Válaszul a nyugati szankciókra Putyin is megszankcionálta a Nyugatot

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.04. 07:26

Bár, hogy pontosan kiket és miket szankcionálnak, csak később teszik közzé.

Válaszul a nyugati szankciókra Putyin is megszankcionálta a Nyugatot

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden aláírta a megtorló különleges gazdasági intézkedések alkalmazásáról névre keresztelt rendeletet egyes külföldi államok és nemzetközi szervezetek „barátságtalan fellépése” miatt, tehát

gyakorlatilag a nyugati szankciókra reagálva Oroszország is szankciókat vezet be

– írja a TASZSZ orosz hírügynökség

A rendelet szerint ezeket az intézkedéseket az ország nemzeti érdekeinek védelmében hozzák meg az Egyesült Államok és a hozzájuk csatlakozott külföldi országok, illetve nemzetközi szervezetek „barátságtalan és a nemzetközi joggal ellentétes fellépései” miatt, amelyek célja az orosz olvasat szerint az oroszok, az Orosz Föderáció és orosz jogi személyek korlátozása a tulajdonhoz való és más jogaikban.  

A dokumentum szerint minden szinten megtiltják a termékek és nyersanyagok exportját az általa szankciókkal sújtott személyek és szervezetek számára.

Továbbá megtiltják az orosz szankciók által sújtott külföldi személyekkel és vállalatokkal való tranzakciókat, az orosz vállalatoknak nem kötelességük ezentúl teljesíteni a szankciók által sújtottakkal szembeni kötelességeiket.

Az állami hatóságok minden szinten, valamint a társaságok és magánszemélyek munkájuk során azt az utasítást kapták, hogy e rendelet hatálybalépésétől kezdve

a szankcionálandó jogi személyekre, magánszemélyekre és vállalkozásokra különös gazdasági intézkedéseket alkalmazzanak.

A rendelet a hivatalos kihirdetése pillanatától lép hatályba és a megállapított különleges gazdasági intézkedések visszavonásáig érvényes.

A rendelet szerint az orosz kormánynak további tíz napja van arra, hogy összeállítsa azt a listát, amely a szankcionálandó külföldi személyek és vállalatok neveit tartalmazza, valamint „további kritériumokat” határozzon meg számos olyan ügyletre vonatkozóan, amelyekre korlátozások vonatkozhatnak.

NYITÓKÉP: Orosz elnöki hivatal / Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek