Elbukott a magyar-szlovén jégkorong vb-pályázat

Szerző: Aradi Péter
2022.05.26. 16:10

Such György, a magyar szövetség elnöke azt mondta, hasznos leckét kaptak.

Elbukott a magyar-szlovén jégkorong vb-pályázat

A szükséges kormánygarancia hiányában a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) nem engedi tovább a jövő évi elit-világbajnokság megrendezésére beadott magyar-szlovén pályázatot, így a továbbiakban egyedüliként a finn-lett pályázattal számol, számolt be az MTI.

Ahogy korábban írtuk, a magyar kormány nem adott garanciát a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) részére 2023-as A-csoportos világbajnokság megrendezésére márpedig, mint azt Luc Tardif, a nemzetközi szövetség elnöke és Ashley Ehlert, az IIHF jogásza május 26-án, csütörtökön a tamperei kongresszusi ülésen elmondta,

az IIHF-nek szükségesek a pénzügyi garanciák.

Tardif emlékeztetett, hogy 2020-ban a koronavírus-járvány miatt minden vb elmaradt, tavaly pedig Minszkben nem tudták megtartani az elit-vb egyik csoportját,  így nem tudnak eltekinteni a kormánygaranciáktól.

Such György, a magyar szövetség elnöke elmondta, megérti az IIHF elvárásait, és sok sikert kívánt a finn-lett szervezőknek. Az ő felszólalásából is kiderült, hogy bár az elmúlt egy hónapban minden energiájukkal azon dolgoztak, hogy a szlovénokkal közösen sikeresen pályázatot nyújtsanak be, a magyar kormány kedden, azaz május 24-én felállt az asztaltól.

Hozzátette, hogy egy életre szóló lehetőséget hagytak elúszni, de

hasznos lecke volt ez számukra.

Matjaz Rakovec, a szlovén szövetség elnöke is szót kért. Ő is kiemelte, hogy az elmúlt hónapban milyen sok munkát, energiát fektettek bele a pályázatba, nekik sikerült megkapniuk saját kormányuktól a garanciát.

A magyar kormány döntése mindenkit meglepett, hiszen eddig evidenciának számított, hogy ha egy sport világesemény rendezésére esély van, akkor arra pályázunk, és mindeddig

„a pénz nem számít” alapon kezelte a kérdést a politika.

Lapunk azt is megtudta, Hogy mennyibe kerülne Magyarországnak az A-csoportos világbajnokság megrendezése: a magyar-szlovén közös pályázatban 2,6 milliárd forint szerepel.

Ez az összeg a töredéke annak a 7,8 milliárdnak, amit a Giro d’Italia három magyarországi szakaszának megrendezésére költött a kormány, és eltörpül amellett a 31 milliárd forint mellett, amibe a júniusban kezdődő vizes világbajnokság kerül.

Az MJSZ kommunikációs igazgatója, Fodor Ádám május 25-én, tehát egy nappal a pályázat bukása előtt még arról beszélt, hogy a két jégkorong szövetség azt szeretné elérni, hogy az IIHF

a rendkívüli helyzetre való tekintettel kitolja a döntést,

hátha az újonnan felálló kabinetben az utolsó utáni pillanatban mégis hajlandóság mutatkozna a rendezéshez szükséges eddig hiányzó kormánygarancia megadására, de mint látjuk, ez nem jött össze.

NYITÓKÉP: Magyar Jégkorong Szövetség / Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek