elseji hétvégén volt az ortodox húsvét) utáni kedden azt nyilatkozta, hogy elégedett a románok ünnepek alatt tanúsított magatartásával, mivel nem fordultak elő kirívó estek, ahol tömegtumultus alakult volna ki. Cîțu a románai oltakozással kapcsolatban is elégedettségét fejezte ki. Mint mondta „ha Bukarestet, Kolozsvárt, Temesvárt, Konstancát nézem az összes város meghaladja a 20 százalék fölötti átoltottságot. Sőt Kolozsváron már 34, Bukarestben 30 százalék.”

Az oltási kampány Cîțu számára presztízskérdés is, mivel a román miniszterelnök

június elsejére szeretné elérni az ötmillió első adag vakcinával beoltottat, amely után Romániában is jöhetne a belebegtetett „nagy nyitás”.

Jelenleg a színkódok szerint differenciált román járványügyi védekezés körülbelül azonos a mostani magyar nyitással: a teraszok szinte mindenhol nyitva vannak, beltéren pedig 30 százalékos kapacitással működhetnek a vendéglők, még a sárga zónákban is. A vörös megyékben – jelenleg egy sincs Romániában – vannak a legszigorúbb járványügyi intézkedések. Kivételt az éjszakai kijárási korlátozás jelent a magyarországi állapotokhoz képest, ugyanis

keleti szomszédunk esetében este 22 és hajnali 5 közötti, színkódtól független, általános kijárási korlátozás van érvényben.

Mit lehet majd a június elseji nagy nyitás után tenni?

A román miniszterelnök azon túl, hogy ötmillió beoltottnál a tengerparton és a hegyekben nem lesz kötelező a kültéri maszkviselés, azt is belebegetette, hogy az oltottak előnyhöz juthatnak: például Cîțu szerint az oltottaknak 100 százalékos kapacitással megnyílhatnak az éttermek belső terei, vagy a szállodák is. Hogy ezt hogyan fogják kivitelezni, jelenleg kérdéses:

ugyanis Romániában a magyar védettségi igazolványhoz hasonló belföldi plasztikkártya gyártása még csak fel sem merült.

A DÉLI-KÁRPÁTOKBAN, A TRANSZFOGARASI ÁTJÁRÓ MELLETT FEKVŐ BÂLEA-TAVAT IS MASZK NÉLKÜL LEHET MAJD MEGNÉZNI. FOTÓ: GAVIA26210 / PIXABAY

Valószínű, hogy az oltás után kézhez kapott papírlap birtokában élhetnek majd az oltottak a román kormányfő által kilátásba helyezett könnyítésekkel. Sőt, a miniszterelnök még a magánesemények (lakodalmak, keresztelők) megtartását sem tartja kizártnak június elseje után.

A maszkviselés általános eltörlését még nem hozta fel, szerinte ezzel meg kell várni augusztus elsejét, „majd beszélhetünk erről akkor.”

Hogy áll az országos oltási kedv?

Keleti szomszédunknál a múlt héten fordult elő először a december 27-én elkezdett oltási kampány során, hogy

több vakcina állt rendelkezésre, mint ahányan már regisztráltak oltásra.

A közel húszmillió lakosú Romániában vasárnap estig összesen 5,4 millió adag vakcinát használtak fel, amivel összesen 3,35 millió embert oltottak be – ez a teljes lakosság 17,3 százalékát teszi ki, míg az uniós átlag 24,4 százalék. A teljes védettséget szerzett emberek száma – akik mindkét adag oltást megkapták már – nagyjából 2 millió fő, míg csak az első oltását nagyjából 1,3 millió ember kapta meg.

NYITÓKÉP: Florin Cîțu miniszterelnök, itt még maszkban. Fotó: Románia kormánya / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek