Megtudtuk: csak 2,6 milliárd forintért kellene garanciát vállalnia a kormánynak a jégkorong VB miatt

Szerző: Kósa András
2022.05.26. 09:10

Ez töredéke annak, amit az elmúlt időszakban sporteseményre fordítottunk közpénzből, ráadásul vissza is fizetné a Magyar Jégkorong Szövetség.

Megtudtuk: csak 2,6 milliárd forintért kellene garanciát vállalnia a kormánynak a jégkorong VB miatt

Tegnap írtunk rólą részletesen, hogy kormányzati forrásaink szerint spórolásból nem adott eddig a kormány garanciát a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) részére 2023-as A-csoportos világbajnokság megrendezésére.

Az eseményre Szlovéniával együtt pályázunk. A kormány döntése mindenkit meglepett, hiszen eddig evidenciának számított, hogy ha egy sport világesemény rendezésére esély van, akkor arra pályázunk, és

mindeddig „pénz nem számít” alapon kezelte a kérdést a politika.

Hogy mennyibe kerülne Magyarországnak az A-csoportos világbajnokság megrendezése, mindeddig nem volt ismert, de lapunk megtudta, hogy

a magyar-szlovén közös pályázatban 2,6 milliárd forint szerepel.

Ez az összeg a töredéke annak a 7,8 milliárdnak, amit a Giro d’Italia három magyarországi szakaszának megrendezésére költött a kormány, és eltörpül amellett a 31 milliárd forint mellett, amibe a júniusban kezdődő vizes világbajnokság kerül.

Ráadásul az MJSZ előfinanszírozásra kérné a pénzt, amit az esemény után visszafizetne.

Bár a Nemzetközi Jégkorong Szövetség már közölte, hogy kormánygarancia nélkül semmisnek tartja a magyar-szlovén pályázatot,

szerda este mégis mintha fordulat állt volna be az ügyben.

A Nemzeti Sport Online azt írta, „a kanadai TSN sportcsatorna mindig jól értesült szakértője, Gord Miller Helsinkiből azt jelentette, az újonnan felállt magyar kormánykabinet részéről az utolsó utáni pillanatban állítólag mégis hajlandóság mutatkozna a rendezéshez szükséges eddig hiányzó kormánygarancia megadására”.

Az MJSZ kommunikációs igazgatója, Fodor Ádám arról beszélt a lapnak, hogy a két jégkorong szövetség – mint korábban mi is megírtuk – azt szeretné elérni, hogy az IIHF a rendkívüli helyzetre való tekintettel kitolja az eredetileg péntekre kijelölt döntést vagy legalább a szavazásig adjon határidőt a garancia pótlására.

„Párhuzamosan élénk kommunikáció zajlik az újonnan megalakult kormánnyal, hogy az irányadó jogszabályi kötöttségeknek megfelelően minden kétséget kizáróan meggyőzzük őket a pályázat alacsony kockázatáról és magas jövedelmezőségéről. Nem adtuk még fel, hogy jövőre nálunk legyen a vb, de sajnos nem túl rózsásak az esélyeink mindezek után”

– mondta Fodor Ádám.

NYITÓKÉP: Magyar Jégkorong Szövetség Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek