+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István & Bukovics Martin
2020. október 29. csütörtök, 14:03
Miután a román szocdemek nem szerepeltek olyan jól az önkormányzati választásokon, a párt megszabadult a leginkább sötét alakjaitól, akik csoportosan át is léptek egy román zöldpártba, amit egy volt szélsőjobboldali politikus mozgat a háttérből.

A posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Pártból (PSD) a szeptember 27-i önkormányzati választások után eltávolított képviselők és szenátorok – akik jellemző módon a PSD legtoxikusabb figuráinak számítottak – a román zöldek egyik pártjában, a Partidul Ecologist Românben (PER, Román Környezetvédő Párt) találták meg új politikai otthonukat.

 

A PER-nek nevével ellentétben köze sincs a 21. századi zöld gondolathoz, a párt inkább a más pártokból lemorzsolódott személyek gyűjtőhelye.

 

Így itt találta meg helyét Cătălin Rădulescu képviselő, akit a román sajtó nemes egyszerűséggel Gépkarabély képviselőnek nevez. Ezzel egy korábbi interjújára utalnak, amelyben Rădulescu arról beszélt, hogy az 1989-es forradalom alatt ő katona volt, és a „terroristákat” lőtte a gépkarabéllyal, amely még ma is a tulajdonában van, mégpedig azért, mert ha a román demokráciát bármi fenyegeti, ő bizony utcára vonul a gépkarabélyával. Az 1989-es forradalom során azon ismeretleneket tartották terroristáknak, akik valószínűleg a román tikosszolgálat, a Szekuritáté fegyveres csoportjai voltak és a hadsereg egységeire lőttek rá, miután azok átálltak a tüntetők oldalára. 

 

A PER-ben kötött ki nemrég az exszocdem Șerban Nicolae is, aki azután hagyta ott a pártot, hogy kiderült, hogy a december 6-i parlamenti választásokra nem bejutó helyre került a PSD listáján. Nicolaeről azt érdemes tudni, hogy a román parlament jogi bizottságának oszlopos tagjaként egyike volt a román igazságügyi törvények korrupcióellenes szigorán enyhítőknek.

 

CĂTĂLIN RĂDULESCU, ISMERTEBB NEVÉN GÉPKARABÉLY KÉPVISELŐ ÚR. FOTÓ: A PER SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁRÓL KÉSZÍTETT SCREENSHOT.

 

A legtöbb volt szociáldemokrata azzal magyarázta a PER-be való belépését, hogy szerintük a PSD fölött átvette a vezetést egy olyan új csoport, amelynek semmi köze a szocdemekhez. „Akik ma a PSD-t vezetik, azok mind a SRI Akadémiáján végeztek” – utalt Rădulescu a román titkosszolgálatok befolyására.  

 

„Tetszik ez a környezetvédelmiesdi”

 

– mondta Rădulescu, amikor arról kérdezték, miért éppen a PER-t választotta. A decemberi parlamenti választásra általuk állított jelölteket bemutató sajtótájékoztatón Rădulescuék a jobbközép kormány és ellenzéke, a szerintük kollaboráns PSD járványkezelését is terítékre tűzték. Rădulescu kijelentette, hogy

 

ellenzi a kötelező maszkviselést, mert ha több órát hordják a maszkot, az szerinte akár „agyi elváltozásokat” is eredményezhet.

 

Ugyanakkor a szociális távolságtartás is eltúlzott Rădulescu szerint. „Mi, románok, más nemzet vagyunk mint a többi, nem vagyunk ridegek. Képzeljék csak el, milyen lenne, ha hónapokig bezárva tartanánk az embereket!” A végzettsége és foglalkozása szerint orvos Rădulescu továbbá a kötelező oltást is ellenzi, szerinte mind az oltásnak, mind a maszkhordásnak önkéntesnek kell lennie.

 

AKIK MOST A PÁRT MÖGÖTT ÜGYESKEDNEK: BALRA CODRIN ȘTEFĂNESCU, A HÁTTÉRBE SZORÍTOTT SZOCDEM, JOBBRA MARIAN VANGHELIE VOLT ÖTÖDIK KERÜLETI POLGÁRMESTER, AKI ÉVEK ÓTA NEM PSD-TAG. FOTÓ: MONTÁZS A SZEMÉLYEK FACEBOOK-OLDALÁRÓL.

 

A Digi24 háttérinformációi szerint a PER mögött egyébként a még PSD-tag Codrin Ștefănescu (a jelenleg börtönben ülő Liviu Dragnea volt PSD-pártelnök Nagy-Románia Pártot is megjárt jobbkeze) és Marian Vanghelie (régi szociáldemokrata, aki jelenleg mégsem tagja a PSD-nek) állnak mind eszmei, mind pénzügyi szempontból. Mivel a PER egy 30 éves párt, ezért szebb napjainak örökségeként eleve rendelkezik országos hálózattal – a szeptemberi önkormányzati választások eredményeképpen már 299 polgármestert is ők adnak –, így alapja lehet a PSD-ből kiszakadt személyek számára, hogy parlamenti erő legyenek. Azonban ehhez először el kell érni a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékot. Jelenleg 1 százalék alá mérik őket.

 

Romániában egyébként létezik európai értelemben vett zöldpárt is, a Partidul Verde (Zöldpárt), amely az Európai Zöld Pártnak is tagja. Azonban ők is, hasonlóan a PER-hez, 1 százalék alatt vannak országos szinten, noha kisebb sikereik azért vannak, amióta nemrég új vezetése lett a pártnak. A szeptember végi önkormányzati választáson a Bukarest körüli Ilfov megyében majdnem megugrották az 5 százalékos küszöböt.

 

NYITÓKÉP: Screenshot a PER sajtótájékoztatójáról.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Van olyan főváros Európában, ahol idén nem állítanak karácsonyfát, Budapesten viszont ez idén sem maradhatott el. Megkérdeztük az embereket az ország karácsonyfájának nevezett Kossuth téri fenyőnél.

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás