Szél Bernadett lesz a Momentum budakeszi képviselőjelöltje

2021.02.18. 10:34

Szél itt hajszállal kapott ki 2018-ban, akkor még LMP-s társelnökként a 2014-ben is győztes fideszes Csenger-Zalán Zsolttól. Most először az ellenzéki előválasztást kell megnyerje.

Szél Bernadett lesz a Momentum budakeszi képviselőjelöltje

Budakeszin indítja Szél Bernadettet a Momentum, jelentette be Fekete-Győr András pártelnök, és a 3D-s zebra felfestéséért nemrég rabosított Szemző Áron momentumos helyi politikus, illetve maga Szél Bernadett közös sajtótájékoztatón csütörtökön. 

 

Fekete-Győr András hosszan méltatta a bejelentéskor Szélt. Szemző Áron elmondta, amikor először választott az életében, Szél Bernadettre szavazott, később pedig több közös akciójuk volt, mint például a helyi orvosoknak adott maszkok. Szél azt mondta, új útra lépnek, új korszak indul. A Momentummal tiszta kezű politikusok közé került. Szél közös programírásra hívta híveit, és aktivistának, szavazatszámlálónak is várja szimpatizánsait.   

Szél ugyanitt 2018-ban még kikapott

Az előválasztásokról ugyan sok mindent még nem tudni – bár a Fekete-Győr András Momentum-elnökkel, illetve a Schmuck Erzsébet LMP-társelnökkel készült interjúinkban azért pár részletre már fény derült ezzel kapcsolatban –, az LMP és a Momentum mindenesetre már egymás után jelentgeti be, hogy a járvány miatt valószínűleg majd csak ősszel megrendezendő előválasztáson kik lesznek a jelöltjeik.

Fájó emlék lehet az akkor még LMP-társelnök Szél Bernadettnek, hogy 2018-ban Pest megye 2. számú választókörzetében mindössze 296 darab szavazattal, 0,42 százalékpontnyi különbséggel kapott ki a fideszes Csenger-Zalán Zsolttól, aki 2014-ben is nyerni tudott.

Szél most esélyt kap arra a Momentumtól, hogy szépítsen, és a Budakeszi székhelyű körzet egyéni képviselőjeként kerülhessen be a parlamentbe.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Momentum a nem is párttag Szél Bernadettre cseréli le helyi politikusát, a Pest megyei közgyűlés Momentum-frakcióját vezető Szemző Áront, aki 2018-ban pont Szél Bernadett javára lépett vissza a megmérettetéstől. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt – aminek elnöke az Azonnalinak megerősítette, hogy ha Volner János indítványának hála nekik is el kell majd indulniuk a 106-ból 71 egyéni körzetben, így óhatatlanul versenyt támasztva az egyesült ellenzéki jelölteknek, meg fogják ezt tenni – jelöltje, Betlehem Csaba itt négy éve 2,2 százalékot szerzett.

Mit keresnek ők a Momentum környékén?

A két volt LMP-s politikus és társelnök Szél Bernadett és Hadházy Ákos, valamint az egykori Együtt politikusa, Szabó Szabolcs 2020 novemberében Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség néven alakítottak parlamenti képviselőcsoportot, és kötöttek együttműködési megállapodást a parlamenti képviselővel nem rendelkező Momentummal. Ők ugyanis független parlamenti képviselők, egyik frakciónak sem tagjai.

Hadházy Ákost a Momentum a tőle megszokott Szekszárd helyett 2022-ben már Zuglóban indítja, azaz a Budapest 8. számú egyéni választókerületben az előválasztáson, ezt hétfőn jelentették be. Az itt befutó ellenzéki jelölt nagy valószínűséggel a fideszes jelöltet is legyőzi, mert itt már kétszer nyert az MSZP-s Tóth Csaba, ráadásul úgy, hogy nem ő volt az egyetlen ellenzéki jelölt. Az összellenzéki szavazatszám 20 százalékkal haladta meg a Fideszre leadott szavazatokét. Fekete-Győr Hadházyt Magyarország korrupció elleni védőszentjének nevezte. 

Szabó Szabolcsot pedig Csepelen indítja a Momentum, Budapest 17. számú egyéni választókerületében, ahol Szabó az azóta megszűnt Együtt színeiben már kétszer nyert Németh Szilárd fideszes honvédelmi államtitkárt legyőzve, 2014-ben és 2018-ban. A 2018-as választást követően rövid időre az LMP-frakcióba is beülő Szabó a Momentum oktatási tanácsadója.

NYITÓKÉP: Szél Bernadett / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek