+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2020. november 27. péntek, 07:45
Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is. A Győr-Moson-Sopron megyei napilap azonban nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Szeptember 23-án megjelent egy riportom az Azonnalin: egy vállalkozó, Attila történetét dolgoztam fel benne, aki internetes banki csalás áldozata lett, és elveszített több mint hatmillió forintot. A riportot elég sokan olvasták – sajnos az ilyen jellegű csalások nem ritkák Magyarországon –, a megjelenése után más károsultak is jelentkeztek nálunk. Bár az áldozatokat egyelőre nem kártalanította a bank, azt jó volt látni, hogy – talán az én cikkem hatására is – a pénzintézet módosított a mobilalkalmazásába való bejelentkezés azon lépcsőfokán, amit kihasználva a csalók hozzáférhettek az áldozatok bankszámláihoz.

 

Attilával azóta is kapcsolatban vagyok, követem az ügyének alakulását, rendszeresen beszélünk. Az ügyében az első cikkem megjelenése óta sincs előrelépés, a bank továbbra is elzárkózik a kártalanításától, így a nyilvánosság maradt az egyetlen eszköze. A legutóbbi beszélgetésünk során megemlítette, hogy a történetét elmondta a megyei lapnak, a Kisalföldnek is. Kíváncsiságból megkerestem a cikket, és az olvasásakor fura érzés kerített hatalmába: nagyon ismerős volt a szöveg. A cikk legalább fele ugyanis az én mondataimból áll; egész bekezdéseket másoltak át a cikkemből, minimális szerkesztéssel. 

 

A CIKK LEJÖTT A NYOMTATOTT KISALFÖLD NOVEMBER 11-I LAPSZÁMÁBAN IS. A SÁRGÁVAL ALÁHÚZOTT MONDATOKAT EGY AZ EGYBEN AZ AZONNALITÓL MÁSOLTÁK ÁT.

 

Van olyan része a cikknek, ahol az általam az Azonnalin leírtakat egyenesen az interjúalany szájába adják, mintha ő mondta volna.

 

A nagyjából 40 ezer példányban megjelenő, ezzel Magyarország legolvasottabb közéleti napilapjának számító Kisalföldet – ahogy mára a teljes megyei napilaphálózatot – a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány alá tartozó Mediaworks adja ki. A kormányközeli médiabirodalomban nem ritka, hogy ugyanaz az anyag több újságban is megjelenjen – gondoljunk csak a regionális lapok azonos címlapjaira –; Bukovics Martin, az Azonnali főszerkesztője szúrta ki, miután szóltam neki a Kisalföld cikkéről, hogy a tőlünk másolt anyag rövidítve a Magyar Nemzet online felületén is megjelent

 

Megpróbáltam betelefonálni a Kisalföld szerkesztőségébe, de a honlapjukon megadott számon nem valamelyik Győr-Moson-Sopron megyei szerkesztőségük, hanem a Mediaworks központi ügyfélszolgálata érhető el, ahonnan valamiért nem tudták kapcsolni a szerkesztőséget. Végül telefonon

 

sikerült utolérnem Varga Ottó főszerkesztőt, hogy megkérdezzem, hogyan történhetett ez, de ő csak annyit közölt, fogalma sincs, miről van szó.

 

Az Azonnali természetesen megteszi a szükséges jogi lépéseket, a fejleményekről külön cikket írunk majd.

 

NYITÓKÉP: Azonnali-montázs

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás