+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. szeptember 7. hétfő, 14:03
A kormánypárti propaganda helyett az első szám alapján egy korrekt, felidegesíteni senkit nem akaró lapot csinált a Mediaworks a Lokál utódjából. A bulvár és a kaotikus kinézet azért nem változott.

Úgy tűnik, a kormánypárti Mediaworksnél is rájöttek, hogy fullba nyomni a propagandát nem a legkifizetődőbb dolog az ellenzéki beállítottságú fővárosban – már ha ugye az a cél, hogy az emberek el is olvassák a kínált tartalmat.

 

És valóban, a Mediaworks már júliusi bejelentésében azt pedzegette, hogy „megbízható és praktikus” cikkekkel szeretné újraindítani a 2016 nyarán bezárt napilapot, a Metropolt – igaz, akkor azt még nem közölték, hogy a fideszes bulvár- és propagandalapot, a Lokált akarják Metropollá konvertálni.

 

Az eredeti Metropol Simicska Lajos érdekeltségébe tartozott, bezáratni pedig azért kellett, mert a G-nap után valahogy elapadtak a hirdetési pénzek, Simicska pedig nem kívánta ilyen formában tovább üzemeltetni a lapot.

 

Na de milyen az új Metropol? Felfedezhető-e benne akárcsak nyomokban a néhai Lokál szellemisége? Megnéztük!

 

Ami maradt: a kaotikus tördelés és bulvár

 

Abban mindenképpen követi közvetlen elődjét az új Metropol, hogy a bulvár fontos helyet foglal el: már a címlapon egyből két Jason Momoával igyekeznek rávenni az embert, hogy olvassa el az újságot.

 

MIVEL IS LEHETNE JOBBAN ELADNI AZ ÚJ METROPOLT, MINT AQUAMANNEL ÉS ANNAK MAGYAR HASONMÁSÁVAL? DE HA MÁR BULVÁR, VAN CIKK A GYEREKÉRŐL LEMONDÓ ÉS SÚLYOS BETEGSÉGGEL KÜZDŐ SZTÁRRÓL IS.

 

A Metropol abban sem hazudtolja meg a kinézetre valóban nem túl esztétikus Lokált, hogy ugyanolyan kaotikusan néz ki: a tördelés és a hírhasábok elhelyezése néhol borzalmas, a szöveg néhol hol balrazárt, hol jobbrazárt, hol sorkizárt. A Pesti Hírlaphoz képest az új Metropolt – akárcsak a Lokált – mindenképp rosszabb élmény olvasni.

 

A BRUTÁLISAN MEGERŐSZAKOLT ULTRAFUTÓ, MAKAI VIKTÓRIA TÖRTÉNETÉT NEM CSAK A TARTALOM, HANEM A KINÉZET MIATT SEM KELLEMES OLVASNI.

 

A Metropol javára kell írni ugyanakkor, hogy van egy kifejezetten szórakoztató hírhasábja „A nap lúzerei” címmel, ahol a nyitószámban idióta bűnüzők szerencsétlen lopási kísérletéről olvashatunk. Már emiatt is érdemes kinyitni a lapot, amiért fizetni amúgy sem kell.

 

Ami változott: propaganda helyett tájékoztatás, pártpolitika helyett praktikus infók

 

Míg a Lokál stratégiája az volt, hogy a bulvárral tegye fogyaszthatóbbá és kevésbé idegesítővé a nem titkolt kormánypropagandát, az újjáélesztett Metropol inkább névelődje szellemiségét követi: akármennyire szereti a könnyed bulvárt, a hangsúly nem ezen van. A 24 oldalas nyitószámban (mindig ekkora terjedelemben fogják kiadni a lapot) mindössze négy oldal bulvártartalom, négy oldal horoszkóp és keresztrejtvény, két oldal sport és egy oldal  bemutatkozás van.

 

AZ ÚJJÁALAKULT METROPOL AZT ÍGÉRI, HOGY LÉNYEGRE TÖRŐEN FOG ÍRNI ARRÓL, AMI AZ EMBEREKET ÉRDEKLI: PÉLDÁUL HOGY MIKOR NEM LESZ MELEGVÍZ BUDAPESTEN, VAGY MIRŐL FOGNAK DÖNTENI A POLITIKÁBAN. 

 

A többi viszont (leszámítva a hirdetéseket és a címlapot) valóban inkább közérdekű tájékoztatás, mintsem szórakoztató tartalom vagy propaganda. 

 

A METROPOL SZERINT SZEPTEMBER 7-ÉN A LEGFONTOSABB HÍR NEM ORBÁN VIKTOR VALAMELYIK SZABADSÁGHARCA, HANEM AZ EGYETEMI TANÉVKEZDÉS, VAGY A KÖZLEKEDÉSI VÁLTOZÁSOK. A TÁJÉKOZTATÓ ANYAGOK PEDIG VALÓBAN TÉNYKÖZLŐ STÍLUSBAN ÍRÓDTAK, NYOMA NINCS BENNÜK A LOKÁLBAN MEGSZOKOTT PROPAGANDISZTIKUS HANGNEMNEK.

 

És ha a politika szóba is kerül, az új Metropol igyekszik azt semlegesen közölni, mintha véletlenül sem akarnák, hogy valakit politikai nézetei miatt felbosszantsanak. Igaz, a politikai témaválasztás – legalábbis a nyitószámban – nem kiegyensúlyozott: az egyetlen oldalon, ahol direkten politikai témákat tárgyal, a Metropol a koronavírus-jelentés mellett azt tartotta még fontosnak közölni, hogy a Magyar Autóklub ellenzék számára kényelmetlen felmérése szerint a budapestiek többsége nem támogatja a körúti biciklisávokat. Erre a hírre a fővárosi vezetést nem reagáltatták.

 

A NYITÓSZÁMBAN ORBÁN VIKTOR AZ EGYETLEN POLITIKUS, AKI SZEREPEL, ÉS ŐT IS CSAK EGYSZER EMLÍTIK A KORONAVÍRUS KAPCSÁN. 

 

Ugyanakkor ha nagyon akarunk, rejtett politikai üzeneteket is beleláthatunk a politikamentes tartalmakba:

 

KI TUDJA, ENNEK A KERESZTREJTVÉNYNEK A MEGFEJTÉSE AKÁR ORBÁN VIKTOR HÍRES „HELLÓ, RÖFIK!” KÖSZÖNÉSÉRE IS RÍMELHET.

 

Összességében az látszik, hogy a kormánypárti Mediaworks valóban a régi Metropolt szeretné feltámasztani, és olyan lapot csinálni az egykori Lokálból, ami a politikai érzelmek felkorbácsolása helyett a praktikus információszolgáltatásra helyezi a hangsúlyt, és legfeljebb a témaválasztásban karolja fel a kormányoldalt. Ezt a szándékot valószínűsíti az is, hogy sehol sem jelzik egy szóval sem, hogy ez a Metropol tulajdonképpen a Lokál utódja.

 

A 24 OLDALAS NYITÓSZÁM MINDÖSSZE 20. OLDALÁN JELZI A METROPOL, HOGY KIK CSINÁLJÁK A LAPOT.

 

Az új Metropol főszerkesztője egyébként az a Simon László, aki 2016 előtt is sokáig (18 évig) dolgozott a Metropolnál szerkesztőként és vezető szerkesztőként, a lap bezárása után pedig a kormánypárti propagandalaphoz, a Riposthoz szegődött. Simon annak az Ómolnár Miklósnak dolgozott, aki a Ripostot alapította, és aki az új Metropol bulvár részéért is felel.

 

KÉPEK: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás