Hiába volt jóban az oroszokkal, most a nevét is eltüntetik a volt ukrán elnöknek

Szerző: Balogh Gábor
2022.06.30. 11:45

Megfosztották szevasztopoli díszpolgári címétől Leonyid Kucsma volt ukrán államfőt.

Hiába volt jóban az oroszokkal, most a nevét is eltüntetik a volt ukrán elnöknek

Az Oroszország által megszállt, majd annektált Krím helyi parlamentjének döntése értelmében az egykori elnök nevét levésték a díszpolgárok emlékfaláról is. Erről a Nexta hírügynökség videót is közzétett.

A döntést azzal indokolták, hogy Kucsma „elvesztette erkölcsi alapját” a címre. Az előterjesztést 16-an támogató, 2 elutasító szavazat és 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

Április végén a szintén Krímhez tartozó Kercs városa is megfosztotta díszpolgári címétől a volt elnököt. Vlagyimir Putyin ugyanakkor 2016 óta Szevasztopol díszpolgára.

Leonyid Kucsma Ukrajna második, és eddig leghosszabb ideig, 1994-től 2005-ig regnáló államfője volt. Kormányzása alatt az ország egyaránt jó kapcsolatokra törekedett a Nyugattal és Oroszországgal is. Ő kezdte meg a szabadkereskedelmi tárgyalásokat az Európai Unióval, ugyanakkor barátsági szerződést kötött Moszkvával, és támogatta, hogy az orosz legyen az egyik hivatalos nyelv Ukrajnában.
B

ár sorozatos korrupciós botrányai miatt 2005-ben megbukott, személye az ukránok és oroszok számára is elfogadható maradt. Nem véletlen, hogy Kijev 2014-ben őt delegálta a donbasszi szakadárokkal folyó tárgyalásokra. A Kremlben minden bizonnyal azért vált nemkívánatos személlyé, mert

az idén februárban induló orosz invázióval szemben ellenállásra szólította fel honfitársait.

„Ha az ukrán nép a haza védelmében kel fel, senki és semmi nem tudja megfékezni” – fogalmazott a veterán politikus márciusban.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin és Leonyid Kucsma 2003-ban

Fotó: A Kreml honlapja

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek