El nem végzett abortusz miatt büntethetnek kórházat Horvátországban

Szerző: Cserdi Dóra
2022.06.02. 12:07

Egy várandós nő esete hívta fel a figyelmet a rendszerszintű problémára, az ügyben vádat emelhetnek.

El nem végzett abortusz miatt büntethetnek kórházat Horvátországban

Bár törvény és alkotmánybírósági döntés is biztosítja az abortusz lehetőségét a nők számára Horvátországban, a gyakorlatban viszont gyakran megtagadják a beavatkozást a helyi intézmények - írja az index.hr. Néhány hete a várandós Mirela Čavajda esete világított rá a rendszerszintű problémára és okozott közfelháborodást az országban.

A terhesség során agresszív agydaganatot diagnosztizáltak a nő gyermekénél, ami miatt a szülők úgy döntöttel, szeretnék megszakítani a terhességet. A felkeresett zágrábi kórházak viszont megtagadták tőlük az abortuszt.

Az anya életét is veszélyeztette a magzat

A rendellenességre a terhesség huszonnegyedik hetében, egy ultrahangos vizsgálat során derült fény. Čavajdát ezután utalta be a zágrábi Sveti Duh kórházba a nőgyógyásza, a teljes diagnózisra viszont további kilenc napig várni kellett.

Az orvosok szóban arról tájékoztatták az asszonyt az intézményben, hogy a gyermekének nagyon kevés esélye lenne arra, hogy a szülés után életben maradjon, de mint közölték, ebben az esetben is

súlyos fogyatékosságban szenvedne.

A daganat a terhesség 26. hetében már öt centiméternél is nagyobb átmérőjű volt, emellett később több szakvélemény is arra az álláspontra jutott, hogy

az anya egészsége is veszélyben forog a magzat állapota miatt.

A sajtóbeszámolók alapján a nővel az közölték továbbá, hogy a gyereke betegsége ellenére az országban bűncselekmény megszakítani egy terhességet a várandóság tizedik hete után.

Ez viszont nem igaz.

A helyi törvények szerint amennyiben orvosilag megalapozott, hogy a gyermek súlyos veleszületett testi vagy szellemi rendellenességekkel jönne világra, a terhesség megszakítható a tízhetes intervallum után is.

A sajtóbeszámolók alapján

az országban gyakori, hogy az orvosok vallási vagy egyéb meggyőződésük miatt Szlovéniába küldik abortuszra a nőket.

Čavajdának szintén ezt a lehetőséget javasolták.

Vádat emelhetnek

Egy vizsgálat most arra a következtetésre jutott, hogy mind a zágrábi Sveti Duh kórház, mind az intézmény igazgatója vétett Mirela Čavajda ügyében - írja a Jutarnji list. A vizsgálat szerint az asszony ellátásakor nem tartották tiszteletben a betegjogi törvényt. Az ügyben valószínűleg vádat emelnek, ami 5000-50000 kunás pénzbírsággal fenyegeti a kórházat.

NYITÓKÉP: RTL Televizija YouTube-oldala, képernyőfotó

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek