Belaruszból indított légitámadást az orosz hadsereg

Szerző: Balogh Gábor
2022.06.25. 18:41

Az orosz légierő gépei támadást hajtottak végre ukrán területen Belaruszból felszállva.

Belaruszból indított légitámadást az orosz hadsereg

Az ukrán hatóságok közlése szerint húsz rakéta csapódott be Deszna faluban az ország északi részén található Csernyihiv régióban. Hozzátették: a bombázás során az infrastruktúra sérült, de áldozatokról nem érkezett jelentés - adja hírül az Euroactiv. 

A Kiyiv Independent a Honvédelmi Minisztériumra hivatkozva ugyanakkor azt írja: 6 orosz Tu-22M bombázó Belaruszból felszállva 12 rakétát lőtt ki Kijev, Csernyihiv és Szumi megyékre. A Nexta hírügynökség szerint ez az első alkalom, hogy Oroszország legközelebbi szövetségesének területéről indítottak légitámadást Ukrajna ellen.

A támadásra Vlagyimir Putyin orosz elnök és fehérorosz kollégája, Aljakszandr Lukasenka szombatra tervezett szentpétervári találkozója előtt került sor.
Minszk az invázió kezdete óta logisztikai támogatást nyújt Moszkvának, és Oroszországhoz hasonlóan számos szankciót vetettek ki rá a nyugati államok, de hivatalosan nem vesz részt a konfliktusban.

Az ukrán titkosszolgálat úgy véli, „a mai csapás közvetlenül összefügg a Kreml azon törekvésével, hogy Belaruszt mint hadviselő felet bevonja a háborúba”.

A belarusz elnök azonban mindeddig elzárkózott a hasonló korábbi kérések elől, mert tudja, hogy a belarusz hadsereg még ebben a helyzetben is valószínűleg nagyon jelentős veszteségeket szenvedne el egy esetleges támadás során.

Csütörtökön Alekszej Gromov tábornok, az Ukrán Fegyveres Erők operatív főigazgatóságának helyettes vezetője egysajtótátájékoztatón annak a gyanújának adott hangot, hogy Belarusz fegyverekkel segíthet az orosz hadseregnek. 

Az ukrán vezérkar arra alapozza a feltételezést, hogy a Gomeltől délre fekvő Zjabrovka repülőterén megnőtt az aktivitás, emellett úgy vélik, hogy a fehérorosz fegyvereket az orosz haderő első körben a donyecki szakadár területen fogja bevetni.

NYITÓKÉP: Tu-22M bombázó

FOTÓ: Flickr/Dmitry Terekhov

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek