Reggelre csak összeállt a Netanjahu-ellenes koalíció Izraelben, kormányt alakíthatnak

2021.06.03. 09:33

A Likudnál is jobboldalibb Naftali Bennett lehet hamarosan a zsidó állam miniszterelnöke, hozzá csatlakozott a jobbközép Jáir Lapid és egy arab iszlamista párt.

Reggelre csak összeállt a Netanjahu-ellenes koalíció Izraelben, kormányt alakíthatnak

Bár ez az utolsó pillanatig kétséges volt, csütörtökön, magyar idő szerint reggel 8 órakor bejelentette a szélsőjobboldali izraeli Jamina vezetője, Naftali Bennett, hogy sikeresen megállapodtak egy többségi koalícióról a Kneszetben, ezért Ruven Rivlin államelnökhöz fordult, hogy az eddigi miniszterelnök, Benjamin Netanjahu és pártja, a Likud helyett nekik adjon kormányalakítási megbízást.

Ezzel most a legnagyobb az esélye annak, hogy a Likud élén Izraelt 11 éve folyamatosan kormányzó Benjamin Netanjahut leváltják.

Minderre Bennették „változáskoalíciója” számára szerda éjfél volt a határidő, és nem hivatalosan végül éjjel 11 órakor tudtak hivatalosan Rivlin elnökhöz fordulni azzal, hogy a sokszínű és immár hetek óta épített koalícióval kormányzó többséget is tudnak adni. Tehát ha egyetlen órát késnek, a kormányalakítási megbízást az elnök már másnak kellett volna, hogy kiadja, ez pedig minden bizonnyal zsinórban a hatodik időközi választás kiírásához vezetett volna az országban 2019 áprilisa óta.

Rivlin egyébként maga sem marad már sokáig elnök: június másodikán az új Kneszet már megválasztotta a helyére Netanjahu egy másik, korábbi kihívóját, Jichák Herzogot, aki a parlament 120 tagjából 87 szavazatát szerezte meg.

Naftali Bennett a szavazás utánra időzítette a koalíció végleges bejelentését is, ugyanis nagyjából a Herzog államelnökké választásához szükséges többség után lehetett biztos benne, hogy a koalíció megalakulására van esély. 

Az izraeli, angol nyelvű Ynet beszámolója szerint azonban egyelőre úgy tűnik, Bennett legnehezebb feladata a számos pártból álló, a Jamina és Jáir Lapid jobbközép pártja, a Jes Atid által vezetett koalíció kormányalakításig való összetartása lesz. Ennek mintegy főpróbája volt, hogy Bennették máris megpróbálták kicserélni a Kneszet likudos elnökét, Jariv Levint saját jelöltjükre, a Jes Atidban politizáló Mickey Levyre. A hadművelet azonban egyelőre nem sikerült. A Jamina egyik képviselője, Nir Orbach ugyanis először támogatta a kezdeményezést, de később visszavonta attól aláírását, tehát Levin egyelőre marad házelnök is.

Csak a Netanjahu-ellenesség köti össze őket

Bennett ugyan ismert jobboldali Izraelben, és a koalíciót végül nagy nehezen összekalapáó Jáir Lapid is inkább az eddigi izraeli politika folytatójának tekinthető, az azonban mindenképpen figyelemreméltó változás, hogy

a széles koalíció egyik legfontosabb tagja egy vallásos arab párt, Manszúr Abbasz Ra'am-ja, akik a politikai iszlamizmus hívei.

Abbasz a koalícióhoz való csatlakozását hivatalosan csütörtök hajnalban jelentette be annak a Ramat Gan-i luxusszállodának a halljában, ahol .a koalíciós tárgyalások zajlottak. Bejelentéséhez hozzátette, történelmi pillanat, hogy egy arab párt kormánypozíciókhoz juthat Izraelben. Ehhez még hozzátehetjük, hogy Lapid személyében pedig magyar származású lehet Izrael állam egyik fontos kormányembere a jövőben.

NYITÓKÉP: Naftali Bennett (balra) a szélsőjobbos zsidó Jamina párt elnöke és Jáir Lapid (balra) a jobbközép-liberális Jes Atid elnöke 2021. június 3-án, hajnalban. Megegyeztek a kormányzó koalícióról. / Fotó: Jacob Kornbluh, Twitter

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek