Salviniék hivatalosan is nekimentek a saját kormányuknak, a radikális jobboldal többséget szerezne most

Szerző: Techet Péter
2019.08.10. 07:24

Péntek délután benyújtotta a szélsőjobboldali Lega a bizalmatlansági indítványt saját kormányának vezetője, Giuseppe Conte ellen. Ezzel hivatalossá vált az olasz kormányválság. Elmagyarázzuk, hogyan jutott idáig az olasz politika, és mi jön még.

Salviniék hivatalosan is nekimentek a saját kormányuknak, a radikális jobboldal többséget szerezne most

Péntek délután megérkezett az olasz szenátus titkárságára a szélsőjobboldali Lega frakciójának bizalmatlansági indítványa Giuseppe Conte kormányfő ellen.

Elüti a gyorsvasút Conte kormányfőt

Amint arról az Azonnali beszámolt:

Matteo Salvini csütörtökön váratlanul felrúgta a koalíciót az Öt Csillag Mozgalommal.

Ürügyet a balpopulista párt hét elejei indítványa adott, amiben a Torinó és Lyon közötti gyorsvasút építését állíttatták volna le. Noha tavaly még a Lega is a gyorsvasút ellen kampányolt, mostanra megenyhült: Salviniék a balközép és jobbközép ellenzékkel közösen akadályozták meg, hogy átmenjen az Öt Csillag javaslata. Az Öt Csillag rögtön arról beszélt, hogy megint összeálltak ellene a rendszerpártok. Azonban mégsem a grilloisták rúgtak fel a kormányt emiatt, hanem Salvini. Ez az amúgy nem annyira lényeges szavazás jó alkalom volt ugyanis számára, hogy végre kiléphessen a kormányból.

A gyorsvasútra hivatkozik a Lega bizalmatlansági indítványa is (az egész szöveg itt olvasható el). Eszerint a gyorsvasútról szóló szavazás ismét megmutatta a koalíción belüli ellentéteket (elvégre az Öt Csillag a gyorsvasút ellen, a Lega meg mellette szavazott), ráadásul – írja a legás beadvány – Conte kormányfő nem tudott egységet teremteni, a döntő szavazás pillanatában nem is tartózkodott a szenátusi ülésteremben. (Tekintve, hogy nem szenátor, nem is szavazhatott volna.)

A HÉTVÉGI ESPRESSO HETILAP CÍMLAPJÁN SALVINI LUIGI DI MAIONAK, AZ ÖT CSILLAG ELNÖKÉNEK LEVÁGOTT FEJÉT TARTJA A KEZÉBEN. ERRE MENT KI VÉGIG A JÁTÉK: SALVINI A KORMÁNYZÁS ALATT VÉGIG ERRE KÉSZÜLT, DE CSAK MOSTANRA TUDTA TELJESEN KICSINÁLNI A GRILLOISTA PÁRTOT. FOTÓ: A L´ESPRESSO FACEBOOK-OLDALA

Sohasem volt béke

Persze nem a gyorsvasút ügye az egyetlen, amiben hajba kapott egymással az Öt Csillag és a Lega. A Corriere della Sera jobboldali liberális napilap összeszedte a legfontosabb vitatémákat, amikben nem volt képes a Conte-kormány dűlőre jutni.

Ide tartozik például az Öt Csillag által megígért feltétel nélküli alapjövedelem, amit a gazdasági kérdésekben neoliberális Lega nem engedett át, így az Öt Csillag legfontosabb ígérete egy lebutított, általános szociális segély formájában kerülhetett csak bevezetésre. A Lega elutasította az Öt Csillag azon javaslatát is, hogy kötelező minimálbért vezessenek be Olaszországban.

A jobboldali Lega és a baloldali Öt Csillag az adópolitikában is homlokegyenest mást akart.

A grilloisták a progresszív, újraelosztó adópolitikának a hívei, míg Salviniék egykulcsos adórendszert, radikális adócsökkentést akartak.

A különbségek abból is adódtak, hogy a Lega – hiába lett mára egy összolasz párt – továbbra is elsősorban az északolasz, jómódú polgárság érdekeit képviseli, ők pedig kevés adót akarnak fizetni. Az Öt Csillag ezzel szemben a délolasz szegény rétegek között népszerű (Nápolyban például a szavazók több, mint ötven százaléka még mindig mellettük áll).

Ebből fakad az a vita is, ami a tartományok autonómiáját illeti. Az egykoron északolasz szeparatista pártként alakult Lega több északolasz tartomány számára autonómiát adna (ma csak Dél-Tirol, Trento, a trieszti tartomány és Valle d´Aosta rendelkezik – a déli Szicília és Szardínia mellett – autonómiával).

Az Öt Csillag ellenzi ezt, mert szerintük ezzel csak csökkenne az országon belüli szolidaritás, értsd: az északi pénzek áramlása a déliek felé.

Szintén vita volt a két párt között a biztonság- és menekültpolitikát illetően. Az Öt Csillag a menekültek befogadását és európai szétosztását támogatta. A párt szenátusi frakcióvezetője, Stefano Pertuanelli az Azonnalinak adott tavaly nyári interjújában mondta el: a grilloista alakulat az európai menekültkvóta mellett van.

A grilloistáknak az sem tetszett, hogy Salvini túl közel került az általuk elutasított Orbán Viktorhoz is.

A tavaly augusztusi Orbán-Salvini-találkozó ellen tiltakozott is az Öt Csillag.

A balpopulista párt, amelyen belül a menekültpárti balszárny és a menekültellenes jobbszárny folyamatos harcban állt egymással, végül a héten mégis megszavazta a menekülteknek való segítségnyújtás büntetőjogi szigorítását. Ezzel

az Öt Csillag Salvini legfontosabb ígéretéhez asszisztált, elfelejtve, hogy ezzel szemben Salvini az Öt Csillag minden fontos ígéretét sikeresen söpörte le az elmúlt bő egy évben.

Szintén folyamatos vita volt a két párt között a kormányon belül az igazságügyi reformról (az Öt Csillag eleve bíróellenes párt is).

Európai kérdésekben se értett egyet semmiben a két párt. Az Öt Csillag – noha eredetileg az euróból való kilépéssel kampányolt – feladta az EU- és euróellenességét. A szociális Európa mellett köteleződtek el, igaz, európai szereplésük teljes kudarc, még egy saját európai parlamenti frakciót se tudtak összehozni, pedig megpróbáltak összeszedni európai szövetségeseket.

Ezzel szemben Salvini folyamatosan élesítette a hangnemet Brüsszellel szemben. Ha az eredeti terve, mármint a lengyel kormánypárttól, vagyis a PiS-től a Fideszig minden EU-kritikus pártot összefogó nagy EP-frakció, nem is jött be, azért a Zöldek mögött ötödik legerősebb frakciót sikerült összehoznia európai szélsőjobboldali szövetségeseivel az Európai Parlamentben.

A Lega és az Öt Csillag közötti különbség az Ursula von der Leyenről szóló szavazáson is megmutatkozott: a legások a német politikus ellen, a grilloisták mellette voksoltak. Salvini már akkor ezen annyira bepipult, hogy a koalíció végével fenyegetőzött.

BEPPE GRILLO MOZGALMA FELÖRLŐDÖTT A SOKKAL PROFIBB ÉS HATÁROZOTTABB MATTEO SALVINI MELLETT AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN. A KORMÁNYON BELÜLI VITÁK NAGYRÉSZÉT IS VÉGIG SALVINI NYERTE MEG, DE MOST GRILLOÉK NÉLKÜL IS BELE MERNE VÁGNI A KORMÁNYZÁSBA. GRILLO IDEJE LEJÁRT.

Salvini letolta sikeresen a pályáról Grilloékat

Salvini azonban akkor még inkább visszatáncolt. Mostanra azonban – a közvélemény-kutatások számai tükrében – eljönni látta az alkalmat arra, hogy belevágjon az előrehozott választásokba.

Salvini kezdettől nem vette komolyan a Conte-kormányt, időhúzásra, saját pozícióinak növelésére használta az elmúlt bő egy évet.

Ahogy a baloldali La Repubblica csütörtöki kommentárja írta: a Conte-kormány „igazából sohasem született meg”. Salvini sikeresen szorította le a populista pályáról a ténylegesen rendszerellenes, de dilettáns Öt Csillagot. Mára

a grilloisták tavalyi szavazóik majdnem felét elvesztették, miközben Salvini a tavaly tizenhét százalékos eredményéről harminchat százalékra, azaz az első helyre ugrott fel.

Ha most tartanák a választásokat, akkor a Lega a neofasiszta Olaszország Fivérei párttal közösen is megszerezhetné a parlamenti abszolút többséget jelentő negyven százalék feletti szavazatarányt, a legyengült Berlusconi Forza Italiájával közösen pedig szavazatszámban is kijönne az ötven százalék feletti eredmény.

A CORRIERE DELLA SERA LEGUTOLSÓ FELMÉRÉSE SZERINT A HÁROM JOBBOLDALI PÁRT (LEGA, FRATELLI D´ITALIA ÉS FORZA ITALIA) ÖTVEN SZÁZALÉK FELETT ÁLL, A LEGA ELSÖ HELYÉRE PEDIG SENKI SEM JELENT MÁR VESZÉLYT. A BALKÖZÉP DEMOKRATA PÁRT 20,5-ÖT KAPNA.

Salvini sikeresen uralta le a médiát is, a bevándorlásellenességgel teljesen elvette a felületet a grilloisták elől, akik saját belső – a jobb- és balszárny közötti – harcaikkal voltak elfoglalva. A Beppe Grillo alapította mozgalom a kormányra kerülése óta folyamatosan veszti el a tartományi választásokat is, és nem tudott igazi ellen-narratívát állítani Salvinivel szemben. Az Azonnalin már februárban megírtuk a balpopulista párt nekrológját.

Salvini Berlusconitól se függ már

Hiába követelte Silvio Berlusconi állandóan Salvinitől, hogy azonnal térjen vissza a jobboldali pártok koalíciójába, amelynek részeként indult még tavaly márciusban,

Salvini jól tudta: neki csak akkor éri meg a visszatérés a jobboldalra, ha biztos lehet benne, hogy már nem Berlusconi az úr ott.

Noha a Lega már a tavaly márciusi választásokon is több szavazatot kapott, mint Berlusconi Forza Italiája, a volt kormányfő pártja az elmúlt bő egy évben állt be végleg a földbe: az európai parlamenti választásokon már a tíz százalékot se ugorta meg, hiába tette magát az EP-lista első helyére Berlusconi. Azaz mostanra biztos lehet benne Salvini: ha visszatér a jobboldalra, akkor már nem kell egyezkednie a Forza Italiával, a pálya teljesen szabad a Lega előtt.

Salvini e két eseményre – az Öt Csillag és Berlusconi zuhanására – várt tehát végig, eddig tartott csak ki Conte mellett. Persze közben – az ötcsillagosokat orruknál vezetve – át tudott verni számos olyan intézkedést, mint például a nemrég elfogadott büntetőjogi szigorítást a menekülteknek való segítségnyújtás esetén, amellyel tovább tudta növelni a támogatottságát.

Teljes hatalom

Salvini mostanra világossá tette a célját: kormányfő akar lenni, hogy egyedül valósíthassa meg a Lega programját az adócsökkentéstől a tartományi autonómiákon át az egykulcsos adórendszerig. Salvini pénteken Pescaraban bejelentette:

„arra kérem az olaszokat, hogy teljes hatalmat adjanak nekem”.

A nyilatkozata – amint arra a balliberális Espresso hetilap felhívta a figyelmet – teljesen egybecseng azzal, amit Benito Mussolini 1922. novemberében már mint duce mondott el. Ahogy most Salvini, úgy akkor Mussolini is azt mondta: nem akar további együttműködést senkivel, ezért arra kéri az olaszokat, ruházzák fel teljes hatalommal.

Jöhet ezellen az Ursula-koalíció?

Ahhoz, hogy Salvini befusson az első helyre, megkapja a teljes hatalmat, még szükség van az előrehozott választások kiírására. Ez azonban nem automatikus a kormány bukása esetén sem.

Salvini eredetileg azt akarta, hogy Giuseppe Conte egyszerűen mondjon le magától. A firenzei jogászprofesszor szerint viszont erre neki semmi oka nincs, a kormány működik, csak Salvini akarja kirúgni alóla a sámlit. Conte tehát azt mondta: döntsön róla a parlament. A Lega is belement ebbe, ezért nyújtotta be tegnap a bizalmatlansági indítványt a kormányfő ellen. Azonban ma a Legának még messze nincs többsége a római alsó- és felsőházban.

Ahhoz, hogy Conte megbukjon, a Legával kellene szavaznia a jobb- és balközép ellenzék nagyrészének.

Noha a balközép Demokrata Párt, amely a tavalyi mélypontról lassan felállni látszik, kész az új választásokra, azt nem tudni: hajlandó-e tényleg Conte ellen, azaz Salvinivel közösen szavazni. Szintén kérdéses, hogy a jelenlegi parlamentben még erős Berlusconiék miként szavaznak. Az Öt Csillag pedig bizonyosan nem fog az egyébként is inkább hozzájuk közelálló kormányfő bukására igent mondani.

Lorenzo Pregliaco, a YouTrend közvélemény-kutató alapítója a jobboldali, de Lega-ellenes Il Foglio napilapnak azt nyilatkozta:

összeállhat Salvini ellenében (így Conte mellett) az a koalíció, amely nyáron igent mondott az EP-ben Ursula von der Leyenre.

Azaz az ötcsillagosok, a balközép demokraták és a jobbközép berlusconisták támogatásával akár még folytatni is tudná Conte a kormányzást.

Megakadályoznák a legás EU-biztost?

A válság eldöntése így sok tekintetben ma Sergio Mattarella kereszténydemokrata államfő kezében van. Ha augusztus közepén elveszti Conte a bizalmatlansági indítványt, akkor az államfő felkérheti őt (vagy egy másik politikust) a folytatásra, amennyiben úgy látja: található többség egy új kormány számára. Ez történt 2011 őszén is, amikor Silvio Berlusconi lemondott a gazdasági válság hatására, és az akkori államfő, a posztkommunista Giorgio Napolitano Mario Monti személyében olyan új kormányfőt talált, aki tényleg élvezte a bal- és a jobbközép támogatását is.

Mattarella attól nem zárkózik el, hogy legalább az októberre várt előrehozott választásokig egy ügyvezető miniszterelnököt nevezzen ki. Ezzel amúgy

akár azt is elérheti, hogy kiüsse a Lega kezéből az olasz EU-biztos jelölését.

Elvileg a nyár végéig kell az olasz kormánynak javaslatot tennie az olasz biztos személyére. A római kormány egy gazdasági területet szeretne, és Conte kormányfő a posztot elvileg elígérte már egy legás jelöltnek. Ha azonban most bukik a Conte-kormány, azzal bukik ez a terv is, azaz egy ügyvezető kabinet egy Brüsszelnek jobban tetsző jelöltet terjeszthet majd elő, feltéve, hogy ő mögötte összeáll a már említett Ursula-koalíció.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek