Zöldpárt lesz az Öt Csillagból, Salvini feladja az EU-ellenességet

Szerző: Techet Péter
2021.02.08. 18:15

Giuseppe Conte, a volt olasz kormányfő megtartotta ígéretét: nem száll ki a politikából. Beppe Grilloval közösen reformálná meg az elárvult és csapzott Öt Csillagot. Közben még mindig tartanak a kormányalakítási tárgyalások, Matteo Salvini pedig nagy léptekkel halad a centrum felé. A Lega belép a baloldal mellé a kormányba, Conte viszont nem vállal kormányzati szerepet. Mutatjuk, merre tart az Öt Csillag! És elmondjuk, kik lehetne a Draghi-kormány miniszterei!

Zöldpárt lesz az Öt Csillagból, Salvini feladja az EU-ellenességet

A hétvégén lezajlottak a kormányalakítással megbízott Mario Draghi és az olasz parlamenti pártok közötti találkozók. Az Európai Központi Bank egykori elnökét Sergio Mattarella olasz kereszténydemokrata államfő arra kérte fel, hogy egy széles támogatottsággal rendelkező kormányt hozzon létre. Éppen ezért kezdettől Draghi

nem a korábbi Conte-kormány folytatásaként tekintett magára – azaz a balközépen kívüli partnerekre is számított.

Miután a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia „teljes támogatásáról” biztosította Draghit, a jobbközépnek nevezett olasz jobboldal másik pártja, a Matteo Salvini vezette Lega is jelezte: kész beállni egy új kormányba, ha ott a párt miniszteri posztokat kaphat. Főleg a Lega északi, mérsékelt politikusai – többek között Giancarlo Giorgetti – szoríthatták rá Salvinit, hogy ezzel lépjen ki populista ellenzéki szerepéből.

Salvinek számos eddigi követelését fel kell adnia, ugyanis a Draghi-kormány „európaista, nem szuverenista” lesz – legalábbis a balközép Demokraták (PD) csak ennek fejében állnak Draghi mögé, és fogadják el Salvini kormányzati jelenlétét. Berlusconi és Salvini lépése egyben az eddigi olasz jobboldali egységet is megosztotta:

a jelenleg 16 százalákon álló neofasiszta Olaszország Fivérei (FdI) párt egyedül maradhat az ellenzéki padsorokban.

A radikális baloldal is megosztott Draghi kapcsán

Az olasz parlament balszélén helyet foglaló Szabadok és Egyenlőek (LeU), akik eddig részei voltak a Conte-kormányban, szakadhatnak viszont a Draghi-kormány miatt.

A LeU több kisebb baloldali párt koalíciója ugyanis – és miközben a radikális baloldali Sinistra (Si) semmiképpen sem közösködne a Legával, a Leu legismertebb politikusa, Roberto Speranza egészségügyi miniszter a maga Első Cikkely Mozgalmával szívesen folytatná a kormányzati szerepvállalást. (Az Első Cikkely név az olasz alkotmány első cikkelyére utal, amely munka alapú demokratikus köztársaságként határozza meg az országot; a pártot a PD azon posztkommunistái alapították, akik Matteo Renzi alatt kiszorultak a pártból – igaz, mostanra már Matteo Renzi is Italia Viva néven saját pártot szervez, ő mindenképpen ott lenne az új Draghi-kormányban, miután sikeresen verte szét a második Conte-kabinetet januárban.)

Újra egy kormányban Salvini és az Öt Csillag?

Az Öt Csillag se akar ellenzékbe vonulni teljesen, ők éppen

azért akarnak ott lenni a kormányban – ahogy Luigi Di Maio mondta –, mert „tartanak a Legától”.

A grillóisták attól félnek, hogy a Lega túlságosan liberális irányba tolná a Draghi-kormányt, a részvételt támogató északi gazdasági körök ugyanis a szociális segélyeken szorítanának. A Matteo Renzi által megbuktatott miniszterelnök, a távozásakor az Öt Csillag mellett hitet tevő Giuseppe Conte viszont jelezte az Öt Csillagnak: ő semmiképpen sem fog belépni az új kormányba (tehát a hírekkel ellentétben nem vállal miniszteri posztot Draghi alatt).

A grillóista pártot mostanra Beppe Grillo humorista mellett teljes mértékben Giuseppe Conte egykori kormányfő határozza meg – miközben hivatalosan egyikük se a párt elnöke –, ők vezették a tárgyalásokat is az államfővel. Mivel Grillo és Conte az Öt Csillagot zöldpártként akarja újrafogalmazni, az volt először a kérésük: a környezetvédelmi és gazdasági minisztériumok összevonásából jöjjön létre egy hatalmas ökológiai csúcsminisztérium, amelyet a grillóisták akarnának kapni. Ezzel nem csak a párt zöldítését lehet jól eladni, de az Öt Csillaghoz számos forrás kerülne, amivel Salvini és Berlusconi megszorítási terveit tudnák kiegyensúlyozni.

Ez persze Draghi jobboldali szövetségeseinek nem tetszik. Noha Salvini az összes parlamenti párt felé nyitott – ahogy mondta, „ki vagyok én, hogy valakire nemet mondjak?” –, a Legának főleg azon grillóistákkal szemben van a legtöbb fenntartása, akikkel amúgy 2018 és 2019 között az első Conte-kormányban közösen dolgozott. A Forza Italia még elutasítóbb az Öt Csillaggal szemben: a pártelnök Silvio Berlusconi rendszeresen kommunistázza a grillóistákat – ezzel a 30 éve megszűnt Olasz Kommunista Párt jelentette „veszélyt” tartja ébren –, mert nem ért egyet azzal, hogy a párt főleg a délieknek számos szociális juttatást adna (tartana meg).

Noha az Öt Csillag egykoron élesen EU-kritikus és euróellenes pártként indult – egyik követelésük volt az euróövezetből való kilépés, és a líra visszavezetése. A kormányzati szereppel azonban folyamatosan mérséklődtek, mára az EU-ellenesek – azaz Alessandro Di Battista köre – kisebbségben maradtak. A mostani kormányalakítások során is a párt több politikusa – Luigi Di Maio mellett például Virginia Raggi, Róma grillóista polgármestere – azt hangsúlyozta, hogy a Draghi-kormány – a Lega részvétele ellenére – sem lehet „szuverenista” (ami az olasz politikai nyelvben az EU-ellenes szinonimája).

Grillo azt mondta, hogy „Draghi egy jó ember”

– a komikusnak nagy szerepe van abban, hogy napok alatt átfordult a grillóisták között a hangulat. Amikor ugyanis Sergio Mattarella Draghit kérte fel múlt héten hivatalosan is kormányalakításra, az Öt Csillag elnöke, Vito Crimi – akinek persze eddig se volt túl nagy tekintélye és hatalma a párton belül – még teljesen elzárkózott attól, hogy a párt kormányzati szerepet vállaljon.

Mára azonban csak a Di Battista-féle radikálpopulista szárny utasítja el Draghit. Di Battista maga azonban nem is tagja a parlamentnek, az alsó- és felsőházi frakcióban pedig legfeljebb tucatnyi embert tudna kiszervezni, amivel a széles parlamenti többségre épülő, majdani Draghi-kormányt nem különösen tudja megrengetni. Mára Conte, Grillo és Di Maio teljességgel leszerelte az ellenállást, a Draghi-elleneseknek ugyanis azt üzenték:

ha tényleg nem akarnak egy olyan kormányt, amit Renzi vagy Salvini határozhat meg, akkor nem maradhatnak a kormánytöbbségen kívül.

Conte nem új pártot alapít, hanem az Öt Csillagot szerzi meg

Azzal, hogy az Öt Csillag az új kormányba készül, miközben két vezérük, Conte és Grillo kívül marad, a két politikus időt és teret nyerhet, hogy elkezdhessék nagy tervüket: az Öt Csillag baloldali zöldpárttá formálását.

GIUSEPPE CONTE NEM VÁLLAL KORMÁNYZATI SZEREPET, DE SEGÍTI BEPPE GRILLO TERVEIT, AZAZ AZ ÖT CSILLAG ZÖLDPÁRTTÁ VÁLÁSÁT. FOTÓ: CONTE / FACEBOOK

Mint ismert: az Öt Csillag a 2019-es európai parlamenti választások előtt egy populista koalíciót akart összehozni az Európai Parlamentben – horvát balfasisztáktól finn libertariánusokig sokakkal tárgyalt Luigi Di Maio, a párt akkori elnöke, de a terv végül kudarcba fulladt, nem csak a szándék, de a frakcióalakításhoz szükséges létszám se lett volna meg. A párt EP-képviselőinek többsége aztán független lett (az előző ciklusban még a brexitpárti UKIP-pal alkottak közös frakciót), de egyre többen szivárogtak át a zöldek frakciójába – többször fel is merült, hogy esetleg az egész párt csatlakozna (legalábbis frakciószinten) a Zöldekhez (noha egy kis zöldpárt ma is létezik Olaszországban).

Négy grillóista politikus már most is azonban a zöld frakcióban ül – köztük azon Ignacio Corrao, aki átlépése ellenére továbbra is az Öt Csillag egyik fontos politikusa. A párt teljes bezöldítésében is fontos szerep hárulhat rá. Corrao az Öt Csillag EU-párti, föderalista, antinacionalista irányvonalát képviseli – ami pontosan megfelel azon iránynak, amerre Grillo és Conte is tolnák a pártot. (Ignazio Corraoval az Azonnali még 2019-ben készített interjút, ezt itt olvashatod el.) Grillo azt mondja most, hogy

az Öt Csillagból egy olyan pártot szeretne, mint amilyen jelenleg a német Zöldek

– azaz egy szociális, centrista, EU-föderalista erőt, amely a politika sarokkövévé a klímakérdést és az ökológiai szempontokat teszi. Grillo szerint eljött az ideje annak, hogy

a „bazdmegizmust” a baloldali ökológiai gondolat váltsa fel.

A mozgalom szellemi vezére – akinek azonban semmiféle választott tisztsége nincs – ezzel a párt korábbi jelszavára („Vaffanculo”) utalt.

BEPPE GRILLO SOK SZERENCSÉT KÍVÁN DRAGHINAK, ÉS AZT SZERETNÉ, HA AZ ÖT CSILLAG IS MEGKOMOLYODNA. FOTÓ: BG / FB

Ursula-koalíció: Salvini feladja az EU-ellenességet

Közben a héten továbbfolytatódnak a kormányalakítási tárgyalások. Draghi hétfőn még kisebb jobboldali és liberális pártokkal, valamint a kisebbségi és regionális pártokkal találkozik, akik szintén támogatásukról biztosították a bankárt. Christine Lagarde, aki Draghi utódja lett az Európai Központi Bank élén, szintén üdvözölte a tárgyalásokat, szerinte

Draghival egy olyan kormány alakul, amely számíthat az Európai Unió anyagi segítségére.

A Draghi-kormányt Carlo Calenda, az eddig ellenzéki, szociálliberális kispárt, az Azzione elnöke „Ursula-koalíciónak” tartja – ezzel arra utal, hogy azon erők állnának mögötte, amelyek az Európai Parlamentben megszavazták a volt kereszténydemokrata német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen bizottsági elnökségét. Ez annyiban igaz, hogy a szocdemek, konzervatívok és liberálisok mellett az ötcsillagosok egyrésze is igent nyomott 2019 nyarán von der Leyenre – de Salvini frakciója nemmel voksolt.

A LEGÁBAN GIANCARLO GIORGETTI MÉRSÉKELT POLITIKUS ÉRTE EL, HOGY A PÁRT TÁMOGASSA DRAGHIT, ÉS SALVINI ADJA FEL EU-ELLENES NÉZETEIT. A LEGÁS POLITIKUSNAK ESÉLYE VAN DRAGHI HELYETTESÉVÉ IS VÁLNIA. FOTÓ: GG / FB

A Lega viszont most válhat ezen Ursula-koalíció tagjává – ami egyben eddigi EU-ellenességének feladását is jelenti, elvégre Draghi ezt várja el tőlük a kormányzati szerepért cserébe. Salvini most már be is jelentette: „Nem vagyok Európa ellen, ha Európa erői segítenek Európának és Olaszországnak, akkor hajrá.” Nicola Zingaretti, a balközép PD főtikára megköszönte Salvini szavait, és hozzátette:

„Salvini elismerte ezzel, hogy nekünk volt igazunk” – a baloldali vezető abban bízik, hogy Salvini fordulata után „új fejezet” kezdődhet az olasz politikában.

Vita tehát az EU-ról nem is lesz, most már a koalíciós felek – azaz a balközép Demokraták, a Forza Italia, az Öt Csillag, a Lega és több kisebb baloldali és liberális formáció – a szociális segélyek megtartásáról, valamint a Lega által követelt egykulcsos adóról vitatkoznak. De Salvini hozzá tette: „Most félre kell tenni a pártok közötti különbségeket.”

Kik lesznek a miniszterek?

Közben az olasz sajtó már a lehetséges új miniszterekről ír. Minden valószínűség szerint Luigi Di Maio megőrizheti a külügyi tárcát, mellette Stefano Patuanelli eddigi regionális fejlesztési miniszter tűnik még biztos maradónak a grillóisták közül. (A menekültkvóta-párti és Orbán-kritikus politikussal 2018-ban készített interjút az Azonnali.) Emellett esetleg Vito Crimi Öt Csillag-pártelnök is tárcát kaphat. Ami azt is jelenti: Alfonso Bonafede, a Matteo Renzi és a jobboldal által keményen bírált grillóista igazságügyi miniszter nem folytathatja.

A Lega részéről három személy esélyes miniszteri tárcát kapni, mindegyikük a párton belüli Salvini-kritikus, mérsékelt szárnyhoz tartozik:

Giancarlo Giorgetti, Giulia Bongiorno és Gianmarco Centinaio. Giorgettinek jó esélye van Draghi helyettesévé – vagy miniszterelnökségi államtitkárrá – válnia. A Forza Italia vélhetően két minisztert fog jelölni: Antonio Tajanit, az Európai Parlament egykori elnökét az EU-ügyi minisztérium élére, valamint Mara Carfagnát, akinél még nem tudni, melyik tárcát kaphatja. Szintén

két miniszterrel térhet vissza Renzi Italia Vivája

– az a két miniszter folytathatja, akiknek januári visszalépésével elindult a Conte-kormány bukása. Valamint amint fentebb írtuk: a szocialista LeU részéről az Első Cikkely Mozgalom népszerű elnöke, Roberto Speranza megőrizheti az egészségügyi tárcát.

Nem kizárt, hogy a Draghi mellé beállt kisebb pártok is kapnak miniszteri posztokat. Az Azzione-vezér Carlo Calendának, valamint az euroföderalista Più Europa-alapító Emma Boninonak – az olasz feminizmus legendás alakjának – is esélye van kormányzati szerepre, de legalábbis pártjaik államtitkárokat mindenképpen jelölhetnek majd.

Draghi ragaszkodik azonban ahhoz, hogy kormánya egy része szakértőkből álljon – egy teljesen szakértői kabinetet azonban mind Conte, mind Salvini elutasított. Vélhetően azonban a gazdasági tárcát Daniele Franco, az olasz jegybank igazgatója kaphatja meg.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek