Megfilmesítették Varufakisz európai pénzügyi elit elleni harcát

Szerző: Techet Péter
2019.09.03. 19:46

Janisz Varufakisz 2017-ben könyvben írta meg, miként harcolt 2015 tavaszán és nyarán a görög adósság elengedése mellett az eurózóna pénügyminisztereivel. A történetet, amelyben Varufakisz mellett Wolfgang Schäuble vagy Christine Lagarde játszik fontos szerepet, most megfilmesítették. A velencei Biennálén most mutatják be a filmet.

Megfilmesítették Varufakisz európai pénzügyi elit elleni harcát

Janisz Varufakisz 2015 január és július között töltötte be a görög pénzügyminiszteri posztot. Alexisz Ciprasz kormányában a közgazdászprofesszor arra törekedett, hogy elengedjék vagy legalábbis átütemezzék a görög államadósságot. Akkor mondott le, amikor Ciprasz – az eurózóna országaival való megállapodásról szóló népszavazás eredménye ellenére – megállapodott az eurózóna pénzügyminisztereivel. A politikus azóta a DiEM25 összeurópai baloldali mozgalmat szervezi – nem túl nagy sikerrel. Egyetlen politikai sikere, hogy idén egy kis radikális baloldali párt élén vissza tudott térni az athéni parlamentben a jobboldali kormány ellenzékeként.

2017-ben Varufakisz megírta a 2015 nyarán vezetett tárgyalásait: a könyvből az derül ki, hogy miként szorította be őt a holland és a német pénzügyminiszter – néha szó szerint – sarokba. Az Adults in the Room című könyvet aztán a görög baloldali rendező, Costa-Gavras filmesítette meg ugyanezzel a címmel. A velencei Biennálén bemutatott film

a Sziriza győzelmétől a 2015 nyarán megtörtént – már Varufakisz nélküli – megállapodásig meséli el az akkori athéni kormány harcát.

Varufakiszt Chrisos Louilis görög színész játsza. A film alapvetően követi Varufakisz könyvét – de jobban bevonja azt is, miként élte meg a Varufakisz-házaspár ezen hónapokat. Ez a szál elsősorban a rendezői fantázia műve, bár pár szó azért a könyvben is esik róla.

A filmet Varufakisz és a német színész, Ulrich Tukur által megformált akkori német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble közötti harc határozza meg. A trailernek sem véletlenül az a jelenet a vége, amikor Varufakisz megkérdezi Schäublét, hogy ha ő a helyében lenne, aláírná-e az eurózóna országai által diktált megállapodást.

Itt pedig egy másik részlet a filmből, amikor a trojka delegációja felháborodottan beront Varufakisz miniszteri irodájába:

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek