A WHO tudta, hogy visszatartanak információkat a koronavírusról a kínaiak, mégis méltatták őket

Szerző: Varsányi Bence
2020.06.02. 16:08

Eddig csak erősen gyanús volt a WHO kínai befolyásoltsága, most viszont egészen konkrét bizonyítékok kerültek elő arról, hogy a WHO munkatársai arra panaszkodtak, hogy ők csak 15 perccel azelőtt kapják meg a járvánnyal kapcsolatos információkat, mielőtt azok lemennének a kínai állami tévén. A nyilvánosságban mégis méltatta a WHO a kínai járványkezelést.

A WHO tudta, hogy visszatartanak információkat a koronavírusról a kínaiak, mégis méltatták őket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai befolyásoltságáról már sok helyen lehetett olvasni az elmúlt hónapokban, az Azonnalin is részletesen írtunk az ügyről, és bár a WHO befolyásoltsága több, mint gyanús volt, eddig csak közvetett bizonyítékok álltak rendelkezésre.

Most viszont az Associated Press hírügynökség konkrét bizonyítékokkal állt elő: megszerezték a WHO néhány belsős megbeszélésének felvételeit, amikből kiderül, hogy

miközben a szervezet januárban Kína gyors reagálását méltatta a médiában a koronavírus-járványra, a kommunista állam létfontosságú információkat tartott vissza tőlük.

Kína gyakorlatilag több, mint egy hétig ült a koronavírus géntérképén, pedig azt már három állami laboratórium is feltérképezte – mindez abban az időszakban történt, amikor a koronavírus terjedése a megfelelő információk birtokában jelentősen lassítható lett volna.

Belsős iratok szerint ez az információ túlzottan szigorú kezelése és a kínai egészségügyön belüli versengés miatt történhetett, de ez azon a tényen nem változtat, hogy

a WHO munkatársai a felvételek szerint egészen konkrétan kifejezték az elégedetlenségüket Kína együttműködésével és annak sebességével kapcsolatban, a világ felé viszont ennek a teljes ellenkezőjét kommunikálta a WHO.

A kínai állami laborok a géntérképet csak  január 11-én tették közzé, miután egy másik laboratórium már publikálta azt egy szakoldalon. A felvételek szerint Kína még ekkor is késlekedett, legalább két hétig nem juttatták el a WHO-nak a részletes adatokat a koronavírusos esetekről.

A helyzet súlyosságát szemléltetve a szervezet egyik vezető tisztségviselője azt mondta a felvételen, hogy ők

gyakorlatilag csak tizenöt perccel azelőtt kapják meg Pekingtől az információt, hogy az lemenne a kínai állami televízióban.

A felvételek tartalmáról részletesen író hírügynökség meg próbálta szólaltatni a WHO érintett dolgozóit is, de a konkrét felvételek nélkül nem voltak hajlandóak nyilatkozni, az ügynökség pedig a forrásaik védelme miatt egyelőre nem publikálta azokat.

NYITÓKÉP: Papp Zsófia / Azonnali

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek