+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. január 30. csütörtök, 18:25
Ezentúl minden délután osztogatják majd Budapest belvárosában az ingyenesen terjesztett Pesti Hírlapot. De milyen lett az első szám, és érdemes lehet-e ezentúl inkább ezt elvenni a rikkancsoktól, mint a Lokálért nyúlni? Összehasonlítás!

Tizenhat oldalas, ingyenes és délután négy után rikkancsok terjesztik Budapest belvárosában: ez az új Pesti Hírlap, melynek január 30-án, csütörtökön jelent meg élesben először a kezdőszáma, innentől a belváros forgalmasabb csomópontjain minden nap 16 óra után lehet majd hozzájutni.

 

De milyen az új napilap összehasonlítva legfőbb piaci ellenfelével, a Lokállal,

 

és érdemes-e a lokálos stand helyett inkább a Pesti Hírlap rikkancsaihoz odalépned ezentúl?

 

Miután decemberben a próbaszámot már szemléztük, most összehasonlítottuk a két ingyenes kiadványt!

 

Megjelenés

 

A Lokál és a Pesti Hírlap között az első szembeötlő különbség, hogy míg előbbi kisebb, A/4-formátumban jelenik meg, utóbbi kétszer akkora, érzésre napilaposabb, cserébe mondjuk a metrón vagy egy zsúfolt buszon nehezebben olvasható, mint a könnyen kézbe vehető Lokál.

 

EZEK A LEGFONTOSABB HÍREK A LOKÁL (B) ÉS A PESTI HÍRLAP (J) SZERINT.

 

A Lokál egyébként kinézetre továbbra is egy kifejezetten kaotikus, ízléstelenül szerkesztett bulvárlap benyomását kelti. Még a címlap szövegeinek elolvasása nélkül is szembeötlő a címek keszekuszasága – a borítón rögtön hétféle betűtípus jelenik meg, a szalagcímek pedig egyértelműen a hatásvadászatra apellálnak (Újabb rohamra készülnek a migránsok; Karácsony diktátorként viselkedik; Nem kér bocsánatot a kereszténygyalázó ellenzéki politikus).

 

A Pesti Hírlap arany-fekete dizájnja ezzel szemben elegáns benyomást kelt,

 

a címlap elrendezése ízléses és átlátható, a címek pedig jóval kimértebbek:

 

a kezdőszámnál a Wichmann Tamás kenuvilágbajnokkal készített interjú uralja a címlapot, oldalt és felül rövid címekben szemezgetnek az aznapi érdekesebb – s jellemzően pártpolitikamentes tartalmakból.

 

Célközönség

 

Nyilvánvalóan a két lap teljesen különböző olvasótáborokat céloz meg: formátuma miatt a Lokál két metrómegálló alatt kényelmesen átlapozható, nem az az újság, amit az ember szívesen hazavisz magával, legfeljebb a keresztrejtvény miatt nem landol a kukában rögtön az átlapozás után. A Pesti Hírlap a Lokáltól eltérően nem is reggel, hanem este jelenik meg, vagyis célja nem az, hogy a munkába járás idején elüsse az időt, hanem hogy onnan távozva hazavigyük és átlapozzuk benne az érdekesebb anyagokat. Már csak a formátuma miatt is jobban illik hozzá a karosszék, mint a metróülés.

 

Belpolitika

 

Beljebb lapozva, a belpolitikai rovatot a Lokál esetében migránsozás és a Niedermüller-ügy dominálja.

 

A meglepetésszerű röszkei migránsrohamról szóló cikket egy citromsárga doboz egészíti ki „NAGY A VESZÉLY!” címmel,

 

a Niedermüller-ügyben írt cikk mellett pedig kiderül továbbá, hogy Niedermüller ellen „mindenki tiltakozik”. Mindenki alatt pedig Szalóki Ági énekesnőt, Novák Katalin fideszes családügyi államtitkárt, Bajkai István fideszes országgyűlési képviselőt, valamint a Fidesz-tag Bayer Zsoltot kell érteni. A Lokál ezen felül még promózza egy kicsit az erzsébetvárosi Fidesz által, Niedermüller ellen szervezett tüntetést is, de az oldalra elfért még az is, hogy „Gyurcsányék idején érte hátrány a gyöngyöspatai gyerekeket”, valamint, hogy „Egyre jobban teljesít a magyar gazdaság”.

 

A kormánypárti lap negyedik oldalán Karácsony Gergely diktatórikusnak vélt fővárosi SZMSZ-módosítása a téma, csakhogy a cikkben kizárólag fideszes politikusokat idéznek. A keretes írásokban a Lokál kifogásolja, hogy az SZMSZ-ügyben „Most hol vannak a »jogvédők«”?, de a Lánchíd felújításának ügyével kapcsolatban azt is megtudhattuk, hogy „a kormány tartja a szavát”. Alatta még egy kishír fért el arról, hogy hamarosan évértékelő beszédet tart Orbán Viktor.

 

ÍGY SZÁMOL BE A RÖSZKEI MIGRÁNSROHAMRÓL A PESTI HÍRLAP (B) ÉS A LOKÁL (J).

 

A Pesti Hírlap egy pár soros rövidhírben számol be a Niedermüller-ügyről, de a 2-3. oldalt inkább az újság saját anyagai dominálják: egyebek mellett szó esik a Lánchíd felújításának nehézségeiről, valamint arról, hogy az állami kukaholding továbbra sem utalta át a Budapestnek járó, de még ki nem fizetett 10 milliárd forintot. A másik oldalon hosszú riport készült a Kínából tovaterjedő koronavírus magyar vonatkozásairól, valamint a járvány hátteréről.

 

A Pesti Hírlapban a migránsoknak a röszkei határkerítés elleni támadásáról a negyedik oldalon számol be, mellette a kispesti szocialisták korrupciós botrányairól is szó esik. Ezen felül a lapban elfért még egy szocioriport is, ahol egy budapesti pár menekülését mutatták be egy XVI. kerületi uzsoraalbérletből (hasonló témában egyébként már a lap próbaszámában is volt cikk).

 

Külpolitika

 

Egyik szerkesztőség sem árasztja el olvasóit külpolitikai hírek tömkelegével,

 

a Lokálban az egyetlen hosszabb külpolitikai hír egy egészoldalas cikk a koronavírusról, de még három sor jutott a Kolozsvárra tartó „szupervonat” terveiről is.

 

A Pesti Hírlap valamivel erősebb, hiszen itt egy kifejezetten színvonalas riport készült a Dominikán a börtönben raboskodó magyarok helyzetéről, emellett egy hosszú, infografika-sáv is helyet kapott. Rövid hírekben volt szó a brexitről és az ukrán-magyar kapcsolatokról is.

 

Vélemény

 

A Lokálban nincs kijelölt véleményrovat, a kormánypárti lapban tendenciózus híradásokkal, az ellenzéki álláspont következetes elhallgatásával és a fideszes narratíva harsogásával kompenzálják ennek hiányát, vagyis lényegében az egész lap egy nagy véleményrovat. A Pesti Hírlap egy oldalt szánt a publicisztikákra, itt Lakner Zoltán politikai elemző, Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi igazgatója, valamint Dénes Ferenc sportközgazdász szólalt meg.

 

A HÁTSÓ OLDAL CUKISÁGROVATÁBAN A LOKÁLBA KÉT KÉPREGÉNY, EGY PANDA ÉS EGY MACSKA IS JUTOTT, A PESTI HÍRLAPBA CSAK EGY JEGESMACI.

 

Hozzáadott érték

 

A kormánypárti bulvárlap nem erőlteti meg magát azzal, hogy saját értesülésből számoljon be bizonyos témákról, ami nem keményvonalas kormánypárti propaganda, az leginkább érdektelen ismeretterjesztés (például egy egész oldal arról, hogy miért érdemes sokszor kezet mosni, vagy hogy mit csináljunk ahhoz, hogy jól tudjunk otthonról dolgozni), vagy bulvár (Timi papja elmenekül a döntő elől), vagy sport. A kultúra rovat itt kimerül a Kórusok Téli Éjszakája, valamint a Pesti Vigadóban tartandó Aranybál promózásában.

 

A Pesti Hírlap ezzel szemben tele van riportokkal, interjúkkal, véleményekkel, infografikákkal, saját értesülésekkel,

 

amelyek miatt a lap már többet tud adni, mintha csak átgörgetnénk a hírkeresőt. Kifejezetten jó lett például a dominikai börtönriport, az egész lapot elfoglal Wichmann Tamás-interjú, de bekerült egy beszélgetés Vámos Miklóssal is. A sportrovatba került kisinterjú Babos Tímea teniszezővel, és van egy képbehozó cikk a 2020-as tokiói olimpiáról.

 

Szórakoz(tat)ás

 

Ha az az ember vagy, aki csak a rejtvények miatt vesz el egy napilapot, akkor a Lokál a nyertes ebben a kategóriában, hiszen a keresztrejtvényen és a sudokun felül még egy harmadik rejtvény is jutott bele, a Pesti Hírlapba csak az előbbi kettő került bele. Ráadásul egy Lokál-címlap már önmagában felhőtlen szórakozás,

 

főleg a címlapon, a Lokál-logóra rávarázsolt „betiltva” feliraton hahotázhatunk nagyokat, miután a „tiltott” médiaterméket elvesszük a BKV területein felállított standokról.

 

Ezt a szürreális szórakozástatásfaktort a Pesti Hírlap nem tudja hozni a tárgyilagosságra törekvésével, valamint a szenzációhajhász címek és az előnytelenül fotózott ellenzéki politikusok portréinak tudatos kerülésével.

 

EGY PONT A LOKÁLNAK A REJTVÉNYROVATBAN: A PESTI HÍRLAPBAN KETTŐ, A LOKÁLBAN HÁROM REJTVÉNY IS VAN. PLUSZ HOROSZKÓP IS! KELL ENNÉL TÖBB?

 

Összegzés

 

A két lapot csak hasonló, ingyenes üzleti modelljük miatt lehet egymással összehasonlítani, minden másban jobban nem is különbözhetnének egymástól. Igaz, a Lokálért mindenki fizet adóforintok formájában, de legalább ingyen a kezébe is nyomják, és ha másra nem is, de rejtvényfejtésre tökéletesen meg is felel.

 

Színvonalában a Pesti Hírlap inkább lehetne a fizetős napilapok (Népszava, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap) ellenfele,

 

sőt, pártpolitikamentességével, kimértségével és megígért méltányosságával talán még túl is mutat azokon. A nagy kérdés, hogy a kezdeti lendületet a Pesti Hírlap tudja-e tartani: ha igen, akkor Budapest egy olyan médiaterméket kapott, amit valóban érdemes elvenni a rikkancsoktól, és otthon is átlapozni.

 

FOTÓK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás