Elszámolta magát Matteo Salvini: már a sajátjai is bírálják

Szerző: Techet Péter
2019.08.23. 09:07

Matteo Salvini egy huszárvágással kormánybukást és előrehozott választásokat akart kikényszeríteni Olaszországban. A közvélemény-kutatások nagy győzelemmel kecsegtették erre az esetre. Most azonban úgy néz ki: lesz nélküle új többség a római parlamentben, miközben a Lega népszerűsége zuhan. Már néhány legásnak is elege lett Salvini magánakciójából.

Elszámolta magát Matteo Salvini: már a sajátjai is bírálják

Matteo Salvini nagy terve, a kormánybuktatás részben bejött: sikeresen lemondásra kényszerítette Giuseppe Conte kormányfőt. A firenzei jogászprofesszor szenátusi búcsúbeszéde azonban nem érintette kellemesen Salvinit: a volt kormányfő félórás beszédben bírálta keményen a Lega elnökét, akinek felrótta a vallási szimbólumok használatát (ezt már a Vatikán is kritizálta egyébként), az orosz kapcsolatok tisztázatlanságát és az autoriter célokat.

Miért kellett a válság?

Contét sok más olasz politikushoz hasonlóan az aggasztotta leginkább, hogy Salvini az egész kormányválságot azért erőszakolta ki, mert – amint ki is mondta – „teljes hatalmat” szeretne egy előrehozott választások után.

Salvini itt ugyanazt a nyelvi fordulatot használta, mint Benito Mussolini 1922-ben, mielőtt tényleg teljes hatalmat nyert.

Salvini a kormányfő búcsúbeszédét követő keddi szenátusi vitában keményen neki is ment Contének. De – ahogy az Azonnalinak tavaly nyilatkozó Stefano Patuanelli, ötcsillagos szenátusi frakcióvezető válaszolta neki – a mai napig nem tudjuk pontosan, miért is kellett Salvininek éppen most robbantania az olasz kormányt. Az Öt Csillag által ellenzett vasútvonal Torinó és Lyon között értelemszerűen nevetséges indok – bár Salvini csak erre hivatkozott. Conte a beszédében már oda is vágta a mellette ülő „kedves Matteonak”, hogy „az európai parlamenti választások óta csak az ürügyet kereste”, hogy felmondhassa a kormánykoalíciót.

Salvini nem mondta ki, de a célja tehát egyértelmű volt: megvárni azt a pontot, amikor a közvélemény-kutatásokban már annyira vezet, hogy akár a szűken a parlamenti bejutási küszöb fölé mért neofasiszták is elegendőek lennének neki egy többséghez. Ez a pont most jött el, a kormányválság kirobbantása előtt ugyanis a Salvini vezette Lega harmincnyolc, a neofasiszta Olaszország Fivérei párt pedig hét-nyolc százalékon állt.

Az előrehozott választásokhoz vezető úton azonban Salvini egyelőre csupán annyit ért el, hogy ő, az eddigi belügyminiszter és pártja kiszállt a hatalomból. Nagyon úgy néz ki: Beppe Grillo, a politikai arénába visszatért Öt Csillag-alapító és Matteo Renzi, a korábbi bukott balközép kormányfő meg tudta győzni a sajátjait: a balpopulista grilloisták és a balközép Demokrata Párt – kisebb frakciók támogatása mellett – készek új többséget alkotni egy új kormány számára.

Csökken a Lega támogatottsága

Az eredmény tehát a Lega szempontjából annyi, hogy nem lesznek előrehozott választások, viszont a hatalmi szerepét is elvesztette a párt. Lehet persze mondani, hogy Salvini sikeresen tudja majd felvenni az áldozat szerepét, akinek útját elállták az elitek – de mintha a közvélemény nem rezonálna erre. Hiába ígérte Salvini, hogy akár utcán is kész kikényszeríteni a választásokat, és hiába állítja – jó populista módjára –, hogy a „nép” csak mögötte állna, a legfrissebb közvélemény-kutatások nem igazolják vissza az igyekezetét.

Két hete kezdődött a kormányválság, ezalatt a Lega mostanra hét százalékpontot vesztett már.

Harmincnyolc százalék helyett most már „csak“ harmincegyen állnak Salviniék, miközben a balközép demokraták meg feljöttek huszonnégy százalékra, és GrilloékÖt Csillag Mozgalma is elérné most már a húsz százalékot, ami három százalékpontos növekedés nekik. Visszaestek viszont a neofasiszták, tehát azon erő is, amely a Lega mellett a legelkötelezettebben szorgalmazza a választások kiírását: Giorgia Meloni pártja nyolc helyett hat százalékot kapna, ezzel ismét Silvio Berlusconi jobbközép Forza Italiája mögé kerültek.

A LEGFRISSEBB OLASZORSZÁGI KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS. HALVÁNY SZÍNNEL AZ ELŐZŐ PARLAMENTI VÁLASZTÁS EREDMÉNY LÁTHATÓ. FORRÁS: EUROPE ELECTS

Zúgolódnak a legások: nem csak a nyaralásuknak, de a kormányzati állásaiknak is befellegzett

Azt, hogy a Lega elszámolhatta magát, mert nem lesz egyelőre Salvininek teljhatalma, sőt még a jelenlegi hatalmi pozícióit is elvesztette, kezdik érezni a Legában is. Tudni kell ehhez: a Lega országosan ma valóban egy összolasz, nacionalista, EU- és idegenellenes mozgalom, amit Salvini neve tart össze, de a párt továbbra is egy északi súlypontú erő. A Lega – vagy északon még sok helyütt mindig: Lega Nord –

északi tartományi kiskirályai nem azt várták Salvinitől, hogy teljesen a hatalmon kívülre kormányozza a pártot,

mert így aztán még az esélye sincs meg annak, hogy a beígért – és az északi legásoknak fontos – autonómiareformok, tehát több északi tartomány autonómiájának kibővítése megtörténjen.

A Berlusconi-család tulajdonában lévő Il Giornale napilap arról számol most be: a kormányválság miatt a nyaralásról Rómába visszarendelt legás képviselők és szenátorok – látva az egész kormányválság eddigi eredménytelenségét – egyre kritikusabbak Salvinivel szemben.

Vissza kellett jönniük a tengerpartokról, és mit kaptak cserébe?

Nem új választásokat, azaz a Salvini által beharangozott „teljes hatalom” esélyét, hanem azt, hogy még az eddigi kormányzati pozícióikat, állásaikat is vélhetően elvesztették. Az Il Giornale leírja: többen azon háborogtak, hogy régóta tervezett tengerparti nyaralásukról kellett most lemondaniuk – egy képviselő dühösen jegyezte meg: neki Korzikáról kellett visszatérnie a forró Rómába –, nem tudják a családjukkal tölteni a vakáció utolsó napjait.

Az Il Giornale megjegyzi: nem csak a legás miniszterek, államtitkárok, de a munkatársaik, titkáraik is aggódnak az állásaik miatt, amelyeket most – Salvini egyelőre a semmibe vezető, meggondolatlan lépése miatt – elveszteni látszanak.

NEM MOST JÖTT EL A SZÜRET IDEJE SALVININÉL. FOTÓ: SALVINI / FB

Giancarlo Giorgetti, a Minisztertanács eddigi államtitkára, aki a Lega egyik főideológusának számít, azt mondta az Il Giornalénak:

„Matteo nem csinálhat ezentúl mindent egyedül”,

a legás politikus bírálta ugyanis főnöke „one-man-showját”. Giorgetti szerint Salvininek szüksége lesz a jövőben „komoly tanácsadókra”, akik segítik a munkájában – értsd: akik egy mostani fiaskótól, elsietett döntéstől visszatarthatták volna.

Luca Morisi, Salvini internetes jelenlétéért felelős tanácsadója – gyakorlatilag a legás propagandaoldalak irányítója – is elismerte: a kormányválság óta sokat vesztett Salvini, számosan visszavonták a like-jukat Salvini oldalairól, miközben a Salvininek beolvasó volt kormányfő, Giuseppe Conte Facebook-oldala „felrobbant”, annyian kezdték el lájkolni.

CÍMLAPFOTÓ: Matteo Salvini / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek