+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. március 24. szerda, 08:56
Netanjahu és az izraeli jobboldal fölénye meggyőző, a szekuláris arabok mellett azonban a Ra'am a nyílt politikai iszlamizmust is elhozta a Kneszetbe.

Először kerülhet nyíltan iszlamista arab párt az izraeli Kneszetbe, miután az arab Ra'am a várkozásokon felül, 5 helyet szerzett meg a szavazatok 87%-ának feldolgozása után- írja az Israel Times. Ez újabb történelmi mérföldkő lehet a zsidó állam politikai életében.

 

Az Iszlám Lista ugyan új dolog, de vezetője, Manszúr Abbasz régi motorosa az izraeli politikának,

 

és  a közös arab listán már régóta rendszeresen be is került a Kneszetbe. Arab körökben ultrakonzervatív politikusként ismerik, óriási visszhangot keltett például az izraeli társadalomban egy korábbi interjúja, amelyben az iszlamista politikus kiállt az LGBT-közösség tagjainak kényszerterápiás "kigyógyítása" (alapvetően egy konzervatív amerikai gondolat) mellett. Most, hogy a hagyományos arab pártokkal végleg összeveszett, ultrakonzervatív muszlim pártja valós erővé vált az izraeli állampolgársággal és szavazati joggal rendelkező arabok között.

 

AZ ISZLÁM VALLÁS ZÖLD SZÍNÉVEL KAMPÁNYOLÓ RA'AM ÉS A HAGYOMÁNYOSAN SZEKULÁRIS, LIBERÁLIS ARAB KÖZÖS LISTA KÖZÖTT IDÉN KIÉLEZŐDTEK AZ ELLENTÉTEK. FOTÓ: AZONNALI-MONTÁZS / RAAM, JOINT LIST / FB

 

A dolog akkor válhat érdekesből abszurddá, ha az iszlamista konzervatívok tegnapi nyilatkozataikhoz híven még akár a koalíciós tárgyalásokban is szerepet játszanak majd, ahogyan azt Manszúr Abbasz Ra'am listavezető már többször felvetette Annak ellenére, hogy korábban kizárta az izraeli zsidó pártokkal való együttműködést, ezek össze is veszett a többi arab párttal. Most azonban Abbasz mégis úgy fogalmazott, Netanjahu blokkja ellen akár még zsidó pártokkal is összefogna.

 

Mint ahogyan általában, most sem sikerült egyetlen pártnak abszolút többséget szereznie az izraeli választásokon. A hagyományos, televíziós exit-pollok adatai szerint késő este csak annyit volt sejthető, hogy a szavazatok mintegy egynegyedével a most is koalícióban kormányzó

 

Likud a legnagyobb párt a törvényhozásban. Így főleg új, izraeli arab szavazatokkal a jobboldal legnagyobb ereje megkímélte magát az összeomlástól.

 

Mindez valójában azonban nem okoz gondot az egyre erősödő, zsidó nacionalista erőknek. A választás után most már bizonyos, hogy Netanjahu pártja, a Likud eddig legalábbn 30 helyet kaphatott a 120 fős Kneszetben, így a minsizterelnök, ahogy az már szokásos, ismét koalíciós partnerekre szorulhat. Ebben még akkor sem lesz hiány, ha volt minisztere, Naftali Bennett előre leszögezte, hogy nem fog össze vele.

 

A jobboldal fő ellenfele, a Jáir Lapid vezette Van Remény párt, amely most a "normális Izrael" visszavételével kampányolt, mindösszesen 17 helyet szerzett, a Beni Gantz vezette Kék-Fehérek is megszenvedték a Netanjahuval kötött korábbi koalíciót, így immár csak 8 helyre voltak jók, a hagyományos baloldal  Munkapárt (Avóda) pedig 7 helyet ért el. Így még az előző választásoknál is valószínűtlenebb, hogy Netanjahun kívül bárki más kormányt tudna alakítani.

 

Az Izraelt 12 éve folyamatosan kormányzó Netanjahu ugyanis a bonyolult koalíciós tárgyalásokon most mindenképp számíthat Avigdor Liberman Izrael a Mi Hazánk pártjára, ami 7 helyet szerzett, a mizrahi (afrikai és közel-keleti származású) zsidókat képviselő, vallásos és nacionalista Sász pártra, aminek 9 helye van, valamint a kelet-európai gyökerű, rabbinikus zsidóságot képviselő Egyesült Tóra Zsidóság pártra, ami ugyancsak 7 képviselői helyet szerzett. Naftali Bennett és radikális jobboldali telepesmozgalma, a Jamina ugyancsak 7 helyre elegendő szavazatot szerzett.

 

Meglepetésre most sem került ki a Kneszetből az szebb napokat látott liberális cionista párt a Merec, de immár csupán 5 helyre volt elég a teljesítményük.

 

A fő kérdés az, hogy a Jamina párt végül hajlandó lesz-e Netanjahut támogatni. Naftali Bennett ugyanis végig azzal kampányolt, hogy végre megszabadulhatnak Netanjahutól ha rá szavaznak, elemzők szerint azonban jóval valószínűbb, hogy a pártvezető mégis a jelenlegi miniszterelnökkel egyezik majd ki, mint hogy közös hangot találjon a liberális Van Remény párt vezetőjével, Jáir Lapiddal.

 

A Ra'am párt és az izraeli arab iszlamisták feltűnését igazán egy erő, a hagyományos arab Egyesült Lista szenvedte meg, ők a megjelenésükkel csak 6 helyet szereztek meg.

 

Arról, hogy a Ra'am feltűnése mellett a Likud hogyan csábított el igen sok izraeli arab szavazót azzal, hogy most nem távol tartani akarta őket a szavazóköröktől, hanem Netanjahuval körükben kampányolt, itt írt korábban Techet Péter.

 

UPDATE: A Háárec napilap aktuális összefoglalójából úgy tűnik, hogy a Likudnak és szövetségeseinek kormányalakítása, amihez 60+1, Netanjahut támogató képviselő szükséges, éppen a lécet megugró iszlamistákon múlhat. A koalíciós egyeztetések így tehát folyamatosan de igen nagy akadályokkal indultak meg Jeruzsálemben. Korábban figyelmetlenségből azt írtam, a Likud szedett össze 59 képviselőt, ugyanakkor ez természetesen a Likudra és potenciális szövetségeseire igaz, Benjamin Netanjahu pártja egymagában csupán 30 képviselőt tud felmutatni. 

 

NYITÓKÉP: Az arab iszlamista Ra'am képviselőjelöltjei Jeruzsálemben, jobbszélen a listavezető Manszúr Abbasz. Fotó: Ramzy Baroud / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás