Az amerikai Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette az abortuszhoz való jogot

Szerző: Cserdi Dóra
2022.06.24. 17:28

Több millió nőt érint a döntés.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette az abortuszhoz való jogot

Nők milliói veszítik el az abortuszhoz való jogukat az Egyesült Államokban, miután a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte azt az 50 évvel ezelőtti döntést, amely legalizálta a terhességek megszakítását az egész ország területén - írja a BBC.

A lépés várható volt. Hetekkel korábban példátlan módon kiszivárgott egy dokumentum, amiből úgy tűnt, a bíróság támogatja a Roe kontra Wade ítélet megsemmisítését.

Az új döntés értelmében az államok betilthatják az abortusz lehetőségét a területeiken, és előreláthatólag legalább a felük új korlátozásokat vagy tilalmakat vezet be.

Tizenhárom állam már elfogadta az úgynevezett trigger-törvényeket, amelyek a Legfelsőbb Bíróság döntését követően automatikusan betiltják az abortuszt. Számos más terület pedig valószínűleg hamarosan új korlátozásokat vezet be.

A Planned Parenthood, az abortuszokat végző egészségügyi szervezet kutatása szerint a döntéssel legalább mintegy 36 millió reproduktív korú nő számára szűnik meg az abortuszhoz való hozzáférés.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek