Újvidéki és erdélyi magyar zsidók leszármazottja lett az ideiglenes miniszterelnök Izraelben

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.07.01. 17:36

Jaír Lapid a novemberi választások után is komoly esélyes a miniszterelnöki székre.

Újvidéki és erdélyi magyar zsidók leszármazottja lett az ideiglenes miniszterelnök Izraelben

Izrael új ideiglenes miniszterelnöke, Jaír Lapid erdélyi származású, támogatja a román nagykövetséget – jelentette be Izrael romániai nagykövetsége az új poszthoz a Facebookon közzétett gratulációjában: „Az anyai nagyszülők Szilágysomlyóból származnak, ottani rabbicsalád leszármazottai" – állítják a tisztviselők

„Holnaptól Yair Lapid veszi át az állam miniszterelnöki posztját Izraelben. Gratulálunk az új miniszterelnöknek, aki romániai gyökerekkel rendelkezik, rabbicsaládból származik" – írják.

Az 58 éves Jaír Lapid a centrista Jesh Atid párt vezetője, amely a második legnagyobb a Knesszetben, Izrael egykamarás parlamentjében.

A 2021. márciusi választások után egy nyolcpárti koalíciós kormány tagja volt, a miniszterelnöki posztot Naftali Bennettnek adta át, kétéves rotációban megegyezve.

A koalíció azonban mindössze két év után összeomlott, és Lapid átveszi ideigelensen a miniszterelnöki széket a november 1-i általános választásig – ez az ötödik parlamenti választás kevesebb mint öt éven belül. Lapid a külügyminiszteri posztot is megtartja. 2013-2014-ben pénzügyminiszter is volt, az akkori miniszterelnök, Benjamin Netánjáhu menesztette.

Lapidnak jeles politikai háttere van a családjában: apja, Jozef  (Tommy) Lapid a jugoszláviai Bánságban, Újvidéken, 1931-ben magyar zsidó családban született. Tommy Lapidot családjával 1944-ben a náci megszállók a budapesti gettóba deportálták. Apját egy koncentrációs táborban ölték meg, de Tommyt és anyját a híres svéd diplomata, Raoul Wallenberg mentette meg. 1948-ban Izraelbe emigráltak.

A héberül, angolul, németül, magyarul és szerbhorvátul folyékonyan beszélő Tommy híres újságíró és humorista volt, az izraeli ultraortodoxok ellensége. 1957-ben jogi diplomát szerzett a Tel Avivi Egyetemen. Feleségül vette a szintén magyar származású Shulamit Lapidot, az elismert regényírót. Három gyermekük született, a legidősebb Jaír. 

1999-ben az Avraham Poraz romániai származású politikus által vezetett Shinui liberális párt képviselője lett. 2003 és 2004 között igazágügyi miniszter volt az Ariel Sharon vezette kormányban, 

Jaír Lapid apja nyomdokaiba lépett, amikor 2012-ben megalapította a Yesh Atid (Van jövő) nevű liberális centrista pártot. Az elmúlt tíz évben a párt Benjamin Netanjáhú exminiszterelnök legfőbb ellenfele let. A Yesh Atid 20-22 mandátumra számíthat a közvéleménykutatások, szemben a Netanjahu vezette Likud 34-36 mandatumával a novemberi választásokon.

Ha Netanjáhú - korrupciós vádak miatt elítélt - ellenfeleinek ismét sikerül koalíciót kötniük, akkor kétségtelenül, hogy Lapid lesz a legvalüszínűbb jelölt annak élére.

NYITÓKÉP: Jaír Lapid/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek