Jön vissza Conte? A grilloisták hasonló dilemmában vergődnek, mint itthon az LMP és a Jobbik

Szerző: Techet Péter
2019.08.24. 19:25

Kedden mondott le Giuseppe Conte az olasz miniszterelnökségről, de az Öt Csillag őt szeretné már vissza egy új többség új kormányának élére. Ezt az új többséget a grilloisták a balközép demokratákkal akarják összehozni, de a demokraták megosztottak Conte tekintetében.

Jön vissza Conte? A grilloisták hasonló dilemmában vergődnek, mint itthon az LMP és a Jobbik

Az olasz kormányválság most éppen ott tart, hogy miután kiderült: Salvini egyelőre nem tudta a tervei szerint huszárosan végigverni az előrehozott választásokat, hogy utána – amint mondta – „teljes hatalommal” térjen vissza,

elindultak a tapogatózások a balpopulista Öt Csillag és a balközép Demokrata Párt között.

Mivel az Öt Csillag gyakorlatilag a balközép elit ellenében jött létre, különösen Matteo Renzi kormányfősége alatt futott fel, különösen abszurd, hogy e két párt most nem csupán összefogni készül, de a közös kormányzás két legnagyobb hívét úgy hívják: Beppe Grillo és Matteo Renzi.

Conte 2.0

Miközben az olasz kormányválság bő két héttel ezelőtti kirobbanásakor a demokraták elnöke, Nicola Zingaretti még elfogadni látszott, hogy akkor hát jöjjenek az előrehozott választások, mostanra Matteo Renzi bukott balközép kormányfő vonala győzött: az Öt Csillaggal közösen kell megakadályozni Salvini győzelmét.

Mivel mind az Öt Csillag, mind a Demokrata Párt a középtől balra áll, ráadásul számos kérdésben az Öt Csillag mára mérséklődött (pl. EU-pártivá vált), nem teljességgel meglepő a két párt együttműködése.

Kérdéses azonban, hogy ki legyen a kormányfő. Zingaretti azt szeretné, hogy az új kormány mindenképpen fejezze ki: szakítás történt az eddigivel. Bár azonnal tett is egy engedményt: azért az ötcsillagos miniszterek, így például Luigi di Maio megőrizhetik a bársonyszéküket.

A szakítást az ötcsillagosok azonban még inkább elrelativizálnák: a párt azt szeretné, ha Giuseppe Conte firenzei jogászprofesszor, a kedden lemondott kormányfő folytathatná.

Matteo Renzi ezt elfogadhatónak tartja, Maria Elena Boschi, egykori alkotmányosreform-ügyi miniszter, aki a mai napig a legrenzistább politikus, azt mondta a Repubblicának, hogy Zingaretti ne mondjon nemet Contére.

A demokraták Zingaretti-szárnya ugyanis eléggé prüszköl Conte ellen, mert egy újabb Conte-kormány nem lenne cezúra.

Salvini visszacsalogatná a grilloistákat magához

Persze nem csupán Conte személye vitatott, de a közös kormányzás léte is. Matteo Salvini ugyanis – miután az előrehozott választásokra irányuló A-terve elbukott – most

B-tervként megpróbálja visszaédesgetni magához a grilloistákat, hogy csináljanak úgy, mintha mi sem történt volna, és folytassák a kormányzást.

Salvini – a La Repubblica napilap értesülései szerint – abban bízik, hogy főleg Luigi di Maio köre nem nagyon emészti meg a demokratákkal való összefogást. Salvini szerint ezért nem elképzelhetetlen: végül mégiscsak visszajönnek hozzá az ötcsillagosok. Tény:

az ötcsillagosok között többen is visszamennének a Lega mellé.

Meglepő módon éppen az inkább balosabbnak tartott Alessandro di Battista, vagy az Öt Csillagot megálmodó, mára elhunyt Gianroberto Casaleggio fia, Davide Casaleggio véli úgy: már csak egyszerű taktikai okokból sem érdemes beállni a hagyományos balközép mellé, mert így az Öt Csillag teljesen elveszti elit- és rendszerellenes imidzsét, Salvini sikeresen fogja hirdetni velük szemben: lefeküdtek a régi elitnek. Nem véletlen, hogy

Salvini kéjes örömmel gratulál napjában többször is a grilloistáknak, hogy összefognak Renzivel – ami az olasz politikai nyelvben felér egy gyurcsányozással.

SALVINI EGYSZER MÁR MEGETTE KORMÁNYON AZ ÖTCSILLAGOSOKAT, MOST ATTÓL FÉLNEK: SALVINI ELLENZÉKIKÉNT IS TOVÁBB TUDJA ENNI ŐKET. FOTÓ: AZONNALI-MONTÁZS

Az ilyen tervezéseknek Giuseppe Conte akar megálljt parancsolni: azt mondta, hogy a Legához nincs visszatérés, az a fejezet számára lezáródott. Miközben egy újabb kormányfőséget nem zárt ki.

Noha Conte még csak nem is tagja az Öt Csillagnak, azaz elvileg teljesen mindegy lenne, mit és kivel zár ki, a firenzei jogászprofesszornak van súlya az ötcsillagosok között, akik igencsak tisztelik őt. Tehát nagyon nem mindegy, hogy nemet mondott a Legára.

Az LMP és a Jobbik dilemmáját élik meg az ötcsillagosok most

Az Öt Csillag dilemmája ahhoz hasonló, amin a magyar rendszerkritikus LMP és Jobbik is átment: fogjanak-e össze a szélsőjobboldal (azaz Orbán/Salvini ellen) még akár Gyurcsánnyal/Renzivel is, vagy tartsanak ki a rendszerellenességük mellett, amely Gyurcsány/Renzi-ellenességet is megkövetelne.

Az LMP és a Jobbik kapcsán ismerjük a döntést: elfogadták, hogy a jelen helyzetben még Gyurcsánnyal is le kell ülniük, ha a NER ellenzéke akarnak lenni. De

kérdéses, az ötcsillagosok szavazói félnek-e annyira Salvinitől, utálják-e őt annyira, hogy még Gyurcsányt, pardon, Renzit is lenyelik.

Renzi a maga részéről megtette a nagy lépést azzal, hogy éppen ő kardoskodik a demokratákon belül a leghangosabban azért, hogy ne egy egyértelműen balközép, demokrata-közeli politikus, hanem az ötcsillagosokhoz közelálló Conte alatt álljon össze a balpopulista és balközép tábor – gyakorlatilag azzal az egyetlen céllal, hogy amíg lehet, megakadályozzák vagy legalábbis kitolják Salvini hatalomra kerülését.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek