+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. május 13. szerda, 19:01
A részletes epidemiológiai adatokat Kína nem osztotta meg a nagyvilággal, pedig sokat tanulhattunk volna belőlük. Most oknyomozó portálok szivárogtattak.

A Foreign Policy és a 100Reporters oknyomozó portál birtokába jutott egy zárt koronavírus-adatbázis a kínai hadsereg egyeteméről, melynek

 

a számai megegyeznek az egyetem által létrehozott és rendszeresen frissített vírustérképen mutatottakkal, viszont sokkal részletesebb információk vannak benne, mint a nyilvános térképen.

 

Ez a létező legnagyobb adathalmaz a koronavírusos esetekről Kínában, mintegy 230 várost érint és olyan pontos helymeghatározások vannak benne, mint hogy március tizennegyedikén, az adat gyűjtésének időpontjában egy KFC-ben regisztráltak egy fertőzöttet.

 

A részletesség mellett viszont néhol inkonzisztens az információ, és nem világos az sem, hogy pontosan mi számít benne regisztrált esetnek és ki számít gyógyultnak, ahogy egyelőre azt sem tudni, hogy elég átfogóak-e az adatok ahhoz, hogy cáfolják a Peking által hivatalosan közölt számokat. Ettől függetlenül

 

az adatbázis mindenképpen értékes információforrás lenne az epidemiológusoknak a járvány terjedéséről világszerte.

 

Úgy tudni, hogy Kína eddig nem osztotta meg ezeket az információkat senkivel, ezért a cikket közösen publikáló két oldal habár biztonsági megfontolásokból egyelőre nem publikálja a 640 ezer sornyi adatot, megpróbálja eljuttatni azokat az abból dolgozni tudó kutatóknak.

 

ÍGY NÉZ KI A KÍNAI NEMZETI VÉDELMI TECHNOLÓGIAI EGYETEM KORONAVÍRUS-TÉRKÉPE, LEGALÁBBIS A FOREIGN POLICY KEDDI KÉPERNYŐFOTÓJA SZERINT, MERT JELENLEG NEM TÖLT BE RENDESEN AZ OLDAL. A TÉRKÉP SZÁMAIT AZ EGYETEM AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM ÉS A NEMZETI EGÉSZSÉGÜGYI BIZOTTSÁG ADATAIBÓL, ILLETVE NYILVÁNOS FORRÁSOKBÓL HATÁROZHATTA MEG.

 

A Kínai Kommunista Párt vezette országot számos kritika érte az utóbbi hónapokban, egyre nőtt a bizalmatlanság a kormány felé a homályos kommunikáció miatt, az amerikai Missouri állam pedig még be is perelte az ázsiai országot a koronavírus körülötti titkolózásért.

 

A lassan általános bizalmatlanságon az sem javított, hogy április elején kiderült, hogy Kína összejátszott az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), a hónap közepén pedig Pekingnek hirtelen eszébe jutott bevallani nagyjából 1300 halálesetet a járvány kiindulási pontjából, Vuhanból.

 

Peking szerint a járvány kezdete óta 84 ezer eset és 4600 haláleset volt az országban, de a közös cikk szerzői azt pedzegetik, hogy

 

azért korlátozhatják szándékosan a hozzáférést a kínai adatokhoz, mert a kormány még titkol valamit és fél, hogy a tudósok a részletes adatokból leleplezhetik őket.

 

CÍMLAPRAJZ: Papp Zsófia / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás