Az amerikai hírszerzés vezetője szerint Putyin Transznyisztriáig akar nyomulni

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.10. 19:12

Szerinte Donbász és Luganszk még csak a kezdet, de Transznyisztriáig eljutni már csak általános mozgósítással tudna Putyin.

Az amerikai hírszerzés vezetője szerint Putyin Transznyisztriáig akar nyomulni

Vlagyimir Putyin ukrajnai háborúja valószínűleg „kiszámíthatatlanabbá és intenzívebbé" válik a következő hónapokban - mondta Avril Haines a Nemzeti Hírszerzés a keddi kongresszusi meghallgatáson – írja a CNN és ​​az AFP.

 Haines kifejtette, hogy az amerikai hírszerző közösség úgy véli, hogy Putyin egy elhúzódó konfliktusra készül, és célpontjai messze túlmutatnak a keleti Donbász régión, ahová jelenleg hadserege koncentrálódik, miután Kijev hódító hadműveletének első hetében visszaverték a támadásokat

„A harcok következő hónapja jelentős lesz, mivel Oroszország megpróbálja újraéleszteni erőfeszítéseit" - mondta Haines. „De még ha sikerrel is járnak, nem vagyunk biztosak abban, hogy a donbászi harc valóban véget vet a háborúnak."

 Haines úgy véli, rövid távon Putyin el akarja foglalni a két keleti régiót, Donyecket és Luganszkot, ellenőrzése alá vonni a déli Herszon várost, és esetleg egy szárazföldi hidat akar létrehozni Ukrajna déli partjai mentén a Dnyeszteren túlra, Moldova szeparatista régiójáig, ahol jelenleg is orosz csapatok állomásoznak.

Ám ahhoz, hogy Transznyisztriáig is eljuthasson, a hírszerző közösség úgy véli, Putyinnak teljes mozgósítást kell elrendelni Oroszországon belül, amit eddig nem tett meg.

„Mivel Oroszország és Ukrajna is úgy gondolja, hogy további katonai sikereket tudnak elérni, nem hisszük hogy eredményes béketárgyalások várhatóak a közeljövőben"

- mondta Avril Haines.

A Nemzeti Hírszerzés igazgatója borús és bizonytalan képet mutatott be Putyin inváziójának következő szakaszáról, amelyet szerinte nehéz lenne megjósolni, azért, mert „Putyin ambíciói és Oroszország céljaival nem egyeztethető össze az orosz katonai erő.

NYITÓKÉP: US Instityute of Peace/Flickr Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek