Legalább 10 embert rúgtak ki a Borstól és a Metropoltól

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.06.22. 12:40

Információink szerint kisebb vérfürdőt tartottak a kormánypárti lapoknál.

Legalább 10 embert rúgtak ki a Borstól és a Metropoltól

Összesen körülbelül 10 embernek mondtak fel ma, azaz június 22-én, délelőtt a Borsnál és a Metropolnál. A kirúgottak ezúttal többnyire képszerkesztők és tördelők. A pletykák szerint erre azért volt szükség, hogy

helyet csináljanak a Ripost7-nél dolgozóknak,

a lap ugyanis a közeljövőben – hiába az áremelés – megszűnik.

A helyzet keserű komikuma, hogy miután 2018-ban a KESMA átvette a Borsot, 2019-ben pedig bejelentették, hogy a(z akkori) Lokállal együtt Ómolnár Miklós irányítása alá kerül, Ómolnár az azévi céges karácsonyon nyugtatónak szánt beszédett mondott, hogy senki ne aggódjon, ő sem úgy szeretne bevonulni a sajtótörténetbe,

mint aki elsüllyesztette a Borsot.

Akkoriban ugyanis az a pletyka járta, hogy bár az összehangolás bejelentése után még sokáig semmi nem történt, mindenkit kirúgnak a Borstól, hogy a már akkor is vergődő, ám Ómolnárhoz jóval lojálisabb ripostos csapattal töltsék fel a lapot. És bár a Bors azóta is működik, az akkori társaságból a mostani kirúgások után legfeljebb 5-6 fő maradhatott.

A felmondások Kovács Tibor 2019. tavaszi távozásával kezdődtek, aki egyébként a Bors, a Dél-Magyarország és a Kisalföld kiadójának, a 2018 óta a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, azaz a KESMA alá tartozó Lapcom Zrt. vezérigazgatója volt.

Őt követte 2021 elején Kovács Vince, a lap főszerkesztője. Kovács állítólag egy ideje készült már a távozásra, mivel

elégedetlen volt a kormányközeli médiavállalatnál zajló folyamatokkal,

és a Blikknél folytatta a munkát. A lap belső viszonyait jól ismerő forrásaink egyébként megjegyezték, hogy bár négyszemközt Kovács szeretett bosszankodni az elfideszesítés miatt, a vezetéssel soha nem éreztette, hogy nem értene egyet.

Az ő helyét ideiglenesen az akkori főszerkesztő-helyettes, Kövess László kapta meg, aki azóta is csak általános print főszerkesztő-helyettesként szerepel az impresszumban, hiszen a valódi főszerkesztői pozíciót Ómolnár tölti be.

A főszerkesztő felmondásával közel egyidőben több felmondás is történt, Takács Gabriella, a lap másik főszerkesztő-helyettese a Central Médiacsoporthoz tartozó Story és Best magazinokhoz igazolt. Mindkettőjükkel több újságíró is távozott a sztár és aktuális rovatokból.

A következő időszakban

apránként morzsolódtak le az emberek,

voltak, akik megmaradtak a médiában, és voltak, akik teljesen más területen helyezkedtek el.

Az ő helyeiket többnyire ripostosokkal töltötték fel, hiszen a tervek is arról szóltak, hogy a két szerkesztőség egyre inkább összeolvad. A második vonalba például printhez főszerkesztő-helyettesnek Végh László érkezett, a Ripost egykori szerkesztője, Ómolnár jobb-, az online-hoz pedig Pálfi Kriszta, Ómolnár balkeze került.

A helyzet úgy alakult, hogy kirúgni tényleg nagyon keveseket rúgtak ki, mert a borsosok,

ahogy tudtak, menekültek a laptól.

A felmondások és a csapatösszevonás egyébként jól illeszkednek abba a trendbe, amit az utóbbi időben a kormánysajtóban lehet látni.

Előbb megszűnt a FourFourTwo focis lap, azt követte City7 nevű kormánypárti lap. A kormánypárti lapokat többségét kiadó Mediaworks az elmúlt napokban öt nyomdájából kettőt is bezárt a a magyar gazdasági helyzet romlásával magyarázva, a Magyar Nemzet és a hetilappá alakított Ripost7 is árat emelt, ami – ha lehet hinni a találgatásoknak – így sem fogja megmenteni.

Ahogy korábban írtuk, a Kisalföld című lapnál öt embernek mondtak fel, a Délmagyarnál és Zalai Hírlapnál pedig a szerkesztőség felét küldték el.

NYITÓKÉP: Bors címlap

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek