Romániát a kilátástalanság határára taszította a választás

Szerző: Bukovics Martin
2020.12.07. 01:20

Rekordalacsony részvétel, a politika színpadáról búcsúzó legendák, egy semmiből előretört szélsőjobboldali párt, patthelyzet. Új választás, nemzeti egységkormány, teljes nihil, minden benne van a pakliban.

Romániát a kilátástalanság határára taszította a választás

Bejöttek a mindössze 31,84 százalékos részvétellel lezajlott vasárnapi romániai parlamenti választás tényleges részeredményei az esti exit pollt követően, teljes kilátástalanságba taszítva a román közéletet. A cikk a szavazatok 97 százalékos feldolgozottságánál íródott.

Ezalapján noha az elmúlt egy évet ellenzékben töltő, a 2016-os választást még 45,5 százalékkal nyerő nacionalista-posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) 29,8 százalékkal most is megnyerte a választást, nincs kivel kormányt alakítson, természetes partnere, a Victor Ponta vezette Pro Romania párt ugyanis olyannyira kiesett a parlamentből a maga 4,1 százalékával, hogy az eddig tehetséges hatalomtechnikusként ismert Ponta be is jelentette, visszavonul a politizálástól. A PSD számára azonban mindez ideális: a pártelnök Marcel Ciolacu stabilizálta a másfél éve még 20 százalék körül álló pártot, megszabadult a toxikus arcoktól, megszilárdította pártelnöki hatalmát, így komoly arccal dobhat be képtelen ötleteket a kamerák előtt egyszerre akár négy miniszterelnök-jelöltről is. Ők nem igazán akarnának kormányozni: járvány, gazdasági válság, nem szeretik.

Noha az eddig kisebbségben kormányzó Ludovic Orban miniszterelnök pártja, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (25,1 százalék) és potenciális szövetségesei, a jobbközép-liberális USR PLUS (14,5 százalék) és az RMDSZ (6 százalék) jobban szerepeltek, mint négy évvel ezelőtt, ez sem elég ahhoz, hogy kormányt alakítsanak. Ez nem csak az ő hibájuk: a Kelemen Hunor által annyira vágyott négyesfogat negyedik tagja úgy néz ki, elhasal a parlamenti küszöbön. A csak 4,6 százalékot elért konzervatív PMP ugyanis úgy néz ki, mégsem működik a pártalapító Traian Băsescu karizmája nélkül. Utóbbi jól tette, hogy a 2019-es EP-választást követően átrakta székhelyét Brüsszelbe, EP-képviselőként most még évekig trollkodhat a román hírtelevíziókban, immáron mindenféle tét nélkül. Azaz hiába szeretne nagyon kormányozni a jobboldal, nem fog tudni.

Miközben mind a PNL, mind a PSD bejelentette, hogy megnyerte a választást, az USR PLUS közölte, hogy a PSD-vel biztosan nem lép kormányra, eközben a Facebookon már a koronavírusa miatt karanténban lévő Dan Barna társelnök lemondását követelik. Marcel Ciolacu PSD-elnök arról beszélt, hogy a PSD a PNL-vel egész biztosan nem fog közösen kormányozni, hacsak nem jön létre egy nemzeti egységkormány, azaz egy olyan, amibe minden parlamenti párt delegál embert. Ez azonban már csak azért sem fog létrejönni, mert a parlamentbe 8,7 százalékos eredménnyel bekerült a járványügyi intézkedéseket rendre kritizáló ortodox egyház bosszújaként is felfogható magyar-, maszk- és elitellenes szélsőjobboldali AUR nevű, szinte a semmiből érkezett párt is, amely közölte: kormányzati szerepvállalásról esetükben szó sem lehet.

A szavazatok 97 százalékos feldolgozottságánál két dolog biztos csak: az RMDSZ bent van, és 2020 nem cáfolta meg magát.

FOTÓ: Ludovic Orban kormányfő. PNL / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek