Nagyon csökken a népesség Oroszországban

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.03. 12:24

Majdnem kétszer annyian haltak meg az első felében, mint amennyien születtek, és közben az emigrációt még meg sem mérték.

Nagyon csökken a népesség Oroszországban

Demográfiai szabadesésben van Oroszoroszág, negatív rekordot döntött a születásszám

írja a The Moscow Times. 

Mint a lap megjegyzi, mindez annak ellenére történik így, hogy Vlagyimir Putyin elnök az elmúlt években fő problémaként jelölte meg az oroszok elfogyását, és egy gyerekvállalásra ösztönző, Demográfia nevet viselő programra 4000 milliárd rubelt (jelenlegi árfolyamon körülbelül ötvehat milliárd dollárt) költöttek el.

A lap által idézett számok csak a természetes népességcsökkenést veszi alapul, ezért a számok még rosszabbak is lehetnek, hiszen hozzájuk jönnek még azok, akik emigrációval távoznak az országból.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint az első harmadában Oroszországban 320 400 gyerek született, ez pedig 16 600-al kevesebb, mint a tavaly. Ehhez képest minden születésre majdnem két haláleset jutott; ebben az időszakban 584,7 ezer ember hunyt el.

A születésszám 2000 óta nem volt ennyire alacsony.

A 2010-es évek maximum értékeihez viszonyítva egyharmaddal kevesebb gyerek született idén. 100 000 emberre mérve 8,9-es a születésszám, ez pedig még a kilencvenes közepénél is rosszabb, amikor 9,3 volt ez a szám.

A halálesetek növekedésével a természetes fogyás tovább gyorsul: jelenleg negyedévente 264,3 ezer fő veszíti el az életét,

 vagyis lakosra viszonyítva ez a szám 7,3, ami új abszolút antirekord az ország újkori történelmében.

„Az orosz termékenységi ráta az egy nőre jutó 1,77 gyermekről 1,5-re esett vissza, és ezen a szinten is csak a számos ösztönző programnak köszönhetően maradt állandó, hiszen az állam az anyasági segélytől a kedvezményes családi jelzáloghitelig sok mindennel megpróbálja a csökkenést akadályozni”

– nyilatkozta Alekszej Raksa demográfiai szakértő az orosz lapnak.

A szakértő emellett arra is rámutat, hogy a második és harmadik gyermek születése követi a lakosság reáljövedelmét.

2022 első negyedévében az oroszok reáljövedelme ismét csökkent – 1,2 százalékkal –, és ez még csak a kezdet, tekintve, hogy a 90-es évek óta a legmeredekebb korrekció előtt áll jelenleg a gazdaság.

Az Orosz Központi Bank által megkérdezett elemzők becslése szerint

idén a GDP 9,2 százalékkal, a reálbérek pedig 12,2 százalékkal csökkenhetnek.

A születési ráta a jövedelemtől függően elkerülhetetlenül csökkenni fog – mondta Raksa:

„Ha a lakosság jövedelme 10 százalékkal csökken, akkor a második és harmadik gyermek születési aránya nagy valószínűséggel 10 százalékkal csökken”

NYITÓKÉP: Kiránduló gyerekek Moszkvában. FOTÓ: AlixSaz / Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek