A független Szabó Szabolcs lesz a Momentum csepeli előválasztási jelöltje

2021.01.26. 10:45

Szabó már kétszer nyert Csepelen, legutóbb a fideszes Németh Szilárdot verte meg 2018-ban.

A független Szabó Szabolcs lesz a Momentum csepeli előválasztási jelöltje

A Momentum az Országgyűlésben független, korábban a mára már megszűnt Együtt párt színeiben politizált Szabó Szabolcsot indítja Csepelen, azaz Budapest 17. számú egyéni választókerületében az ellenzéki előválasztáson – jelentette be Fekete-Győr András, a párt elnöke kedd délelőtti Facebook-bejelentkezésében. Az a Szabó, aki 2014-ben és 2018-ban is „elverte Németh Szilárdot” Csepelen, ahogy Fekete-Győr fogalmazott, és aki a Momentum Mozgalom oktatási tanácsadója.

A párt egyébként november óta áll szövetségben Szabó mellett Szél Bernadett és Hadházy Ákos úgyszint független parlamenti képviselőkkel, akik a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség néven alapítottak parlamenti képviselői csoportot (ami nem egyenlő a frakciócsoporttal, többletjogosítványok ugyanis nem kapcsolódnak hozzá), és akik azóta – Fekete-Győr akkori szavait idézve – a Momentum füleként és szemeként is működnek a törvényhozásban.

A csepeli Szent Imre téren tartott sajtótájékoztatón a Momentum csepeli politikusa, Dukán András Ferenc elmondta, másfél éve csepeli momentumos jelölt, többször dolgozott együtt Szabóval olyan ügyekben, mint a HÉV ügyében, ami nem közlekedik jelenleg az Atlétikai Stadion építkezése miatt. De rajta tartják a szemüket a Csepel SC felvásárlásának ügyén, hogy ne csak a fideszes Németh Szilárd vagy Borbély Lénárd vagy a csepeli Fidesz érdekeit szolgálja a csepeli sportélet.

Szabó Szabolcs méltatta Dukánt, 2018-ban ő volt a párt jelöltje az országgyűlési választáson, akkori visszalépésével sikerült legyőzni Németh Szilárdot, a Fidesz jelöltjét. A párt szívesen veszi aktivisták csatlakozását.

A bejelentés nem okozott nagy meglepetést: a Momentum és a függetlenek szövetségkötése után elég jó eséllyel lehetett arra következtetni, hogy

a párt nem fogja veszni hagyni a kínálkozó lehetőséget, hogy a főváros 17. választókerületében azt a Szabó Szabolcsot indítsa, aki korábban megnyerte már ezt a körzetet, kétszer is:

az akkor még létező Együtt színeiben, 2014-ben 36,37, 2018-ban már 42,45 százalékos eredménnyel húzta be Szabó a csepeli körzetet a fideszes Németh Szilárd előtt – az előbbi esetben csupán 0,87, az utóbbiban viszont már 5,36 százalékpontot verve a fideszes kihívójára.

Ráadásul sem 2014-ben, sem 2018-ban nem volt teljes az összefogás az ellenzéki oldalon: hét éve a jelenlegi összefogás résztvevőinek jelöltjei összesen 24,68, három éve pedig 20,94 százalékponttal szereztek többet, mint Németh Szilárd. Így nagy bizonyossággal kijelenthető: olyannyira ellenzéki körzetről beszélünk, hogy

aki itt kiharcolja az előválasztáson, hogy ő legyen a közös ellenzéki jelölt, az szinte biztos, hogy parlamenti képviselő lesz 2022-ben.

Ugyan egyre több név lesz ismert, hogy kik indulnak az előválasztáson (a Momentum például a nagyágyúit fogja indítani a budai körzetekben), az előválasztás részleteiről azonban még mindig mélyen hallgatnak az összefogás hat pártjában (Momentum, DK, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP). Az Azonnali információi szerint még semmi nem is dőlt el ezzel kapcsolatban. Egy azonban biztos: az együttműködésben résztvevő pártok megállapodása értelmében az ellenzéknek legkésőbb 2021. október 23-ára ki kell állnia a közös miniszterelnök-jelölttel és a 106 közös egyéni választókerületi jelölttel is. 

Ami a miniszterelnök-jelöltet illeti, a Momentumnak nagy eséllyel a saját elnöke lehet egyben a miniszterelnök-jelöltje is: az Azonnali párton belüli információ szerint az elnökség egyértelműen állást foglalt Fekete-Győr András miniszterelnöki jelöltsége mellett, amire már csupán a Momentum legfőbb döntéshozának szervének, a küldöttgyűlésnek kell rámondani az áment.

NYITÓKÉP: Momentum Mozzgalom / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek