3D-s zebrát festettek az iskola elé, rögtön jöttek is a rendőrök

2019.09.11. 16:50

Bűncselekmény-e, ha zebrát festenek egy iskola elé ott, ahol eddig nem volt? Akár igen, akár nem, Szemző Áron, a budakeszi momentumos jelölt megcsinálta, mi pedig ott voltunk a helyszínen, hogy megkérdezzük az érintetteket. Videó!

Hajnali, háromdimenziós zebrafestési akcióba fogott a Momentum képviselőjelöltje egy budakeszi iskola mellett, mert az oktatási intézmény előtti forgalmas úton eddig egy átkelő sem volt biztosítva a tanulóknak. Szemző Áron azonban a városvezetéssel nem egyeztetett, ezért az akció a rendőrség szerint bűncselekménynek minősül. Az Azonnali már hajnalban ott volt a helyszínen, és meg is kérdeztük az érintetteket a zebrafestés miértjéről!

Szemző Áron, az akció momentumos megálmodója szerint már régóta indokolt volt a Széchenyi István Általános Iskola előtt elhelyezni egy gyalogátlekőt, hiszen a tanév már megkezdődött, zebra viszont sehol. A képviselőjelölt elmondása szerint nem akart tovább várni arra, hogy az önkormányzat tegye a dolgát, pedig a helyi lakosok már régóta nehezményezték a gyalogátkelő hiányát. Igaz, Szemző nem vette fel a kapcsolatot az önkormányzattal, önkényesen tett arról, hogy az iskolások biztonságosan átkelhessenek az úton. 

A 3D-s zebrát egy izlandi ötlet inspirálta. A koncepció amellett, hogy újszerű, a fiatal politikus elmondása szerint nem igényelt sok pénzt és energiát, mintegy 15 ezerből és egy kis éjszakázással megoldható volt.

A 3D-s effekt be is vált, a Budapest irányába haladó forgalom pikk-pakk le is lassult. Jóllehet, főleg azért, mert az iskolába igyekvők automatikusan a zebrán keltek át.

A festéstől azonban nem mindenki volt eltelve. Kondory Tamás, a Budakeszi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója a helyszínen hangsúlyozta, hogy „ez nem így működik”. Ezzel a vele a helyszínre kiérkező rendőrtiszt is egyetértett, aki hozzátette, hogy egy közlekedési jelzést nem így szoktak kitenni, ráadsául jelzőtáblákat is igényel ahhoz, hogy szabályos legyen. Mint az ügyvezető igazgató mondta, a zebrafestést először is engedélyeztetni kell, ennek megvan a maga folyamata, ráadásul

a gerillafestésből született zebra nem szabványátkelőhely, így az akció lényegében rongálásnak minősül.

Telefonon elmondta azt is, hogy az sem mindegy, milyen eszközökkel, hogyan folyik a munka, mennyira zavarják meg a forgalmat. Hozzátette, hogy a rendőrség mellett az útfelügyelet is kiérkezett helyszínelni, a hatóságok pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény követtek el.

A városfejlesztés egyébként jövő hétre tervezte a hivatalos engedélyeztetési folyamaton átesett zebra felfestését. 

A 3D-s zebra viszont ettől még ellátta a feladatát, sok iskolásnak és szülőnek láthatóan tetszett az elképzelés, vagy legalábbis az, hogy végre van egy átkelő. 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek