Itt az ingyenes Pesti Hírlap tényleges első száma, de milyen lett a Lokálhoz képest?

Szerző: Illés Gergő
2020.01.30. 18:25

Ezentúl minden délután osztogatják majd Budapest belvárosában az ingyenesen terjesztett Pesti Hírlapot. De milyen lett az első szám, és érdemes lehet-e ezentúl inkább ezt elvenni a rikkancsoktól, mint a Lokálért nyúlni? Összehasonlítás!

Itt az ingyenes Pesti Hírlap tényleges első száma, de milyen lett a Lokálhoz képest?

Tizenhat oldalas, ingyenes és délután négy után rikkancsok terjesztik Budapest belvárosában: ez az új Pesti Hírlap, melynek január 30-án, csütörtökön jelent meg élesben először a kezdőszáma, innentől a belváros forgalmasabb csomópontjain minden nap 16 óra után lehet majd hozzájutni.

De milyen az új napilap összehasonlítva legfőbb piaci ellenfelével, a Lokállal,

és érdemes-e a lokálos stand helyett inkább a Pesti Hírlap rikkancsaihoz odalépned ezentúl?

Miután decemberben a próbaszámot már szemléztük, most összehasonlítottuk a két ingyenes kiadványt!

Megjelenés

A Lokál és a Pesti Hírlap között az első szembeötlő különbség, hogy míg előbbi kisebb, A/4-formátumban jelenik meg, utóbbi kétszer akkora, érzésre napilaposabb, cserébe mondjuk a metrón vagy egy zsúfolt buszon nehezebben olvasható, mint a könnyen kézbe vehető Lokál.

EZEK A LEGFONTOSABB HÍREK A LOKÁL (B) ÉS A PESTI HÍRLAP (J) SZERINT.

A Lokál egyébként kinézetre továbbra is egy kifejezetten kaotikus, ízléstelenül szerkesztett bulvárlap benyomását kelti. Még a címlap szövegeinek elolvasása nélkül is szembeötlő a címek keszekuszasága – a borítón rögtön hétféle betűtípus jelenik meg, a szalagcímek pedig egyértelműen a hatásvadászatra apellálnak (Újabb rohamra készülnek a migránsok; Karácsony diktátorként viselkedik; Nem kér bocsánatot a kereszténygyalázó ellenzéki politikus).

A Pesti Hírlap arany-fekete dizájnja ezzel szemben elegáns benyomást kelt,

a címlap elrendezése ízléses és átlátható, a címek pedig jóval kimértebbek:

a kezdőszámnál a Wichmann Tamás kenuvilágbajnokkal készített interjú uralja a címlapot, oldalt és felül rövid címekben szemezgetnek az aznapi érdekesebb – s jellemzően pártpolitikamentes tartalmakból.

Célközönség

Nyilvánvalóan a két lap teljesen különböző olvasótáborokat céloz meg: formátuma miatt a Lokál két metrómegálló alatt kényelmesen átlapozható, nem az az újság, amit az ember szívesen hazavisz magával, legfeljebb a keresztrejtvény miatt nem landol a kukában rögtön az átlapozás után. A Pesti Hírlap a Lokáltól eltérően nem is reggel, hanem este jelenik meg, vagyis célja nem az, hogy a munkába járás idején elüsse az időt, hanem hogy onnan távozva hazavigyük és átlapozzuk benne az érdekesebb anyagokat. Már csak a formátuma miatt is jobban illik hozzá a karosszék, mint a metróülés.

Belpolitika

Beljebb lapozva, a belpolitikai rovatot a Lokál esetében migránsozás és a Niedermüller-ügy dominálja.

A meglepetésszerű röszkei migránsrohamról szóló cikket egy citromsárga doboz egészíti ki „NAGY A VESZÉLY!” címmel,

a Niedermüller-ügyben írt cikk mellett pedig kiderül továbbá, hogy Niedermüller ellen „mindenki tiltakozik”. Mindenki alatt pedig Szalóki Ági énekesnőt, Novák Katalin fideszes családügyi államtitkárt, Bajkai István fideszes országgyűlési képviselőt, valamint a Fidesz-tag Bayer Zsoltot kell érteni. A Lokál ezen felül még promózza egy kicsit az erzsébetvárosi Fidesz által, Niedermüller ellen szervezett tüntetést is, de az oldalra elfért még az is, hogy „Gyurcsányék idején érte hátrány a gyöngyöspatai gyerekeket”, valamint, hogy „Egyre jobban teljesít a magyar gazdaság”.

A kormánypárti lap negyedik oldalán Karácsony Gergely diktatórikusnak vélt fővárosi SZMSZ-módosítása a téma, csakhogy a cikkben kizárólag fideszes politikusokat idéznek. A keretes írásokban a Lokál kifogásolja, hogy az SZMSZ-ügyben „Most hol vannak a »jogvédők«”?, de a Lánchíd felújításának ügyével kapcsolatban azt is megtudhattuk, hogy „a kormány tartja a szavát”. Alatta még egy kishír fért el arról, hogy hamarosan évértékelő beszédet tart Orbán Viktor.

ÍGY SZÁMOL BE A RÖSZKEI MIGRÁNSROHAMRÓL A PESTI HÍRLAP (B) ÉS A LOKÁL (J).

A Pesti Hírlap egy pár soros rövidhírben számol be a Niedermüller-ügyről, de a 2-3. oldalt inkább az újság saját anyagai dominálják: egyebek mellett szó esik a Lánchíd felújításának nehézségeiről, valamint arról, hogy az állami kukaholding továbbra sem utalta át a Budapestnek járó, de még ki nem fizetett 10 milliárd forintot. A másik oldalon hosszú riport készült a Kínából tovaterjedő koronavírus magyar vonatkozásairól, valamint a járvány hátteréről.

A Pesti Hírlapban a migránsoknak a röszkei határkerítés elleni támadásáról a negyedik oldalon számol be, mellette a kispesti szocialisták korrupciós botrányairól is szó esik. Ezen felül a lapban elfért még egy szocioriport is, ahol egy budapesti pár menekülését mutatták be egy XVI. kerületi uzsoraalbérletből (hasonló témában egyébként már a lap próbaszámában is volt cikk).

Külpolitika

Egyik szerkesztőség sem árasztja el olvasóit külpolitikai hírek tömkelegével,

a Lokálban az egyetlen hosszabb külpolitikai hír egy egészoldalas cikk a koronavírusról, de még három sor jutott a Kolozsvárra tartó „szupervonat” terveiről is.

A Pesti Hírlap valamivel erősebb, hiszen itt egy kifejezetten színvonalas riport készült a Dominikán a börtönben raboskodó magyarok helyzetéről, emellett egy hosszú, infografika-sáv is helyet kapott. Rövid hírekben volt szó a brexitről és az ukrán-magyar kapcsolatokról is.

Vélemény

A Lokálban nincs kijelölt véleményrovat, a kormánypárti lapban tendenciózus híradásokkal, az ellenzéki álláspont következetes elhallgatásával és a fideszes narratíva harsogásával kompenzálják ennek hiányát, vagyis lényegében az egész lap egy nagy véleményrovat. A Pesti Hírlap egy oldalt szánt a publicisztikákra, itt Lakner Zoltán politikai elemző, Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi igazgatója, valamint Dénes Ferenc sportközgazdász szólalt meg.

A HÁTSÓ OLDAL CUKISÁGROVATÁBAN A LOKÁLBA KÉT KÉPREGÉNY, EGY PANDA ÉS EGY MACSKA IS JUTOTT, A PESTI HÍRLAPBA CSAK EGY JEGESMACI.

Hozzáadott érték

A kormánypárti bulvárlap nem erőlteti meg magát azzal, hogy saját értesülésből számoljon be bizonyos témákról, ami nem keményvonalas kormánypárti propaganda, az leginkább érdektelen ismeretterjesztés (például egy egész oldal arról, hogy miért érdemes sokszor kezet mosni, vagy hogy mit csináljunk ahhoz, hogy jól tudjunk otthonról dolgozni), vagy bulvár (Timi papja elmenekül a döntő elől), vagy sport. A kultúra rovat itt kimerül a Kórusok Téli Éjszakája, valamint a Pesti Vigadóban tartandó Aranybál promózásában.

A Pesti Hírlap ezzel szemben tele van riportokkal, interjúkkal, véleményekkel, infografikákkal, saját értesülésekkel,

amelyek miatt a lap már többet tud adni, mintha csak átgörgetnénk a hírkeresőt. Kifejezetten jó lett például a dominikai börtönriport, az egész lapot elfoglal Wichmann Tamás-interjú, de bekerült egy beszélgetés Vámos Miklóssal is. A sportrovatba került kisinterjú Babos Tímea teniszezővel, és van egy képbehozó cikk a 2020-as tokiói olimpiáról.

Szórakoz(tat)ás

Ha az az ember vagy, aki csak a rejtvények miatt vesz el egy napilapot, akkor a Lokál a nyertes ebben a kategóriában, hiszen a keresztrejtvényen és a sudokun felül még egy harmadik rejtvény is jutott bele, a Pesti Hírlapba csak az előbbi kettő került bele. Ráadásul egy Lokál-címlap már önmagában felhőtlen szórakozás,

főleg a címlapon, a Lokál-logóra rávarázsolt „betiltva” feliraton hahotázhatunk nagyokat, miután a „tiltott” médiaterméket elvesszük a BKV területein felállított standokról.

Ezt a szürreális szórakozástatásfaktort a Pesti Hírlap nem tudja hozni a tárgyilagosságra törekvésével, valamint a szenzációhajhász címek és az előnytelenül fotózott ellenzéki politikusok portréinak tudatos kerülésével.

EGY PONT A LOKÁLNAK A REJTVÉNYROVATBAN: A PESTI HÍRLAPBAN KETTŐ, A LOKÁLBAN HÁROM REJTVÉNY IS VAN. PLUSZ HOROSZKÓP IS! KELL ENNÉL TÖBB?

Összegzés

A két lapot csak hasonló, ingyenes üzleti modelljük miatt lehet egymással összehasonlítani, minden másban jobban nem is különbözhetnének egymástól. Igaz, a Lokálért mindenki fizet adóforintok formájában, de legalább ingyen a kezébe is nyomják, és ha másra nem is, de rejtvényfejtésre tökéletesen meg is felel.

Színvonalában a Pesti Hírlap inkább lehetne a fizetős napilapok (Népszava, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap) ellenfele,

sőt, pártpolitikamentességével, kimértségével és megígért méltányosságával talán még túl is mutat azokon. A nagy kérdés, hogy a kezdeti lendületet a Pesti Hírlap tudja-e tartani: ha igen, akkor Budapest egy olyan médiaterméket kapott, amit valóban érdemes elvenni a rikkancsoktól, és otthon is átlapozni.

FOTÓK: Illés Gergő / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek