Kiszivárgott Kína titkos koronavírus-adatbázisa

Szerző: Varsányi Bence
2020.05.13. 19:01

A részletes epidemiológiai adatokat Kína nem osztotta meg a nagyvilággal, pedig sokat tanulhattunk volna belőlük. Most oknyomozó portálok szivárogtattak.

Kiszivárgott Kína titkos koronavírus-adatbázisa

A Foreign Policy és a 100Reporters oknyomozó portál birtokába jutott egy zárt koronavírus-adatbázis a kínai hadsereg egyeteméről, melynek

a számai megegyeznek az egyetem által létrehozott és rendszeresen frissített vírustérképen mutatottakkal, viszont sokkal részletesebb információk vannak benne, mint a nyilvános térképen.

Ez a létező legnagyobb adathalmaz a koronavírusos esetekről Kínában, mintegy 230 várost érint és olyan pontos helymeghatározások vannak benne, mint hogy március tizennegyedikén, az adat gyűjtésének időpontjában egy KFC-ben regisztráltak egy fertőzöttet.

A részletesség mellett viszont néhol inkonzisztens az információ, és nem világos az sem, hogy pontosan mi számít benne regisztrált esetnek és ki számít gyógyultnak, ahogy egyelőre azt sem tudni, hogy elég átfogóak-e az adatok ahhoz, hogy cáfolják a Peking által hivatalosan közölt számokat. Ettől függetlenül

az adatbázis mindenképpen értékes információforrás lenne az epidemiológusoknak a járvány terjedéséről világszerte.

Úgy tudni, hogy Kína eddig nem osztotta meg ezeket az információkat senkivel, ezért a cikket közösen publikáló két oldal habár biztonsági megfontolásokból egyelőre nem publikálja a 640 ezer sornyi adatot, megpróbálja eljuttatni azokat az abból dolgozni tudó kutatóknak.

ÍGY NÉZ KI A KÍNAI NEMZETI VÉDELMI TECHNOLÓGIAI EGYETEM KORONAVÍRUS-TÉRKÉPE, LEGALÁBBIS A FOREIGN POLICY KEDDI KÉPERNYŐFOTÓJA SZERINT, MERT JELENLEG NEM TÖLT BE RENDESEN AZ OLDAL. A TÉRKÉP SZÁMAIT AZ EGYETEM AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM ÉS A NEMZETI EGÉSZSÉGÜGYI BIZOTTSÁG ADATAIBÓL, ILLETVE NYILVÁNOS FORRÁSOKBÓL HATÁROZHATTA MEG.

A Kínai Kommunista Párt vezette országot számos kritika érte az utóbbi hónapokban, egyre nőtt a bizalmatlanság a kormány felé a homályos kommunikáció miatt, az amerikai Missouri állam pedig még be is perelte az ázsiai országot a koronavírus körülötti titkolózásért.

A lassan általános bizalmatlanságon az sem javított, hogy április elején kiderült, hogy Kína összejátszott az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), a hónap közepén pedig Pekingnek hirtelen eszébe jutott bevallani nagyjából 1300 halálesetet a járvány kiindulási pontjából, Vuhanból.

Peking szerint a járvány kezdete óta 84 ezer eset és 4600 haláleset volt az országban, de a közös cikk szerzői azt pedzegetik, hogy

azért korlátozhatják szándékosan a hozzáférést a kínai adatokhoz, mert a kormány még titkol valamit és fél, hogy a tudósok a részletes adatokból leleplezhetik őket.

CÍMLAPRAJZ: Papp Zsófia / Azonnali

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek