+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István & Bukovics Martin
2020. október 29. csütörtök, 14:03
Miután a román szocdemek nem szerepeltek olyan jól az önkormányzati választásokon, a párt megszabadult a leginkább sötét alakjaitól, akik csoportosan át is léptek egy román zöldpártba, amit egy volt szélsőjobboldali politikus mozgat a háttérből.

A posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Pártból (PSD) a szeptember 27-i önkormányzati választások után eltávolított képviselők és szenátorok – akik jellemző módon a PSD legtoxikusabb figuráinak számítottak – a román zöldek egyik pártjában, a Partidul Ecologist Românben (PER, Román Környezetvédő Párt) találták meg új politikai otthonukat.

 

A PER-nek nevével ellentétben köze sincs a 21. századi zöld gondolathoz, a párt inkább a más pártokból lemorzsolódott személyek gyűjtőhelye.

 

Így itt találta meg helyét Cătălin Rădulescu képviselő, akit a román sajtó nemes egyszerűséggel Gépkarabély képviselőnek nevez. Ezzel egy korábbi interjújára utalnak, amelyben Rădulescu arról beszélt, hogy az 1989-es forradalom alatt ő katona volt, és a „terroristákat” lőtte a gépkarabéllyal, amely még ma is a tulajdonában van, mégpedig azért, mert ha a román demokráciát bármi fenyegeti, ő bizony utcára vonul a gépkarabélyával. Az 1989-es forradalom során azon ismeretleneket tartották terroristáknak, akik valószínűleg a román tikosszolgálat, a Szekuritáté fegyveres csoportjai voltak és a hadsereg egységeire lőttek rá, miután azok átálltak a tüntetők oldalára. 

 

A PER-ben kötött ki nemrég az exszocdem Șerban Nicolae is, aki azután hagyta ott a pártot, hogy kiderült, hogy a december 6-i parlamenti választásokra nem bejutó helyre került a PSD listáján. Nicolaeről azt érdemes tudni, hogy a román parlament jogi bizottságának oszlopos tagjaként egyike volt a román igazságügyi törvények korrupcióellenes szigorán enyhítőknek.

 

CĂTĂLIN RĂDULESCU, ISMERTEBB NEVÉN GÉPKARABÉLY KÉPVISELŐ ÚR. FOTÓ: A PER SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁRÓL KÉSZÍTETT SCREENSHOT.

 

A legtöbb volt szociáldemokrata azzal magyarázta a PER-be való belépését, hogy szerintük a PSD fölött átvette a vezetést egy olyan új csoport, amelynek semmi köze a szocdemekhez. „Akik ma a PSD-t vezetik, azok mind a SRI Akadémiáján végeztek” – utalt Rădulescu a román titkosszolgálatok befolyására.  

 

„Tetszik ez a környezetvédelmiesdi”

 

– mondta Rădulescu, amikor arról kérdezték, miért éppen a PER-t választotta. A decemberi parlamenti választásra általuk állított jelölteket bemutató sajtótájékoztatón Rădulescuék a jobbközép kormány és ellenzéke, a szerintük kollaboráns PSD járványkezelését is terítékre tűzték. Rădulescu kijelentette, hogy

 

ellenzi a kötelező maszkviselést, mert ha több órát hordják a maszkot, az szerinte akár „agyi elváltozásokat” is eredményezhet.

 

Ugyanakkor a szociális távolságtartás is eltúlzott Rădulescu szerint. „Mi, románok, más nemzet vagyunk mint a többi, nem vagyunk ridegek. Képzeljék csak el, milyen lenne, ha hónapokig bezárva tartanánk az embereket!” A végzettsége és foglalkozása szerint orvos Rădulescu továbbá a kötelező oltást is ellenzi, szerinte mind az oltásnak, mind a maszkhordásnak önkéntesnek kell lennie.

 

AKIK MOST A PÁRT MÖGÖTT ÜGYESKEDNEK: BALRA CODRIN ȘTEFĂNESCU, A HÁTTÉRBE SZORÍTOTT SZOCDEM, JOBBRA MARIAN VANGHELIE VOLT ÖTÖDIK KERÜLETI POLGÁRMESTER, AKI ÉVEK ÓTA NEM PSD-TAG. FOTÓ: MONTÁZS A SZEMÉLYEK FACEBOOK-OLDALÁRÓL.

 

A Digi24 háttérinformációi szerint a PER mögött egyébként a még PSD-tag Codrin Ștefănescu (a jelenleg börtönben ülő Liviu Dragnea volt PSD-pártelnök Nagy-Románia Pártot is megjárt jobbkeze) és Marian Vanghelie (régi szociáldemokrata, aki jelenleg mégsem tagja a PSD-nek) állnak mind eszmei, mind pénzügyi szempontból. Mivel a PER egy 30 éves párt, ezért szebb napjainak örökségeként eleve rendelkezik országos hálózattal – a szeptemberi önkormányzati választások eredményeképpen már 299 polgármestert is ők adnak –, így alapja lehet a PSD-ből kiszakadt személyek számára, hogy parlamenti erő legyenek. Azonban ehhez először el kell érni a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékot. Jelenleg 1 százalék alá mérik őket.

 

Romániában egyébként létezik európai értelemben vett zöldpárt is, a Partidul Verde (Zöldpárt), amely az Európai Zöld Pártnak is tagja. Azonban ők is, hasonlóan a PER-hez, 1 százalék alatt vannak országos szinten, noha kisebb sikereik azért vannak, amióta nemrég új vezetése lett a pártnak. A szeptember végi önkormányzati választáson a Bukarest körüli Ilfov megyében majdnem megugrották az 5 százalékos küszöböt.

 

NYITÓKÉP: Screenshot a PER sajtótájékoztatójáról.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás