Egyre nagyobb a félelem a Roe kontra Wade eltörlése miatt, tüntetőket bántalmaznak országszerte

Szerző: Cserdi Dóra
2022.06.28. 19:25

Arizonában, a Capitolium épületéből könnygázzal lőtt tüntetőkre a rendőrség.

Egyre nagyobb a félelem a Roe kontra Wade eltörlése miatt, tüntetőket bántalmaznak országszerte

Egyre nagyobb a félelem az Egyesült Államokban a Roe kontra Wade eltörlése miatti rendőri erőszak és az abortuszellenes aktivisták támadásai okán – írja a Guardian.

A Roe kontra Wade ítéletet múlt pénteken helyezte hatályon kívül az amerikai Legfelsőbb Bíróság. Azóta országszerte több százezren gyűltek össze az Egyesült Államokban, tiltakozva a döntés ellen.

A demonstrációk túlnyomórészt békésen zajlottak, de néhány esetben a rendőrök erőszakosan léptek fel a tüntetőkkel szemben, illetve előfordult aktivisták elleni támadás is – teszik hozzá. A lap szerint

a rendfenntartó erők több államban is lecsaptak a demonstrációkra, gumibotokkal vertek, illetve erőszakkal vittek el aktivistákat helyszínekről.

Arizonában, a Capitolium épületéből könnygázzal lőtt a tüntetőkre a rendőrség. A hatóságok később közleményt adtak ki, amelyben azt írták, attól tartottak, a demonstrálók bejutnak az épületbe. A cikk szerint az iowai Cedar Rapidsban pedig kórházba került egy nő, mivel kisteherautóval hajtottak tüntetők közé.

A helyi rendőrség nem kívánta kommentálni az esetet. A lap azt írja, az állam nemrég fogadott el egy törvényt, ami bizonyos körülmények között engedélyezi, hogy sofőrök tüntetőket üssenek el. A jogszabály elméletben azokat a járművezetőket védené, akik csapdába estek egy úttesten zajló jogellenes demonstráció miatt, és ezért menekülniük kell. A Guardian szerint több államban is hatályban van hasonló törvény.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek