Ezt várja az EU a pénzéért Magyarországtól, a nemátalakítás nincs benne

Szerző: Kósa András
2022.05.23. 13:25

Az Európai Bizottság hat pontban fogalmazta meg elvárásait a magyar kormánnyal szemben az uniós helyreállítási terv forrásainak biztosításához. Bár a kormány mindig azt mondja, hogy a „gyermekvédelmi népszavazás miatt tartja vissza a pénzt Brüsszel”, erről egyetlen szó nem szerepel a dokumentumban.

Ezt várja az EU a pénzéért Magyarországtól, a nemátalakítás nincs benne

Hat pontban foglalta össze az európai Bizottság, hogy mit vár el a magyar kormánytól 2023-ra nézve annak érdekében, hogy végre sikerüljön megállapodni a koronavírus gazdasági kárainak enyhítésére létrehozott helyreállítási alap forrásairól.

Magyarország azon kevés tagállamok egyike, amelyiknek még az erről szóló megállapodást sem sikerült megkötnie, sőt,

mint korábban megírtuk, ha a nyár végéig sikerülne legalább eddig eljutni, az már komoly eredmény lenne.

Navracsics Tibor korábbi magyar uniós biztos is azért került be most a kedden hivatali esküjét letevő kormányba, hogy elősegítse az egyezmény megkötését.

Bár a kormány mindig azt hangoztatja, hogy

„Brüsszel politikai okokból bünteti Magyarországot a gyermekvédelmi népszavazás miatt”,

valójában a Bizottság kifogásai között ez sosem szerepelt.

A testület most a legújabb ajánlásait is megfogalmazta. Ezek szerint:

  1. A kormány a költségvetés egyensúlyának megtartása mellett biztosítsa a rászoruló háztartások, kisvállalkozások, vagy éppen az Ukrajnából menekülők támogatását az emelkedő energiaárak kompenzálására. Csökkentse a jövedelmi egyenlőtlenségeket és javítsa a nyugdíjrendszer hosszútávú fenntarthatóságát.
  2. Gyorsan zárja le a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklus forrásairól szóló tárgyalásokat. (Ugyanis még ezt sem sikerült eddig megtenni.)
  3. Elsősorban továbbképzések biztosítása révén javítsa a legkiszolgáltatottabbak munkaerőpiaci helyzetét, javítsa a szociális ellátások, az egészségügyi alapellátás minőségét.
  4. Erősítse meg a korrupcióellenes küzdelmet például a közérdekű adatokhoz való hozzáférés megkönnyítésével, az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítésével.
  5. Mozdítsa elő a környezetvédelmi és a digitális-infrastruktúra javítását célzó beruházásokat.
  6. Csökkentse függését a fosszilis tüzelőanyagoktól.

NYITÓKÉP: Pixabay/Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek