+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. május 4. kedd, 15:01
Ehhez azonban az oltási kampányba igencsak bele kell húzni, ugyanis jelenleg 3,3 millió román állampolgár kapta meg az első adag oltását.

Mint arról beszámoltunk: még március végén a jobboldali Nemzeti Liberális Pártból (PNL) érkezett Florin Cîțu, román miniszterelnök a szabadtéri maszkviselési kötelezettség feloldását is belebegtette a románoknak, azért, hogy minél többen oltassák be magukat, és ezzel hozzájáruljanak a járványügyi korlátozások feloldásához. Ezt pontosította most Cîțu azzal, hogy

 

a tengerparton és a hegyekben nem lesz majd kötelező maszkot viselni – akkor legalábbis, ha június elejétől meglesz az ötmillió beoltott ember.

 

A kültéri maszkhordást ugyan már egyre többen kérdőjelezik meg, mivel a járvány kezdetén még arról volt szó, hogy ne viseljünk maszkot, ha nem vagyunk fertőzöttek, mert semmi értelme. 2020 végére végül a maszkhordási kötelezettség a régióban – így Magyarországon és a keleti szomszédunknál is – átalakult oly módon, hogy már nemcsak a buszon, zárt köztérben volt kötelező a szájmaszk, hanem kültéren, parkban is, kivéve a rekreációs testedzést, mint a kocogás vagy a biciklizés.

 

Florin Cîțu román miniszterelnök a húsvéti hosszú hétvége (Romániában ugyanis a május elseji hétvégén volt az ortodox húsvét) utáni kedden azt nyilatkozta, hogy elégedett a románok ünnepek alatt tanúsított magatartásával, mivel nem fordultak elő kirívó estek, ahol tömegtumultus alakult volna ki. Cîțu a románai oltakozással kapcsolatban is elégedettségét fejezte ki. Mint mondta „ha Bukarestet, Kolozsvárt, Temesvárt, Konstancát nézem az összes város meghaladja a 20 százalék fölötti átoltottságot. Sőt Kolozsváron már 34, Bukarestben 30 százalék.”

 

Az oltási kampány Cîțu számára presztízskérdés is, mivel a román miniszterelnök

 

június elsejére szeretné elérni az ötmillió első adag vakcinával beoltottat, amely után Romániában is jöhetne a belebegtetett „nagy nyitás”.

 

 

Jelenleg a színkódok szerint differenciált román járványügyi védekezés körülbelül azonos a mostani magyar nyitással: a teraszok szinte mindenhol nyitva vannak, beltéren pedig 30 százalékos kapacitással működhetnek a vendéglők, még a sárga zónákban is. A vörös megyékben – jelenleg egy sincs Romániában – vannak a legszigorúbb járványügyi intézkedések. Kivételt az éjszakai kijárási korlátozás jelent a magyarországi állapotokhoz képest, ugyanis

 

keleti szomszédunk esetében este 22 és hajnali 5 közötti, színkódtól független, általános kijárási korlátozás van érvényben.

 

Mit lehet majd a június elseji nagy nyitás után tenni?

 

A román miniszterelnök azon túl, hogy ötmillió beoltottnál a tengerparton és a hegyekben nem lesz kötelező a kültéri maszkviselés, azt is belebegetette, hogy az oltottak előnyhöz juthatnak: például Cîțu szerint az oltottaknak 100 százalékos kapacitással megnyílhatnak az éttermek belső terei, vagy a szállodák is. Hogy ezt hogyan fogják kivitelezni, jelenleg kérdéses:

 

ugyanis Romániában a magyar védettségi igazolványhoz hasonló belföldi plasztikkártya gyártása még csak fel sem merült.

 

A DÉLI-KÁRPÁTOKBAN, A TRANSZFOGARASI ÁTJÁRÓ MELLETT FEKVŐ BÂLEA-TAVAT IS MASZK NÉLKÜL LEHET MAJD MEGNÉZNI. FOTÓ: GAVIA26210 / PIXABAY

 

Valószínű, hogy az oltás után kézhez kapott papírlap birtokában élhetnek majd az oltottak a román kormányfő által kilátásba helyezett könnyítésekkel. Sőt, a miniszterelnök még a magánesemények (lakodalmak, keresztelők) megtartását sem tartja kizártnak június elseje után.

 

A maszkviselés általános eltörlését még nem hozta fel, szerinte ezzel meg kell várni augusztus elsejét, „majd beszélhetünk erről akkor.”

 

Hogy áll az országos oltási kedv?

 

Keleti szomszédunknál a múlt héten fordult elő először a december 27-én elkezdett oltási kampány során, hogy

 

több vakcina állt rendelkezésre, mint ahányan már regisztráltak oltásra.

 

A közel húszmillió lakosú Romániában vasárnap estig összesen 5,4 millió adag vakcinát használtak fel, amivel összesen 3,35 millió embert oltottak be – ez a teljes lakosság 17,3 százalékát teszi ki, míg az uniós átlag 24,4 százalék. A teljes védettséget szerzett emberek száma – akik mindkét adag oltást megkapták már – nagyjából 2 millió fő, míg csak az első oltását nagyjából 1,3 millió ember kapta meg.

 

NYITÓKÉP: Florin Cîțu miniszterelnök, itt még maszkban. Fotó: Románia kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás