+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. december 6. vasárnap, 20:47
55, de inkább 60 százalékos kormánytöbbségre van szükség az RMDSZ elnöke szerint, azaz a PNL, az USR PLUS és az RMDSZ mellett a PMP-t is az új bukaresti kormány részének látja.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke sajtótájékoztatón reagált az exit poll számaira, mely szerint 5,70 százalékot ért el az erdélyi magyarok listája. Miután köszönetet mondott az erdélyi magyar választóknak és támogatóiknak, közölte: úgy látja, arányos lesz a magyar közösség képviselete mind a szenátusban, mind a képviselőházban. A kicsivel 30 százalék fölötti részvételi hajlandóságról elmondta: összességében a magyar szavazók részvételi kedve nem volt nagyobb, mint a románoké. Ha többen mentek volna el a románok, a magyarok is többen mentek volna el, így Kelemen Hunor. Az alacsony részvételt a járványtól való félelemnek tudja be az RMDSZ elnöke, de szerinte ez érthető is, és lehetett tudni előre.

 

Mint mondta, mielőbb fel kell állnia egy stabil kormánynak a járvány és annak gazdasági következményei miatt, fogalmazott. Az új parlamentnek december 21-én össze kell ülnie, és legkésőbb december 22-én be kell iktatnia Románia új kormányát, majd a karácsonyt követően elfogadnia a 2021-es költégvetést.

 

„Még senki sem kért fel tárgyalásokra” – válaszolta a PNL-vel való közös kormányzásra vonatkozó újságírói kérdésre. Ludovic Orban kormányfő nemrég arról beszélt, a PNL számára az USR PLUS, az RMDSZ és a PMP jön szóba koalíciós partnerként. Abban viszont biztos Kelemen Hunor, hogy

 

„közép-jobboldali és stabil, 55, de inkább 60 százalékos többséggel rendelkező kormánytöbbségre” van szükség,

 

azaz eszerint Kelemen úgy számol, hogy a következő bukaresti kormányban a PNL (az exit poll szerint 29 százalék), az USR PLUS (15,90 százalék) és az RMDSZ (5,7 százalék) mellett a PMP (5 százalék) is benne lesz. Ezzel a következő bukaresti kormányt nem nagyon kell majd magyarázni uniós színtéren: azt nagyban az Európai Néppárthoz tartozó pártok (PNL, RMDSZ, PMP) és a macronista-liberális Renew Europe-frakció oszlopos tagja, az USR PLUS adja majd. 

 

„Nem a sajtón keresztül fogjuk elmondani, hogy mik azok a feltételek, amiket a kormányba való belépéshez támasztunk” – válaszolt az RMDSZ-elnök az Azonnali kérdésére, miszerint mik ezek. Így egy másik kérdésünkre válaszolva azt sem mondta el, mely minisztériumokat kérik, hiszen még felkérést sem kaptak a kormányban való részvételre.

 

Kelement megkérdezték arról is, hogyan vélekedik a szélsőjobboldali AUR parlamentbe kerüléséről is: „Nincs jó véleményem, nincs szükség arra, hogy a román parlamentben legyen egy ilyen párt, de a választók akaratát tiszteletben tartjuk. Bízunk abban, hogy sokkal többen lesznek a paramentben, akik a racionalitás és a tisztelet oldalán állnak a kérdésekhez.” A nagyjából a Mi Hazánk romániai változatáról itt írtunk részletesen, elsőként és egyedüliként a magyarországi sajtóban.

 

FOTÓ: Kelemen Hunor / RMDSZ

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A kutyák ártalmatlannak tűnő területjelölése miatt kiszáradhatnak a fiatal fák a fővárosi főkertész szerint.

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás