+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael & Dercsényi Dávid
2021. január 26. kedd, 10:45
Szabó már kétszer nyert Csepelen, legutóbb a fideszes Németh Szilárdot verte meg 2018-ban.

A Momentum az Országgyűlésben független, korábban a mára már megszűnt Együtt párt színeiben politizált Szabó Szabolcsot indítja Csepelen, azaz Budapest 17. számú egyéni választókerületében az ellenzéki előválasztáson – jelentette be Fekete-Győr András, a párt elnöke kedd délelőtti Facebook-bejelentkezésében. Az a Szabó, aki 2014-ben és 2018-ban is „elverte Németh Szilárdot” Csepelen, ahogy Fekete-Győr fogalmazott, és aki a Momentum Mozgalom oktatási tanácsadója.

 

A párt egyébként november óta áll szövetségben Szabó mellett Szél Bernadett és Hadházy Ákos úgyszint független parlamenti képviselőkkel, akik a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség néven alapítottak parlamenti képviselői csoportot (ami nem egyenlő a frakciócsoporttal, többletjogosítványok ugyanis nem kapcsolódnak hozzá), és akik azóta – Fekete-Győr akkori szavait idézve – a Momentum füleként és szemeként is működnek a törvényhozásban.

 

A csepeli Szent Imre téren tartott sajtótájékoztatón a Momentum csepeli politikusa, Dukán András Ferenc elmondta, másfél éve csepeli momentumos jelölt, többször dolgozott együtt Szabóval olyan ügyekben, mint a HÉV ügyében, ami nem közlekedik jelenleg az Atlétikai Stadion építkezése miatt. De rajta tartják a szemüket a Csepel SC felvásárlásának ügyén, hogy ne csak a fideszes Németh Szilárd vagy Borbély Lénárd vagy a csepeli Fidesz érdekeit szolgálja a csepeli sportélet.

 

Szabó Szabolcs méltatta Dukánt, 2018-ban ő volt a párt jelöltje az országgyűlési választáson, akkori visszalépésével sikerült legyőzni Németh Szilárdot, a Fidesz jelöltjét. A párt szívesen veszi aktivisták csatlakozását.

 

A bejelentés nem okozott nagy meglepetést: a Momentum és a függetlenek szövetségkötése után elég jó eséllyel lehetett arra következtetni, hogy

 

a párt nem fogja veszni hagyni a kínálkozó lehetőséget, hogy a főváros 17. választókerületében azt a Szabó Szabolcsot indítsa, aki korábban megnyerte már ezt a körzetet, kétszer is:

 

az akkor még létező Együtt színeiben, 2014-ben 36,37, 2018-ban már 42,45 százalékos eredménnyel húzta be Szabó a csepeli körzetet a fideszes Németh Szilárd előtt – az előbbi esetben csupán 0,87, az utóbbiban viszont már 5,36 százalékpontot verve a fideszes kihívójára.

 

Ráadásul sem 2014-ben, sem 2018-ban nem volt teljes az összefogás az ellenzéki oldalon: hét éve a jelenlegi összefogás résztvevőinek jelöltjei összesen 24,68, három éve pedig 20,94 százalékponttal szereztek többet, mint Németh Szilárd. Így nagy bizonyossággal kijelenthető: olyannyira ellenzéki körzetről beszélünk, hogy

 

aki itt kiharcolja az előválasztáson, hogy ő legyen a közös ellenzéki jelölt, az szinte biztos, hogy parlamenti képviselő lesz 2022-ben.

 

Ugyan egyre több név lesz ismert, hogy kik indulnak az előválasztáson (a Momentum például a nagyágyúit fogja indítani a budai körzetekben), az előválasztás részleteiről azonban még mindig mélyen hallgatnak az összefogás hat pártjában (Momentum, DK, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP). Az Azonnali információi szerint még semmi nem is dőlt el ezzel kapcsolatban. Egy azonban biztos: az együttműködésben résztvevő pártok megállapodása értelmében az ellenzéknek legkésőbb 2021. október 23-ára ki kell állnia a közös miniszterelnök-jelölttel és a 106 közös egyéni választókerületi jelölttel is. 

 

Ami a miniszterelnök-jelöltet illeti, a Momentumnak nagy eséllyel a saját elnöke lehet egyben a miniszterelnök-jelöltje is: az Azonnali párton belüli információ szerint az elnökség egyértelműen állást foglalt Fekete-Győr András miniszterelnöki jelöltsége mellett, amire már csupán a Momentum legfőbb döntéshozának szervének, a küldöttgyűlésnek kell rámondani az áment.

 

NYITÓKÉP: Momentum Mozzgalom / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egykori olasz kormányfő a tavaszi szemeszter kezdetére visszatért a firenzei egyetemre, ahol 2018-ig a nemzetközi magánjog tanára volt. A politikát nem hagyja ott, és szerinte mindent meg kell tenni a nacionalizmus ellen.

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás