Hackerek támadják a brit egészségügyet, Kína akarhat érzékeny információkat szerezni a vakcináról

Szerző: Varsányi Bence
2020.06.05. 20:20

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együtt is működik az országgal, ezért kényes a helyzet.

Hackerek támadják a brit egészségügyet, Kína akarhat érzékeny információkat szerezni a vakcináról

Az egyik brit titkosszolgálat, a Government Communications Headquarters (GCHQ) vezetője szerint a szigetország egészségügyi infrastruktúrája és számos világelső kutatólaborja folyamatos hackertámadás alatt áll a koronavírus-járvány közepette.

Jeremy Fleming, a GCHQ vezetője a Guardiannek elmondta, nem tudják, hogy a támadások mögött államok vagy csak egyszerű bűnözők állnak, az viszont biztos, hogy érzékeny adatokra vadásznak, továbbá a Guardian forrásai szerint

sokan úgy látják, hogy Peking is részt vesz a kibertámadásokban.

Fleming azt is elmondta, hogy most, a vakcináért folytatott verseny közben rendkívül fontos kivédeniük ezeket a támadásokat, amik során a legalapvetőbb sebezhetőségi pontokon próbálkoznak a hackerek.

Például gyakran olyan linkeket küldenek az egészségügyi szektorban dolgozóknak, amikre kattintva fontos adatokhoz juthatnak hozzá, vagy éppen feltörik a túl egyszerű jelszavakat használók fiókjait.

A GCHQ vezetője szerint

ez egy nagyon kényes helyzet, ugyanis Nagy-Britanniának kifejezetten összetett a kapcsolata Kínával:

a hírszerzésben ellenfélként tekintenek távol-keleti országra, viszont gazdaságilag együttműködnek velük, számos más területen is közösen dolgoznak, viszont megint máskor számon kérik őket, amikor a cselekedeteik nem összeegyeztethetőek a britek által vallott értékekkel.

A brit titkosszolgálatok ezért már egy ideje azért lobbiznak az ország vezetésénél, hogy értékeljék újra kapcsolataikat a kommunista állammal, mert szerintük csökkenteni kéne függésük mértékét Kínától, legyen szó a technológiáról vagy az orvosi ellátásról, továbbá azt akarják, hogy realisztikusabban értékeljék a kínai hírszerzés fenyegetését.

Kína egyébként nem véletlenül kerül a képbe a hackertámadások kapcsán, az Azonnalinál már többször is írtunk az ország gyanús ügyeiről a koronavírus-járvány alatt: először az információk visszatartásáról írtunk hosszabban, amihez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is asszisztált, utána az eltitkolt kínai koronavírus-adatbázisról is tudósítottunk, majd az is kiderült, hogy a WHO úgy méltatta a kínai együttműködését, hogy közben a szervezet tisztségviselői felemelték a hangjukat a kommunista állam titkolózása miatt.

NYITÓKÉP: Papp Zsófia / Azonnali

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek