Felháborodás Lengyelországban: a szinte teljes abortusztilalom után itt a terhességi nyilvántartás

Szerző: Cserdi Dóra
2022.06.08. 13:41

A lengyel ellenzéki képviselők szerint így derítenék fel az esetleges illegális abortuszokat az országban.

Felháborodás Lengyelországban: a szinte teljes abortusztilalom után itt a terhességi nyilvántartás

Egyre több kritika éri a lengyel kormányt egy új rendelkezés miatt. Miután 2020-ban szinte teljes abortusztilalmat vezettek be az államban, most arra köteleznék az orvosokat, hogy regisztráljanak minden észlelt terhességet - írja az Euronews.

Mint a lap közölte, a helyi aktivisták legnagyobb félelme, hogy

a kormányon lévő konzervatív vezetők még inkább az ellenőrzésük alá vonják a lengyel nők testükkel kapcsolatos döntéseit.

A helyi ellenzéki képviselők hasonló állásponton vannak. Szerintük a "terhesség-nyilvántartás" tovább sérti a nők jogait az országban.

Az ügyészség is hozzáfér a nyilvántartáshoz

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter rendelete szerint az orvosoknak minden terhességre vonatkozó adatot rögzíteniük kell: ide tartozik az összes múltbeli vagy meglévő betegség, az orvoslátogatások száma, de jelenteni kell a kezelések és a vércsoport adatait is.

A lengyel kormány azzal szabadkozik, hogy a közegészségügy csupán az Európai Unió ajánlásait követi, és lehetővé teszi az egészségügyi szakemberek számára, hogy segítséget nyújtsanak a betegeknek mind Lengyelországban, mind pedig külföldön.

Az ellenzéki képviselők szerint azonban a nyilvántartás a nők elleni "elnyomás új eszköze" lehet, amivel az esetleges illegális abortuszokat szeretnék felderíteni. Ezt az állítást arra is alapozzák, hogy a lengyel ügyészség hozzáfér a regisztrált adatokhoz.

"Ijesztő"

Agnieszka Dziemianowicz-Bąk baloldali képviselő is nyilatkozott az ügyben.

- Egy olyan országban, ahol szinte teljesen tiltják az abortuszt, nagyon ijesztő dolog a terhesség-nyilvántartás

- jelentette ki.

A lap szerint az új intézkedés annyira szokatlan, hogy megeshet,

a lengyel anyák inkább külföldön vagy magánredneléseken kérnek ellátást.

Korábban egyébként az is felvetődött, hogy jelenteni kellene a hatóságoknak azokat a terhes nőket, akik dohányoznak illetve alkoholt fogyasztanak a várandóság alatt, de az ezzel kapcsolatos javaslatot az országszerte zajló tüntetések után visszavonták.

Legalább két nő meghalt

A 2020-as reform értelmében a nők csak akkor kérhetnek abortuszt Lengyelországban, ha a magzat veszélyezteti az egészségüket, illetve ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés eredménye.

Az elmúlt hónapokban legalább két nő halt meg lengyel kórházakban, mivel az orvosok a magzatok súlyos betegsége ellenére, nem szakították meg a terhességeket.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek