Kelemen Hunor négypárti jobbközép kormánnyal számol

Szerző: Bukovics Martin
2020.12.06. 20:47

55, de inkább 60 százalékos kormánytöbbségre van szükség az RMDSZ elnöke szerint, azaz a PNL, az USR PLUS és az RMDSZ mellett a PMP-t is az új bukaresti kormány részének látja.

Kelemen Hunor négypárti jobbközép kormánnyal számol

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke sajtótájékoztatón reagált az exit poll számaira, mely szerint 5,70 százalékot ért el az erdélyi magyarok listája. Miután köszönetet mondott az erdélyi magyar választóknak és támogatóiknak, közölte: úgy látja, arányos lesz a magyar közösség képviselete mind a szenátusban, mind a képviselőházban. A kicsivel 30 százalék fölötti részvételi hajlandóságról elmondta: összességében a magyar szavazók részvételi kedve nem volt nagyobb, mint a románoké. Ha többen mentek volna el a románok, a magyarok is többen mentek volna el, így Kelemen Hunor. Az alacsony részvételt a járványtól való félelemnek tudja be az RMDSZ elnöke, de szerinte ez érthető is, és lehetett tudni előre.

Mint mondta, mielőbb fel kell állnia egy stabil kormánynak a járvány és annak gazdasági következményei miatt, fogalmazott. Az új parlamentnek december 21-én össze kell ülnie, és legkésőbb december 22-én be kell iktatnia Románia új kormányát, majd a karácsonyt követően elfogadnia a 2021-es költégvetést.

„Még senki sem kért fel tárgyalásokra” – válaszolta a PNL-vel való közös kormányzásra vonatkozó újságírói kérdésre. Ludovic Orban kormányfő nemrég arról beszélt, a PNL számára az USR PLUS, az RMDSZ és a PMP jön szóba koalíciós partnerként. Abban viszont biztos Kelemen Hunor, hogy

„közép-jobboldali és stabil, 55, de inkább 60 százalékos többséggel rendelkező kormánytöbbségre” van szükség,

azaz eszerint Kelemen úgy számol, hogy a következő bukaresti kormányban a PNL (az exit poll szerint 29 százalék), az USR PLUS (15,90 százalék) és az RMDSZ (5,7 százalék) mellett a PMP (5 százalék) is benne lesz. Ezzel a következő bukaresti kormányt nem nagyon kell majd magyarázni uniós színtéren: azt nagyban az Európai Néppárthoz tartozó pártok (PNL, RMDSZ, PMP) és a macronista-liberális Renew Europe-frakció oszlopos tagja, az USR PLUS adja majd. 

„Nem a sajtón keresztül fogjuk elmondani, hogy mik azok a feltételek, amiket a kormányba való belépéshez támasztunk” – válaszolt az RMDSZ-elnök az Azonnali kérdésére, miszerint mik ezek. Így egy másik kérdésünkre válaszolva azt sem mondta el, mely minisztériumokat kérik, hiszen még felkérést sem kaptak a kormányban való részvételre.

Kelement megkérdezték arról is, hogyan vélekedik a szélsőjobboldali AUR parlamentbe kerüléséről is: „Nincs jó véleményem, nincs szükség arra, hogy a román parlamentben legyen egy ilyen párt, de a választók akaratát tiszteletben tartjuk. Bízunk abban, hogy sokkal többen lesznek a paramentben, akik a racionalitás és a tisztelet oldalán állnak a kérdésekhez.” A nagyjából a Mi Hazánk romániai változatáról itt írtunk részletesen, elsőként és egyedüliként a magyarországi sajtóban.

FOTÓ: Kelemen Hunor / RMDSZ

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek