Se Berlusconi, se Grillo nem áll be Salvini mögé. Kinek mi az érdeke az olasz politikában?

Szerző: Techet Péter
2019.08.13. 18:18

Matteo Salvini felrúgta az olasz kormányt, de még nem tudni: új választás jön-e, vagy összeállnak a többiek a szélsőjobboldali politikus ellen? Egyvalaki már visszamászott a színpadra: Beppe Grillo, az Öt Csillag alapítója Salvini-ellenes népfrontot akar. Hasonlóan Matteo Renzi egykori balközép kormányfőhöz, aki egykoron az Öt Csillag legfontosabb ellenfele volt. A szenátusban ma már létrejött az új szövetség, amely leszavazta Salvinit. De a közvélemény-kutatásokban ő vezet. Mutatjuk az erőviszonyokat és érdekeket.

Se Berlusconi, se Grillo nem áll be Salvini mögé. Kinek mi az érdeke az olasz politikában?

Múlt hét csütörtökön Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Lega elnöke felrúgta az olasz kormánykoalíciót. A balpopulista Öt Csillag Mozgalommal tavaly nyáron létrejött kormány egy alapvetően lényegtelennek tetsző ügyön siklott ki. Salvini arra hivatkozta lépett ki a kormányból, majd nyújtott be saját kormányfője, Giuseppe Conte firenzei jogászprofesszor ellen bizalmatlansági indítványt, hogy az Öt Csillag egy Torinó és Lyon közötti gyorsvasút építése ellen szavazott.

Salvini érveinek hitelességét kissé rontja, hogy a Lega pár hónapja még maga is a gyorsvasút ellen kampányolt. Ráadásul az Öt Csillag parlamenti indítványa nem ment át, a többi párt ellene szavazott. Salvini azonban még azt is felrótta Contének – konkrétan erre hivatkozva nyújtott be ellene bizalmatlansági indítványt –, hogy a szavazás pillanatában nem tartózkodott a Szenátus termében.

Mi lehetett Salvini tényleges indoka, és miért most robbantott?

Salvini a tavaly nyáron felállt kormányt sohasem vette különösen komolyan: a La Repubblica baloldali lap úgy jellemezte a Lega és az Öt Csillag koalícióját, hogy az „sohasem született meg”.

A tavaly márciusi választásokon egyik blokk se szerzett többséget, ezért végül a Lega kiszakadt a Berlusconi-féle jobboldalról és odaállt az akkor még nála majd kétszer erősebb Öt Csillaghoz. A két párt azonban – hiába szokás a nem sokat jelentő populista jelzővel illetni őket – majdnem mindenben különbözött.

A Lega az adókat csökkentené, növelné az északolasz tartományok autonómiáját, nem engedne be egyetlen menekültet sem. Ezzel szemben az Öt Csillag még feltétel nélküli alapjövedelmet is ígért, növelné a déli tartományoknak nyújtott támogatásokat, és a menekültkérdést egy kötelező európai menekültkvótával oldaná meg.

Azaz a tűz és víz koalíciója szükségszerűen esett szét. Amint az is szükségszerű volt, hogy a tüzesebb Lega végül eloltotta a vizesebb, összeszedetlenebb, kaotikusabb Öt Csillag erejét. Nem véletlenül áll Salvini az e heti Espresso hetilap címlapján az Öt Csillag-vezér Luigi di Maio lefejezett fejével a kezében.

Salvini kezdettől arra készült, hogy felfalja az Öt Csillagot, és utána ejtse a kormányt.

EGY ÉV ALATT MEGETTE SALVINI GRILLOÉKAT, AZAZ MOST MÁR EJTI AZ EGÉSZ KORMÁNYT. FOTÓ: PINTÉR BENCE / AZONNALI-MONTÁZS

Politikai kannibalizmusnak nevezik egyes olasz elemzők, amit Salvini művelt Grilloékkal. Miközben az Öt Csillag egyetlen fontosabb témáját se tudta keresztülvinni, és folyamatosan a párton belüli vitákról lehetett csak hallani, Salvini minden ügyét sikerre vitte, és uralja a közéletet. A rádiókból, a tévékből, az újságokból csak az ő neve ömlik, még a Berlusconi-média is teljesen beállt a sorba. Ha akár kritizálják is őt, az is neki reklám:

Salvini, Salvini, Salvini – az átlagolasz reggeltől estig mást sem hall, mint ezt.

Grillo újra a politika színpadán: mindenki Salvini ellen!

Beppe Grillo, aki gyakorlatilag a kormányrakerülés után elengedte mozgalma kezét, és visszatért az egyéni színészkedéshez, csak mostanra értette meg: amit létrehozott, nem volt képes megállítani Salvinit. Sőt, az eredetileg baloldalról jövő Griilonak be kell látnia: gyakorlatilag az Öt Csillag nyitotta meg az utat Salvini számára – az általa követelt – „teljes hatalom” felé.

Grillo mozgalma nem váltotta le az elitet, ahogy ígérte, hanem lebénította a baloldalt, és teret engedett a szélsőjobboldalnak.

Ezt most már Grillo is látja, aki a kormányválság közben hirtelen aktivizálta magát politikailag. „Változások kellenek? Csináljuk azonnal! A választások helyett inkább mentsük meg az országot az elit szürkészöldre festésétől” – írta Grillo, utalva a Lega zöld színére.

Amint azt az Azonnalin is írtuk: hiába nyújtott be Salvini belügyminiszter bizalmatlansági indítványt a miniszterelnöke ellen, kétséges, hogy meglesz-e a többsége. A parlamentben ülő pártok közül többen is úgy gondolják: nem új választásokra van szükség, amelyeken majd Salvini abszolút többséget is szerezhet, hanem a jelenlegi parlamentben kell találni új többséget egy új kormányhoz.

Salvini hiába vezeti a közvélemény-kutatásokat harminchat százalékkal – a parlamentben egymaga kevés Conte megbuktatásához.

Ha az Öt Csillag Mozgalom, amelynek van oka félni egy új választástól, összeáll a balközép Demokrata Párttal, akkor létrejöhet egy új többség. Erre tavaly márciusban mindkét fél nemet mondott, most viszont – látva, hogy ez az egyetlen megoldás ma Salvini ellen – éppen az a két személy tolja az ötletet leginkább, akik tavaly még annyira utálták egymást: Beppe Grillo és Matteo Renzi volt balközép kormányfő.

Grillo szerint ma a cél, hogy „megállítsák az új barbárokat”, azaz Salviniékat:

„Azért keltünk fel, hogy megmentsük Olaszországot a barbároktól. Nem szolgáltathatjuk ki az országot ismét ilyen embereknek, csak azért, mert úgy gondoljuk: nélkülük nem élünk túl”

– írta a komikus, aki egyben bírálta az Öt Csillag azon eddigi politikáját, amivel túlságosan hozzákötötte magát a Legához.

Grillo nem kér már Luigi di Maioból, kiújultak a frakcióharcok

Ezzel Grillo nyíltan neki ment Luigi di Maio ötcsillagos miniszterelnök-helyettesnek, aki a bizalmatlansági indítvány hírére még azt mondta: jöjjenek akkor minél hamarabb a választások. Grillonak azonban egyre kevésbé tetszik di Maio stílusa: az Öt Csillagon belül inkább jobboldalra sorolható, nápolyi chipsárusból lett kormányfőhelyettest teszi ugyanis Grillo felelőssé, hogy mindenben befeküdt Salvininek, semmiben sem tudott vele szemben csatát nyerni.

Az Öt Csillagon belüli baloldal – elsősorban Roberto Fico, a szenátus elnöke, illetve a fasisztaként indult Alessandro di Battista –

elérkezettnek látja most az időt, hogy letolja a pályáról di Maiot, akit túl jobbosnak, túl erőtlennek találnak.

Grillo pedig láthatón ezen párton belüli baloldal mellett szólalt meg, és állt ki az előrehozott választások ellen. De ha új választások is jönnének, Grillo és a balszárny nem Luigi di Maiot, hanem Giuseppe Conte jelenlegi kormányfőt szeretné a lista élén látni.

Két ősellenség Salvini ellen összefog?

Grillohoz hasonló szellemben szólalt meg Matteo Renzi is, aki szerint szintén nem kell előrehozott választás, mert az Öt Csillag és a Demokrata Párt össze tudna hozni egy új többséget. Renzi, akit saját pártja, a Demokrata Párt, se kiköpni, se lenyelni nem tud 2016 vége óta, amikor a politikus az elbukott népszavazás után lemondott a miniszterelnökségről, akár pártszakadásig is vinné az ügyet. Miközben Nicola Zingaretti, a demokraták új elnöke kész az előrehozott választásokra, és ott verné meg Salvinit (amire persze vajmi kevés esélye van),

Renzi a jelenlegi parlamenten belül sakkozna ki valamiféle többséget az ősellenség grilloistákkal közösen

– mert jól sejti: ha jön a voksolás, Salvinié lesz az új többség.

Renzi a javaslatával nem csak Salvinit támadja be, de saját pártelnökét, Zingarettit is. Miközben Zingaretti azt kéri mindenkitől, hogy álljon most össze egységbe Salvini ellen a Demokrata Párt mögött, Renzi nem csak az előrehozott választás, de a balközép egysége ellen is dolgozik. Sajtóhírek szerint a volt kormányfő, akinek még mindig számos híve van a Demokrata Párton belül, új csoportot akarna létrehozni, amely jobbrább állna a mai demokratáktól. Ezzel azonban legfeljebb csak a Salvini-ellenes tábort szeleteli tovább.

Mi lesz akkor?

Jelenleg is zajlik a rendkívüli szenátusi vita, amit az Öt Csillag kezdeményezett a parlamenti képviselők számának csökkentéséről. Itt kéne a bizalmatlansági initvány elfogadásának idöpontjáról is szavazni. Salvini kész elfogadni Luigi di Maio javaslatait, de „utána szavazunk”.

Salvini egy érzelmes beszédben fordult gyakorlatilag a választókhoz, amiben azt mondta: csak ő jelenti a változást, ezért kell szavazni. Szerinte ő vállalja ezzel ma a legnagyobb kockázatot, de „aki fél, mindennap meghal, aki nem fél, csak egyszer hal meg, hősként” – fejezte be felszólalását Salvini, aki

már nem is a belügyminiszteri székben, hanem a Lega képviselői között foglalt helyet.

Azonban a Lega még nem vonta vissza a minisztereit a Conte-kormányból, hivatalosan még áll tehát a kormánytöbbség.

Salvini mellett a legkeményebben a fasiszta Olaszország Fivérei párt képviselője támogatta az előrehozott választásokat: „azonnal szavazzunk, azonnal, azonnal, semmiféle játszadozásra nincs idő” – mondta Luca Ciriani, a fasiszták szenátora.

Silvio Berlusconi pártja, az immáron a fasiszták mögé visszaesett Forza Italia már nem ennyire lelkes. A jobbközép alakulat nem zárkózik el attól, hogy támogasson kívülről egy új kormányt, amit az Öt Csillagnak kéne összehoznia. Berlusconiék egy másik kérdésben is kosarat adtak Salviniéknak:

a Forza Italia nem hajandó közös listát alkotni a Legával.

„Megvan a saját szimbólumunk, megvan a saját történelmük, ezekről nem mondunk le” – indokolta a döntést Giorgio Mulé, a Forza Italia politikusa a RaiNews-nak nyilatkozva.

Malan Lucio, a Forza Italia frakcióvezető-helyettese azt mondta: a Lega és az Öt Csillag koalíciója „természetellenes” volt, vissza kell térni egy „természetes” kormányhoz, ami szerinte a jobbközép kormányát jelenti. Ehhez azonban ők várják a Legát, és nem ők mennének Salvinihez, mert „a Forza Italia a jobbközép alapítója”. Tény: Berlusconi már tavaly elvesztette vezető szerepét a jobboldalon, mostanra már nem csak a Lega, de a fasiszták is erősebbek a Forza Italiánál.

Stefano Patuanelli, az Öt Csillag frakcióvezetője a mai vitában maga is azt állította: „nem félünk egy új szavazástól”. (A politikussal az Azonnali tavaly készített interjút.) Matteo Salvini már a Szenátus folyosóján jegyezte meg erre gunyorosan: ha az Öt Csillag tényleg nem fél, akkor rajta, írják ki miharamarabb a választásokat:

„Gyerekek, mi itt vagyunk, mi vállaljuk a kihívást, csökkentsünk a képviselők számát, aztán jöjjön a választás. Nem mi, hanem Grillo és Renzi fél az olaszoktól!”

Azonban az Öt Csillag még mindig ragaszkodik ahhoz: az országnak van most is kormánya, Giuseppe Conte a miniszterelnök. Azaz a Lega által benyújtott (és vélhetően augusztus közepén eldöntendő) bizalmatlansági indítványt nem fogják a grilloisták megszavazni.

Miközben tehát minden párt szavakban támogatja az új választásokat, nem látni, miként jutna el addig az ország. A Conte elleni bizalmatlansági indítványra ugyanis eddig csak a Lega és a fasiszták mondtak igent, nekik azonban jelenleg nincs többségük. Többséget egy ilyen szövetség majd csak a választások után tudna szerezni –

nem véletlenül akarják Grilloék, Renziék, Zingarettiék és Berlusconiék húzni az időt.

Ennek megfelelően a Szenátus pár perce le is szavazta a Lega indítványát, hogy most azonnal szavazzanak Conte ellen. Csak a neofasiszták álltak ki mellette. Azaz alakul a Salvini-ellenes összefogás a balközép és a grilloisták között. Igaz, a bizalmatlansági indítányról kell majd dönteni, de nem most, hanem augusztus 20-án kell Contének kiállni a szenátorok és képviselők elé.

Sokan a jelenlegi helyzetet ahhoz hasonlítják, mint amikor 1976-ban a kereszténydemokrata Aldo Moro (a később meggyilkolt politikus) az őselleneség kommunisták hallgatólagos támogatásával tudott kormányt alakítani. Aldo Moro is egypárti kormányt hozott létre, noha nem volt meg ehhez hivatalosan a többsége. Hasonlóra készülhet Giuseppe Conte is, ha hallgatólagosan a jobbközép és a balközép beáll mögé augusztus 20-án.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek