Vége a kültéri maszkviselésnek szombattól Romániában

2021.05.13. 18:35

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Vége a kültéri maszkviselésnek szombattól Romániában

Csütörtök késő délután a román államelnök, az erdélyi szász származású Klaus Johannis bejelentette:

szombattól (azaz május 15-től) bizonyos esetek kivételével eltörlik a kinti maszkviselést,

valamint teljesen megszüntetik a jelenleg 22 és hajnali 5 közötti éjszakai kijárási korlátozást.

AZ ÁLLAMELNÖK NAGY BEJELENTÉSE.

Mit szabad majd szombattól?

Általában a nagyobb bejelentéseket – annak ellenére, hogy alkotmányos jogköre inkább a kül- és a védelmi politikára korlátozódik – az ország államelnöke szokta tenni. Korábban ő jelentette be a lockdownt is, és így tett a mostani enyhítés esetében is.

Johannis felvázolta a román nyitás forgatókönyvét: eszerint

a június elsejére belengetett nagy nyitást nem egyből, hanem lépésről-lépésre fogják bevezetni.

A legelső lépést a május 15-i dátum jelenti, amelyet a járvány számainak alakulásától függően továbbiak fognak majd követni.

Szombattól tehát „a piacok, zsúfolt helyek, mint vonat- és buszállomások, vásárterek kivételével nem lesz kötelező maszkot hordani a szabadban”, mondta a román államelnök.

Továbbá megszűnik az éjszakai kijárási korlátozás,

valamint az üzleteknek, vendéglőknek sem kell bezárni egy adott időpontban. Ugyancsak ettől a hétvégétől „megtarthatók a szabadtéri sportesemények, amelyek 25 százalékos kapacitás mellett nézőket is fogadhatnak” – így Johannis.

Az államfő június elsejével újabb enyhítéseket helyezett kilátásba: maximum 70 ember részvételével beltéri lakodalmak, keresztelők, halotti torok is tarhatók majd. Az iskolákkal kapcsolatban elmondta, hogy megmarad a jelenlegi ügymenet: eszerint vagy online vagy jelenléti oktatás zajlik a továbbiakban is a települések fertőzöttségi rátájától függően.

Hogy áll keleti szomszédunk az oltással?

A román államelnök az oltás előrehaladtával indokolta ezen intézkedéseket. Mint mondta, „ha még több enyhítést szeretnénk, úgy be kell oltatnunk magunkat.” Johannis az oltási tervet is felvázolta: eszerint úgy számol, hogy június elsejére ötmillió, július elsejére hatmillió, augusztus elsejére pedig hétmillió állampolgár fogja megkapni az első adag oltását. Az államfő optimizmusának viszont keresztbe tehet a lakosság; ahogy korábban beszámoltunk róla: keleti szomszédunk

az oltási kedvben nagy visszaesést mutat,

és miközben egyre inkább elfogyni látszik az oltakozni hajlamosak száma, az ország ezt rengeteg látványos akcióval próbálja megemelni.

Például oltómaratont tartottak már nemcsak a bánsági Temesváron, hanem a fővárosban, Bukarestben és számos más nagyobb városban is, ahol időpontfoglalás és regisztáció nélkül lehetett oltáshoz jutni.

Kolozsváron és Bukarestben amerikai mintára drive-through oltóközpont is nyílt. Sőt, felmerült még a román mulatós zenészekkel (manele) való vakcinanépszerűsítés is az országban, a miniszterelnök pedig megígérte, hogy a tengerparton és a hegyekben nem kell majd maszk, csak oltakozzanak elegen. Sőt még a népszerű Drakula-mítoszt is az oltáskampány népszerűsítésére használták fel, ugyanis oltópontot alakítottak ki a Drakula lakóhelyének tartott törcsvári kastélyban is, ahol bárki beoltathatta magát.

Keleti szomszédunknál már több hete

több vakcina állt rendelkezésre, mint ahányan regisztráltak oltásra.

A közel húszmillió lakosú Romániában hétfőig összesen 6,3 millió adag vakcinát használtak fel, amivel összesen 3,7 millió embert oltottak be – ez a teljes lakosság 18 százalékát teszi ki, míg az uniós átlag 28,3 százalék. A teljes védettséget szerzett emberek száma – akik mindkét adag oltást megkapták már – nagyjából 2,6 millió fő, míg csak az első oltását nagyjából 1,2 millió ember kapta meg.

NYITÓKÉP: Klaus Johannis / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek