A világ sertésállományának negyede pusztulhat el az afrikai sertéspestisben

Szerző: Fekő Ádám
2019.11.01. 08:27

Állat-egészségügyi világszervezet szerint ez a legdurvább kihívás, amivel a sertésiparnak meg kellett eddig küzdenie.

A világ sertésállományának negyede pusztulhat el az afrikai sertéspestisben

Az Állat-egészségügyi világszervezet (World Organisation of Animal Health) a vártnál is durvább sertéshelyzetre kezdte készíteni a világot párizsi konferenciáján:

szerintük a következő hónapokban jó eséllyel a világ sertésállományának negyede pusztul bele az afrikai sertéspestisbe.
 

A betegség már 50 országban van jelen, és már most sertések százmillióit ölte meg, de még közel sincs vége. „Azt nem hiszem, hogy eltűnik a faj, de az biztos, hogy ez a legdurvább fenyegetés a kereskedelmi sertéstenyésztésre, amit valaha láttunk” – mondta a szervezet alelnöke, Mark Schipp.

Októberben Kína már jelezte, hogy 40 százalékkal csökken a sertésállományuk szeptemberhez képest, de a betegség már Magyarországon is jelen van annyira, hogy brutális emelkedés indult a sertéshús árában is, idén eddig 12 százalékot, ami valószínűleg nem a vége.

A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a sertéspestis veszélye mindenkit fenyeget: „Számos potenciális fertőzési lehetőség létezik, ezért a fertőzött országoktól távolabb fekvő részek sincsenek biztonságban” – mondta Monique Eloit vezérigazgató.

A sertéspestis emberre nem veszélyes, a Nébih állítása szerint sem érintkezés, sem fogyasztás útján nem kaphatjuk el.

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek