+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. november 24. kedd, 14:27
Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke szerint a választási törvény újabb belengetett módosításában – ami már 71 körzetben teszi kötelezővé a jelöltállítást az országos listaállításhoz – nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem az Orbán Viktorhoz, sem Gyurcsány Ferenchez tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Kedd délelőtt a parlament igazságügyi bizottságában a fideszes többség megszavazta Volner János független képviselő módosító indítványát, ami alapján az Országgyűlés hamarosan arról határozhat, hogy a belengetett 50 helyett 71 egyéni választókerületben kell majd listát állítania a pártoknak ahhoz, hogy országos listát tudjanak állítani. Ha az így módosított választási törvényt megszavazzák, az meg fogja nehezíteni például a mindenképpen önálló listát állítani akaró Kétfarkú Kutyapárt dolgát is, amely az ellenzéknek kedvezni akarva eleve csak azon választókerületekben indult volna, ahol borítékolható az ellenzéki győzelem, így viszont rákényszerül még több helyen elindulni. Kovács Gergőt, a Kétfarkú Kutya Párt társelnökét kérdeztük arról, hogy mit szól az újabb fordulathoz.

 

+ + +

 

Mit szól ahhoz, hogy úgy néz ki, mégsem az eddig tervezett 50, hanem 71 egyéni választókerületben el kell már indulni ahhoz, hogy országos listát tudjon állítani egy párt?

 

Szerintem ez nem lett még átgondolva. Ez még egyértelműen csak egy lépcső, a vége az lesz, hogy kábé 500 helyen kell elindulni, úgyhogy várjuk meg, mi áll a végső törvényben.

 

Akár 71 helyen, akár ötszázban kell indulni: képes lesz így országos listát állítani az MKKP?

 

Az 500 választókerület még belefér, akkor lesz csak gond, ha annyi helyen kell indulni, ahányan laknak Magyarországon, 9 és fél millió fölött.

 

Persze ha lehet honosított jelölteket indítani, akkor akár pármilliárd jelöltet is el tudunk indítani. De igen, annyi helyen indulunk majd, amennyin kell.

 

Ilyen formában viszont versenyezniük kell a közös ellenzéki jelöltekkel olyan választókerületekben is, ahol nem borítékolható az ellenzéki győzelem, és ahol potenciálisan azon is múlhat, hogy a Fidesz vagy ellenzék nyer-e, hogy tudnak-e az MKKP-ra szavazni a politikai establishmentből kiábrándult szavazók. Miután mondta már az Azonnalinak, hogy inkább az ellenzék győzelmének örülne, mint a Fideszének, fognak-e egyeztetni az ellenzéki szövetséggel, hogy hol induljanak?

 

Ezek olyan számok, hogy viszonylag nehéz megvalósítani az eredeti tervünket. Ötvennél még mondtam, hogy van erre törekvés, mondhatnám ezt hetvennél is, így viszont már nagyon nehéz. Hetven helyen összegyűjteni az aláírásokat nem biztos, hogy sikerülni fog, így nem is hetven, hanem mondjuk 97 helyen kellene elindulnunk. Viszonylag nehéz így most.

 

Tehát akkor nem látja értelmét egyeztetéseknek arról, hogy hol tud a Kutyapárt elindulni úgy, hogy az a lehető legkisebb veszteséget okozzon az ellenzék számára?

 

Egyeztetni eddig se akartunk, de viszonylag könnyű megállapítani, hogy melyek ezek a helyek: például, ahol 20 százalékpontnyi plusszal nyert az ellenzék az önkormányzati választáson, illetve feltételezem, lesznek majd közvélemény-kutatások is.

 

Mennyire reális, hogy lesz 71 olyan kutyapártos jelölt, akinek sikerül összegyűjteni az induláshoz szükséges aláírásokat?

 

Lesz meló a következő másfél évben, de szerintem megcsinálható. Ami rossz, az az, hogy a pártépítés nagyon nehézzé vált a hülye vírus miatt. Nem tudunk vidéki klubokat szervezni, nem tudni, meddig. Egy padfestést is úgy csinálunk most, hogy ráírok Messengeren két emberre, és elmegyünk. Ha tavaszra ez a helyzet elmúlik, az tök jó, ha viszont még másfél évig nyúlik, úgy nehéz lesz.

 

Mit gondol, a listaállítási feltételek további szigorítását a Kutyapárt ellenében szavazta meg a kormánypárti többség?

 

Ezt nem tudom, de a fő stratégiának nem ezt látom. Szerintem ők úgy vannak vele, hogy ha már összefog az ellenzék, akkor a benne részt vevő pártok ne tudják megtartani a függetlenségüket, a saját identitásukat. Ezzel a mai módosítóval pont került a listakérdésre: mindenkinek Gyurcsány Ferenc pártjával, az MSZP-vel és a Jobbikkal együtt kell elindulnia.

 

Orbán Viktor ezzel kijelölte az ellenfelét: megint Gyurcsány Ferenccel akar megküzdeni.

 

Ami ebben a legszomorúbb, hogy az új pártok megjelenését ez a szabályozás eléggé megnehezíti: most aztán tényleg az fog kelleni, ha országosan jelen akarsz lenni, hogy legyen önkéntesed, aki Vas megye 5-ben és Nógrád 26-ban is aláírást gyűjt neked. Vagy elég pénzed kell legyen, hogy például diákmunkásokkal tudj aláírásokat gyűjteni.

 

Így most már elég egyértelmű, hogy az alakulgató pártok, akik gyaníthatóan nem külön akarnának indulni az ellenzéktől, mint a Szanyiék vagy a Pálinkásék, most már végképp nem akarnak majd külön indulni. Mondjuk őket én pont nem sajnálom, de bármi más új formáció így tényleg azzal a választással fog szembesülni, hogy vagy nem tud indulni, vagy beáll az összefogásba, és eltűnik az identitása. Most már tényleg az marad, hogy

 

mindenki valaki ellen fog szavazni: vagy a Fidesz, vagy az ellenzék ellen, és egy végtelenül lebutított, leegyszerűsített politika fog ebből következni.

 

Ha már ilyen blokkokba kényszerít az új szabályozás: van olyan párt, akit szeretettel várna a Kutyapárt, ha össze akarna fogni önökkel?

 

Pártszinten nincs ilyen. Talán az lenne jó, hogy meg kéne keresni azokat a politikai aktorokat, akik szintén ki akarnak maradni ebből a kétoldalú politizálós dologból, de itt nem feltétlenül pártokra, hanem olyan civil szervezetekre gondolok, akik a városokban jelen vannak. De ennek is csak az önkormányzati választáson lehetne jelentősége, a parlamenti választáson nem.

 

NYITÓKÉP: Kovács Gergely krumplit oszt a XII. kerületben / MKKP

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás