+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. június 3. csütörtök, 09:33
A Likudnál is jobboldalibb Naftali Bennett lehet hamarosan a zsidó állam miniszterelnöke, hozzá csatlakozott a jobbközép Jáir Lapid és egy arab iszlamista párt.

Bár ez az utolsó pillanatig kétséges volt, csütörtökön, magyar idő szerint reggel 8 órakor bejelentette a szélsőjobboldali izraeli Jamina vezetője, Naftali Bennett, hogy sikeresen megállapodtak egy többségi koalícióról a Kneszetben, ezért Ruven Rivlin államelnökhöz fordult, hogy az eddigi miniszterelnök, Benjamin Netanjahu és pártja, a Likud helyett nekik adjon kormányalakítási megbízást.

 

Ezzel most a legnagyobb az esélye annak, hogy a Likud élén Izraelt 11 éve folyamatosan kormányzó Benjamin Netanjahut leváltják.

 

Minderre Bennették „változáskoalíciója” számára szerda éjfél volt a határidő, és nem hivatalosan végül éjjel 11 órakor tudtak hivatalosan Rivlin elnökhöz fordulni azzal, hogy a sokszínű és immár hetek óta épített koalícióval kormányzó többséget is tudnak adni. Tehát ha egyetlen órát késnek, a kormányalakítási megbízást az elnök már másnak kellett volna, hogy kiadja, ez pedig minden bizonnyal zsinórban a hatodik időközi választás kiírásához vezetett volna az országban 2019 áprilisa óta.

 

Rivlin egyébként maga sem marad már sokáig elnök: június másodikán az új Kneszet már megválasztotta a helyére Netanjahu egy másik, korábbi kihívóját, Jichák Herzogot, aki a parlament 120 tagjából 87 szavazatát szerezte meg.

 

Naftali Bennett a szavazás utánra időzítette a koalíció végleges bejelentését is, ugyanis nagyjából a Herzog államelnökké választásához szükséges többség után lehetett biztos benne, hogy a koalíció megalakulására van esély. 

 

Az izraeli, angol nyelvű Ynet beszámolója szerint azonban egyelőre úgy tűnik, Bennett legnehezebb feladata a számos pártból álló, a Jamina és Jáir Lapid jobbközép pártja, a Jes Atid által vezetett koalíció kormányalakításig való összetartása lesz. Ennek mintegy főpróbája volt, hogy Bennették máris megpróbálták kicserélni a Kneszet likudos elnökét, Jariv Levint saját jelöltjükre, a Jes Atidban politizáló Mickey Levyre. A hadművelet azonban egyelőre nem sikerült. A Jamina egyik képviselője, Nir Orbach ugyanis először támogatta a kezdeményezést, de később visszavonta attól aláírását, tehát Levin egyelőre marad házelnök is.

 

Csak a Netanjahu-ellenesség köti össze őket

 

Bennett ugyan ismert jobboldali Izraelben, és a koalíciót végül nagy nehezen összekalapáó Jáir Lapid is inkább az eddigi izraeli politika folytatójának tekinthető, az azonban mindenképpen figyelemreméltó változás, hogy

 

a széles koalíció egyik legfontosabb tagja egy vallásos arab párt, Manszúr Abbasz Ra'am-ja, akik a politikai iszlamizmus hívei.

 

Abbasz a koalícióhoz való csatlakozását hivatalosan csütörtök hajnalban jelentette be annak a Ramat Gan-i luxusszállodának a halljában, ahol .a koalíciós tárgyalások zajlottak. Bejelentéséhez hozzátette, történelmi pillanat, hogy egy arab párt kormánypozíciókhoz juthat Izraelben. Ehhez még hozzátehetjük, hogy Lapid személyében pedig magyar származású lehet Izrael állam egyik fontos kormányembere a jövőben.

 

NYITÓKÉP: Naftali Bennett (balra) a szélsőjobbos zsidó Jamina párt elnöke és Jáir Lapid (balra) a jobbközép-liberális Jes Atid elnöke 2021. június 3-án, hajnalban. Megegyeztek a kormányzó koalícióról. / Fotó: Jacob Kornbluh, Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás