+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael & Dercsényi Dávid
2021. január 26. kedd, 10:45
Szabó már kétszer nyert Csepelen, legutóbb a fideszes Németh Szilárdot verte meg 2018-ban.

A Momentum az Országgyűlésben független, korábban a mára már megszűnt Együtt párt színeiben politizált Szabó Szabolcsot indítja Csepelen, azaz Budapest 17. számú egyéni választókerületében az ellenzéki előválasztáson – jelentette be Fekete-Győr András, a párt elnöke kedd délelőtti Facebook-bejelentkezésében. Az a Szabó, aki 2014-ben és 2018-ban is „elverte Németh Szilárdot” Csepelen, ahogy Fekete-Győr fogalmazott, és aki a Momentum Mozgalom oktatási tanácsadója.

 

A párt egyébként november óta áll szövetségben Szabó mellett Szél Bernadett és Hadházy Ákos úgyszint független parlamenti képviselőkkel, akik a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség néven alapítottak parlamenti képviselői csoportot (ami nem egyenlő a frakciócsoporttal, többletjogosítványok ugyanis nem kapcsolódnak hozzá), és akik azóta – Fekete-Győr akkori szavait idézve – a Momentum füleként és szemeként is működnek a törvényhozásban.

 

A csepeli Szent Imre téren tartott sajtótájékoztatón a Momentum csepeli politikusa, Dukán András Ferenc elmondta, másfél éve csepeli momentumos jelölt, többször dolgozott együtt Szabóval olyan ügyekben, mint a HÉV ügyében, ami nem közlekedik jelenleg az Atlétikai Stadion építkezése miatt. De rajta tartják a szemüket a Csepel SC felvásárlásának ügyén, hogy ne csak a fideszes Németh Szilárd vagy Borbély Lénárd vagy a csepeli Fidesz érdekeit szolgálja a csepeli sportélet.

 

Szabó Szabolcs méltatta Dukánt, 2018-ban ő volt a párt jelöltje az országgyűlési választáson, akkori visszalépésével sikerült legyőzni Németh Szilárdot, a Fidesz jelöltjét. A párt szívesen veszi aktivisták csatlakozását.

 

A bejelentés nem okozott nagy meglepetést: a Momentum és a függetlenek szövetségkötése után elég jó eséllyel lehetett arra következtetni, hogy

 

a párt nem fogja veszni hagyni a kínálkozó lehetőséget, hogy a főváros 17. választókerületében azt a Szabó Szabolcsot indítsa, aki korábban megnyerte már ezt a körzetet, kétszer is:

 

az akkor még létező Együtt színeiben, 2014-ben 36,37, 2018-ban már 42,45 százalékos eredménnyel húzta be Szabó a csepeli körzetet a fideszes Németh Szilárd előtt – az előbbi esetben csupán 0,87, az utóbbiban viszont már 5,36 százalékpontot verve a fideszes kihívójára.

 

Ráadásul sem 2014-ben, sem 2018-ban nem volt teljes az összefogás az ellenzéki oldalon: hét éve a jelenlegi összefogás résztvevőinek jelöltjei összesen 24,68, három éve pedig 20,94 százalékponttal szereztek többet, mint Németh Szilárd. Így nagy bizonyossággal kijelenthető: olyannyira ellenzéki körzetről beszélünk, hogy

 

aki itt kiharcolja az előválasztáson, hogy ő legyen a közös ellenzéki jelölt, az szinte biztos, hogy parlamenti képviselő lesz 2022-ben.

 

Ugyan egyre több név lesz ismert, hogy kik indulnak az előválasztáson (a Momentum például a nagyágyúit fogja indítani a budai körzetekben), az előválasztás részleteiről azonban még mindig mélyen hallgatnak az összefogás hat pártjában (Momentum, DK, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP). Az Azonnali információi szerint még semmi nem is dőlt el ezzel kapcsolatban. Egy azonban biztos: az együttműködésben résztvevő pártok megállapodása értelmében az ellenzéknek legkésőbb 2021. október 23-ára ki kell állnia a közös miniszterelnök-jelölttel és a 106 közös egyéni választókerületi jelölttel is. 

 

Ami a miniszterelnök-jelöltet illeti, a Momentumnak nagy eséllyel a saját elnöke lehet egyben a miniszterelnök-jelöltje is: az Azonnali párton belüli információ szerint az elnökség egyértelműen állást foglalt Fekete-Győr András miniszterelnöki jelöltsége mellett, amire már csupán a Momentum legfőbb döntéshozának szervének, a küldöttgyűlésnek kell rámondani az áment.

 

NYITÓKÉP: Momentum Mozzgalom / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás